Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΤΙΚΟΥΔΗ-ΑΡΑΒΑΝΗ
Αίσθηση στο πολιτικό σύστημα έχουν προκαλέσει πληροφορίες για μυστική συνάντηση Καραμανλή - Τσίπρα, γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης στο Πρώτο Θέμα, που έρχονται σε μια στιγμή που, στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο, κυκλοφορούν σενάρια για μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη.
Η μυστική συνάντηση Καραμανλή - Τσίπρα είναι το πρωτοσέλιδο θέμα στο περιοδικό “Επίκαιρα”, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι “αυτά είναι ανυπόστατα και δεν ισχύουν”.
Ωστόσο, επίσημη γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο του δεν υπήρξε, όπως δεν υπήρξε και επίσημη διάψευση από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" οι δύο άνδρες είχαν καλέσει στη συνάντηση και το καυτό δίδυμο Στικούδη-Αραβανή αλλά η γραμματέας του Νίκου Παππά το κάρφωσε στην Περιστέρα με αποτέλεσμα ο Αλέξης να ακούσει τα μπινελίκια της ζωής του και τελικά τα κορίτσια ειδοποιήθηκαν να μην κατευθυνθούν στην Πλουτάρχου.
Η Κατερίνα και η Ευαγγελία επρόκειτο να χορέψουν κάτω από τους ρυθμούς της μουσικής, όσην ώρα θα συνομιλούν ο Αλέξης με τον Κώστα, ώστε να μην μπορεί να τους καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ που είχε βάλει ο Φαήλος με τους φίλους του στην υπηρεσία.
Έμπειρος βουλευτής της ΝΔ έλεγε ότι “αυτό είναι από τα θέματα που, εφόσον δεν διαψευστούν, επισήμως ισχύουν”. Ο ίδιος πάντως πρόσθετε: "Γιατί είναι ποινικοποιημένο να συναντηθεί ένας πρώην πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Επικαίρων”, το ραντεβού έγινε τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την περίοδο των εορτών. Την πρωτοβουλία είχε ο κ. Καραμανλής και έλαβε χώρα στο διαμέρισμα που διατηρεί στο Λυκαβηττό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την υποψηφιότητα Τσίπρα με το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα και συμφωνούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η απόλυτη κυριαρχία της γερμανικής πολιτικής.
Δεν συμφώνησαν όμως στις εκτιμήσεις για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και για την “επόμενη ημέρα”, ενώ ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αφού κάτι τέτοιο κατά την άποψή του θα ήταν βλαπτικό και για τη χώρα, αλλά και για τη ΝΔ.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν είναι η μοναδική συνάντηση των δύο, ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα παραβρισκόταν στην τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι κ.κ. Καραμανλής και Τσίπρας έχουν τηλεφωνική επικοινωνία και ενίοτε ο πρώην πρωθυπουργός δίνει συμβουλές για το χειρισμό εσωκομματικών καταστάσεων.
Η φιλολογία όμως για σχέση Καραμανλή - Τσίπρα προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αφού αναιρεί σε σημαντικό βαθμό την πολεμική Σαμαρά ότι ο κ. Τσίπρας ηγείται ενός λαϊκιστικού και στα όρια του εξετρεμισμού κόμματος.
Αντίθετα, ενισχύει τα σενάρια για προσέγγιση των δύο μεγάλων κομμάτων μετά τις ευρωεκλογές, αν η ΝΔ δεν πετύχει ένα “διαχειρίσιμο αποτέλεσμα”, που να της επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα την διακυβέρνηση.
Μία τέτοια προοπτική προυποθέτει αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία είτε με εκλογές είτε όχι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται σενάρια για πιθανή μετάβαση του κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Καραμανλής πάντως θέλει να δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι στηρίζει τον κ. Σαμαρά. Έτσι, παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Πέμπτη και μάλιστα πήγε νωρίς και κάθισε στα ορεινά, προκειμένου να αποφύγει ένα χειροκρότημα που θα δημιουργούσε συγκρίσεις με τον πρωθυπουργό.
Απεναντίας, σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε και ο ίδιος όταν εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ο κ. Σαμαράς και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Το γραφείο στον 6ο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της Αθήνας (στη συμβολή των οδών Π. Ιωακείμ και Πλουτάρχου στο Κολωνάκι), το οποίο είχε ως κύριο γνώρισμά του το γεγονός ότι ο επισκέπτης έφτανε σε αυτό μόνον με το ασανσέρ, καθώς η πόρτα προς τις σκάλες ήταν μονίμως κλειδωμένη, είναι από την προηγούμενη εβδομάδα προς πώληση.
