Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Γρίφος η βουλευτική έδρα του Ν.Σταυρογιάννη (video)

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com



Άγνωστες οι προθέσεις του νέου δημάρχου Λαμίας Νίκου Σταυρογιάννη για το τι θα πράξει με την βουλευτική του έδρα. Η ερώτηση μάλιστα στο Star Κεντρικής Ελλάδας του προκάλεσε εκνευρισμό.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σταυρογιάννης είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών.




Ο Νίκος Σταυρογιάννης για την βουλευτική του έδρα by LAMIASTARGR

Από ...... LamiaStar

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προωθούν Σαμαράς-Βενιζέλος

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Το θέμα της κατάργησης του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας» θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Η επίσημη συνάντηση -η πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση- θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, αφού ο πρωθυπουργός γίνει νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να ταξιδέψουν μαζί την Τρίτη τις Βρυξέλλες όπου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
ΤΙ σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τον παρόντα εκλογικό νόμο, το πρώτο σε σταυρούς κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε αλλαγή αυτής της παραμέτρου του νόμου με το επιχείρημα ότι αν καταργηθεί θα εκπροσωπούνται πιο αναλογικά τα κόμματα.
Αν καταργηθεί, με απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου, αυτό θα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές δεν θα μπορέσει να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και πιθανόν δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Παράδειγμα: Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με το 24% των ψήφων πήρε 130 έδρες εξαιτίας του μπόνους. Αν το μπόνους είχε καταργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε μόνον 80 έδρες ενώ από την πλευρά της η ΝΔ, παρά τη διαφορά των 4 μονάδων θα έπαιρνε 70 έδρες.

ΠΑΣΟΚ: Θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών
Ως "θετικό" εκτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση των οργάνων υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως συμφώνησαν, το αποτέλεσμα οφείλεται στη θέληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει σταθερότητα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρόκειται να γίνει από τώρα και στο εξής:

- η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που, όπως σημειώθηκε από συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, "αντικειμενικά αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος με προοδευτικό πρόσημο" και μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα, στο κάλεσμα σε άλλες δυνάμεις για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα

- ο ρόλος που μπορεί να παίξει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

Στη συνεδρίαση των δύο οργάνων του κόμματος συμφωνήθηκε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργηση των μπόνους των 50 εδρών.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζήτησε αλλαγή πλεύσης
Αναφορικά με το ιδρυτικό συνέδριο, σημειώθηκε πως θα είναι συνέδριο της παράταξης, της οποίας, όπως υπογραμμίστηκε, κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.

Αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ερμηνεύοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών ως την «τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μας εμπιστεύτηκαν, γιατί του λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα» και πρόσθεσε, αιφνιδιάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης και εξέφρασε τη διαφωνία ότι μετά τη βελτίωση των αριθμών θα επέλθει και βελτίωση στη ζωή των πολιτών. «Χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο για να το πετύχουμε, δεν φτάνουν μόνο οι αριθμοί» υπογράμμισε και ζήτησε το συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης  της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από δω