Ο λόγος για το πρώτο πολιτικό γραφείο που είχε ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '90, ως νεαρός βουλευτής Θεσσαλονίκης, το μοιραζόταν με τον πατέρα του, Αλέκο. Σε αυτό το γραφείο ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που επηρέασαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες μυστικές συσκέψεις με κομματικά στελέχη και πολιτικούς φίλους του κ. Καραμανλή, όταν εκείνος διερευνούσε στις αρχές του 1997 το ενδεχόμενο να «τρέξει» στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ.
Στο γραφείο, στα δεξιά του ευρύχωρου διαμερίσματος, ο κ. Καραμανλής δεχόταν τότε τα στελέχη που του ζητούσαν να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, καθώς έβλεπαν ότι η επιμονή του Μ. Εβερτ να παραμείνει -ύστερα από την εκλογική ήττα της ΝΔ το '96- θα οδηγούσε σε διάσπαση το κόμμα.
Η λειτουργία του γραφείου παρέμεινε σημαντική, όμως, και ύστερα από την απόλυτη επικράτηση Καραμανλή στο συνέδριο της ΝΔ, τον Μάρτιο του '97. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ το χρησιμοποιούσε για όλες τις συσκέψεις που ήθελε να κάνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ τις επίσημες συναντήσεις τις άφηνε για τη Ρηγίλλης και τις... κάμερες.
Oλοι οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ήξεραν ότι όταν ήταν στην Πλούταρχου κάτι σοβαρό συζητούσε. Οι επισκέπτες σε αυτό το γραφείο ήταν ελάχιστοι. Ο Π. Μολυβιάτης, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Μ. Λιάπης, ο Β. Μεϊμαράκης ήταν μερικοί εξ αυτών που είχαν τη δυνατότητα να μετάσχουν στις κρίσιμες συσκέψεις που γίνονταν σε αυτό τον χώρο.
Οι διαγραφές του '98
Στον 6ο όροφο της Πλουτάρχου αποφασίστηκαν οι διαγραφές σημαντικών στελεχών της ΝΔ, όπως των κ. Σουφλιά και Μάνου, τον Φλεβάρη του '98. Στον ίδιο χώρο, ωστόσο, ελήφθη και η απόφαση για την πρόσκληση να επιστρέψει ο κ. Σουφλιάς στη ΝΔ, μετά τις εκλογές του 2000.
«Η Πλουτάρχου», όπως την ονόμαζαν εκείνοι που επισκέπτονταν συχνά τον κ. Καραμανλή σε αυτό το γραφείο, δεν έμεινε... ανενεργή ούτε και μετά το 2004. Ο τότε πρωθυπουργός συνέχιζε να κάνει τις κρίσιμες συσκέψεις εκτός του Μεγάρου Μαξίμου.
Το 2006, όταν πια αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ο χώρος των αποφάσεων δεν ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το γραφείο στο Κολωνάκι, ο τότε πρωθυπουργός αναγκάστηκε να... μετακομίσει, προκειμένου να αποφύγει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις γκρίνιες στελεχών που δεν άνηκαν στον «στενό κύκλο» των συνεργατών του. Βρήκε ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στον περιφερειακό του Λυκαβηττού (στην οδό Γεροδήμου) και μετέφερε εκεί τις πολιτικές του δραστηριότητες.
Υστερα από την εκλογική του ήττα τον Οκτώβρη του 2009, ο κ. Καραμανλής άλλαξε σελίδα και... γραφείο. Δεν επέστρεψε ποτέ στην Πλουτάρχου, αλλά αντίθετα προτίμησε να εγκατασταθεί σε ένα νέο και σίγουρα πιο σύγχρονο γραφείο που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική πρεσβεία.
Από τότε μέχρι και σήμερα η Πλούταρχου με τα κλασικά έπιπλα, τις δερμάτινες πολυθρόνες και τα απλά φωτιστικά παραμένει άδεια.
Ο θάνατος του Αλέκου Καραμανλή το 2007 και η επιλογή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου, να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες κατέστησαν -όπως τονίζουν συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή- σχεδόν αναγκαστική την πώληση του διαμερίσματος.
Το περιεχόμενο των... σελίδων που γράφτηκαν για περίπου μία δεκαετία (1997-2007) πίσω από τις κλειστές πόρτες του συγκεκριμένου γραφείου το γνωρίζουν ελάχιστοι και το βέβαιο είναι ότι όποιος το αγοράσει θα γίνει ιδιοκτήτης ενός ιστορικού χώρου...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
ΤΟ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Με προνομιακή θέα και αρχική τιμή 950.000 €
Το ιστορικό πολιτικό γραφείο του νεοκαραμανλισμού στο δώμα της πολυκατοικίας στη γωνία Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ είναι το οροφοδιαμέρισμα του 6ου ορόφου με την προνομιακή θέα που εκτείνεται από τον Υμηττό έως τον Αργοσαρωνικό. Πρόκειται για το γνωστό, υπερβολικά πυκνά δομημένο αστικό τοπίο, που θα μπορούσε να περιγραφεί και ως «θάλασσα» από μπετόν. Μέρος της θέας του πολιτικού γραφείου περιλαμβάνει την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.
«Το διαμέρισμα είναι άδειο και όχι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση», δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το, συνολικής επιφανείας 215 τ.μ., διαμέρισμα διαθέτει επτά χώρους, ενώ η αντικειμενική του αξία κυμαίνεται γύρω στα 750.000 ευρώ. Η επίσημη αγγελία πώλησης λέγεται ότι θα βγει στον αέρα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, «πακέτο» με συγκεκριμένη πρόταση αρχιτεκτονικού γραφείου για την αναγκαία ανακατασκευή - ανακαίνιση.
Οι ίδιες πληροφορίες προσδιορίζουν την αρχική τιμή πώλησης περίπου στα 950.000 ευρώ. Παρότι γενικά η κρίση έχει οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων σε ελεύθερη πτώση, συχνά κάτω από τις αντικειμενικές αξίες τους άνθρωποι της αγοράς λένε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα του Κολωνακίου «κρατάνε» τιμή.
«Η φερόμενη ως αρχική τιμή εκκίνησης βρίσκεται κοντά στην τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου», εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» μεσίτες που χειρίζονται παρόμοια ακίνητα. «Πέρα από το καθαρά εμπορικό ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδεχόμενη επένδυσή τους συνδέεται με ένα ολόκληρο τμήμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου», υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Από ............ kourdistoportocali
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΤΙΚΟΥΔΗ-ΑΡΑΒΑΝΗ
Αίσθηση στο πολιτικό σύστημα έχουν προκαλέσει πληροφορίες για μυστική συνάντηση Καραμανλή - Τσίπρα, γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης στο Πρώτο Θέμα, που έρχονται σε μια στιγμή που, στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο, κυκλοφορούν σενάρια για μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη.
Η μυστική συνάντηση Καραμανλή - Τσίπρα είναι το πρωτοσέλιδο θέμα στο περιοδικό “Επίκαιρα”, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είπε ότι “αυτά είναι ανυπόστατα και δεν ισχύουν”.
Ωστόσο, επίσημη γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο του δεν υπήρξε, όπως δεν υπήρξε και επίσημη διάψευση από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" οι δύο άνδρες είχαν καλέσει στη συνάντηση και το καυτό δίδυμο Στικούδη-Αραβανή αλλά η γραμματέας του Νίκου Παππά το κάρφωσε στην Περιστέρα με αποτέλεσμα ο Αλέξης να ακούσει τα μπινελίκια της ζωής του και τελικά τα κορίτσια ειδοποιήθηκαν να μην κατευθυνθούν στην Πλουτάρχου.
Η Κατερίνα και η Ευαγγελία επρόκειτο να χορέψουν κάτω από τους ρυθμούς της μουσικής, όσην ώρα θα συνομιλούν ο Αλέξης με τον Κώστα, ώστε να μην μπορεί να τους καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ που είχε βάλει ο Φαήλος με τους φίλους του στην υπηρεσία.
Έμπειρος βουλευτής της ΝΔ έλεγε ότι “αυτό είναι από τα θέματα που, εφόσον δεν διαψευστούν, επισήμως ισχύουν”. Ο ίδιος πάντως πρόσθετε: "Γιατί είναι ποινικοποιημένο να συναντηθεί ένας πρώην πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Επικαίρων”, το ραντεβού έγινε τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την περίοδο των εορτών. Την πρωτοβουλία είχε ο κ. Καραμανλής και έλαβε χώρα στο διαμέρισμα που διατηρεί στο Λυκαβηττό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την υποψηφιότητα Τσίπρα με το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα και συμφωνούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η απόλυτη κυριαρχία της γερμανικής πολιτικής.
Δεν συμφώνησαν όμως στις εκτιμήσεις για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και για την “επόμενη ημέρα”, ενώ ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αφού κάτι τέτοιο κατά την άποψή του θα ήταν βλαπτικό και για τη χώρα, αλλά και για τη ΝΔ.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν είναι η μοναδική συνάντηση των δύο, ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα παραβρισκόταν στην τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι κ.κ. Καραμανλής και Τσίπρας έχουν τηλεφωνική επικοινωνία και ενίοτε ο πρώην πρωθυπουργός δίνει συμβουλές για το χειρισμό εσωκομματικών καταστάσεων.
Η φιλολογία όμως για σχέση Καραμανλή - Τσίπρα προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αφού αναιρεί σε σημαντικό βαθμό την πολεμική Σαμαρά ότι ο κ. Τσίπρας ηγείται ενός λαϊκιστικού και στα όρια του εξετρεμισμού κόμματος.
Αντίθετα, ενισχύει τα σενάρια για προσέγγιση των δύο μεγάλων κομμάτων μετά τις ευρωεκλογές, αν η ΝΔ δεν πετύχει ένα “διαχειρίσιμο αποτέλεσμα”, που να της επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα την διακυβέρνηση.
Μία τέτοια προοπτική προυποθέτει αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την πρωθυπουργία είτε με εκλογές είτε όχι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται σενάρια για πιθανή μετάβαση του κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο κ. Καραμανλής πάντως θέλει να δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι στηρίζει τον κ. Σαμαρά. Έτσι, παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Πέμπτη και μάλιστα πήγε νωρίς και κάθισε στα ορεινά, προκειμένου να αποφύγει ένα χειροκρότημα που θα δημιουργούσε συγκρίσεις με τον πρωθυπουργό.
Απεναντίας, σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε και ο ίδιος όταν εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής ο κ. Σαμαράς και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
EΔΩ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Στον 6ο και τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας στη γωνία Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι βρίσκεται το «θρυλικό» γραφείο. Το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ως νέος βουλευτής και αργότερα ως πρωθυπουργός έκανε εκεί όλες τις κρίσιμες συσκέψεις στις οποίες πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη χώραΤο γραφείο στον 6ο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της Αθήνας (στη συμβολή των οδών Π. Ιωακείμ και Πλουτάρχου στο Κολωνάκι), το οποίο είχε ως κύριο γνώρισμά του το γεγονός ότι ο επισκέπτης έφτανε σε αυτό μόνον με το ασανσέρ, καθώς η πόρτα προς τις σκάλες ήταν μονίμως κλειδωμένη, είναι από την προηγούμενη εβδομάδα προς πώληση.
Ο λόγος για το πρώτο πολιτικό γραφείο που είχε ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '90, ως νεαρός βουλευτής Θεσσαλονίκης, το μοιραζόταν με τον πατέρα του, Αλέκο. Σε αυτό το γραφείο ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που επηρέασαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες μυστικές συσκέψεις με κομματικά στελέχη και πολιτικούς φίλους του κ. Καραμανλή, όταν εκείνος διερευνούσε στις αρχές του 1997 το ενδεχόμενο να «τρέξει» στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ.
Στο γραφείο, στα δεξιά του ευρύχωρου διαμερίσματος, ο κ. Καραμανλής δεχόταν τότε τα στελέχη που του ζητούσαν να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, καθώς έβλεπαν ότι η επιμονή του Μ. Εβερτ να παραμείνει -ύστερα από την εκλογική ήττα της ΝΔ το '96- θα οδηγούσε σε διάσπαση το κόμμα.
Η λειτουργία του γραφείου παρέμεινε σημαντική, όμως, και ύστερα από την απόλυτη επικράτηση Καραμανλή στο συνέδριο της ΝΔ, τον Μάρτιο του '97. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ το χρησιμοποιούσε για όλες τις συσκέψεις που ήθελε να κάνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ τις επίσημες συναντήσεις τις άφηνε για τη Ρηγίλλης και τις... κάμερες.
Oλοι οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ήξεραν ότι όταν ήταν στην Πλούταρχου κάτι σοβαρό συζητούσε. Οι επισκέπτες σε αυτό το γραφείο ήταν ελάχιστοι. Ο Π. Μολυβιάτης, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Μ. Λιάπης, ο Β. Μεϊμαράκης ήταν μερικοί εξ αυτών που είχαν τη δυνατότητα να μετάσχουν στις κρίσιμες συσκέψεις που γίνονταν σε αυτό τον χώρο.
Οι διαγραφές του '98
Στον 6ο όροφο της Πλουτάρχου αποφασίστηκαν οι διαγραφές σημαντικών στελεχών της ΝΔ, όπως των κ. Σουφλιά και Μάνου, τον Φλεβάρη του '98. Στον ίδιο χώρο, ωστόσο, ελήφθη και η απόφαση για την πρόσκληση να επιστρέψει ο κ. Σουφλιάς στη ΝΔ, μετά τις εκλογές του 2000.
«Η Πλουτάρχου», όπως την ονόμαζαν εκείνοι που επισκέπτονταν συχνά τον κ. Καραμανλή σε αυτό το γραφείο, δεν έμεινε... ανενεργή ούτε και μετά το 2004. Ο τότε πρωθυπουργός συνέχιζε να κάνει τις κρίσιμες συσκέψεις εκτός του Μεγάρου Μαξίμου.
Το 2006, όταν πια αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ο χώρος των αποφάσεων δεν ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το γραφείο στο Κολωνάκι, ο τότε πρωθυπουργός αναγκάστηκε να... μετακομίσει, προκειμένου να αποφύγει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τις γκρίνιες στελεχών που δεν άνηκαν στον «στενό κύκλο» των συνεργατών του. Βρήκε ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στον περιφερειακό του Λυκαβηττού (στην οδό Γεροδήμου) και μετέφερε εκεί τις πολιτικές του δραστηριότητες.
Υστερα από την εκλογική του ήττα τον Οκτώβρη του 2009, ο κ. Καραμανλής άλλαξε σελίδα και... γραφείο. Δεν επέστρεψε ποτέ στην Πλουτάρχου, αλλά αντίθετα προτίμησε να εγκατασταθεί σε ένα νέο και σίγουρα πιο σύγχρονο γραφείο που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική πρεσβεία.
Από τότε μέχρι και σήμερα η Πλούταρχου με τα κλασικά έπιπλα, τις δερμάτινες πολυθρόνες και τα απλά φωτιστικά παραμένει άδεια.
Ο θάνατος του Αλέκου Καραμανλή το 2007 και η επιλογή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου, να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες κατέστησαν -όπως τονίζουν συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή- σχεδόν αναγκαστική την πώληση του διαμερίσματος.
Το περιεχόμενο των... σελίδων που γράφτηκαν για περίπου μία δεκαετία (1997-2007) πίσω από τις κλειστές πόρτες του συγκεκριμένου γραφείου το γνωρίζουν ελάχιστοι και το βέβαιο είναι ότι όποιος το αγοράσει θα γίνει ιδιοκτήτης ενός ιστορικού χώρου...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
ΤΟ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Με προνομιακή θέα και αρχική τιμή 950.000 €
Το ιστορικό πολιτικό γραφείο του νεοκαραμανλισμού στο δώμα της πολυκατοικίας στη γωνία Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ είναι το οροφοδιαμέρισμα του 6ου ορόφου με την προνομιακή θέα που εκτείνεται από τον Υμηττό έως τον Αργοσαρωνικό. Πρόκειται για το γνωστό, υπερβολικά πυκνά δομημένο αστικό τοπίο, που θα μπορούσε να περιγραφεί και ως «θάλασσα» από μπετόν. Μέρος της θέας του πολιτικού γραφείου περιλαμβάνει την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.
«Το διαμέρισμα είναι άδειο και όχι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση», δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες το, συνολικής επιφανείας 215 τ.μ., διαμέρισμα διαθέτει επτά χώρους, ενώ η αντικειμενική του αξία κυμαίνεται γύρω στα 750.000 ευρώ. Η επίσημη αγγελία πώλησης λέγεται ότι θα βγει στον αέρα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, «πακέτο» με συγκεκριμένη πρόταση αρχιτεκτονικού γραφείου για την αναγκαία ανακατασκευή - ανακαίνιση.
Οι ίδιες πληροφορίες προσδιορίζουν την αρχική τιμή πώλησης περίπου στα 950.000 ευρώ. Παρότι γενικά η κρίση έχει οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων σε ελεύθερη πτώση, συχνά κάτω από τις αντικειμενικές αξίες τους άνθρωποι της αγοράς λένε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα του Κολωνακίου «κρατάνε» τιμή.
«Η φερόμενη ως αρχική τιμή εκκίνησης βρίσκεται κοντά στην τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου», εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» μεσίτες που χειρίζονται παρόμοια ακίνητα. «Πέρα από το καθαρά εμπορικό ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδεχόμενη επένδυσή τους συνδέεται με ένα ολόκληρο τμήμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου», υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Από ............ kourdistoportocali
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου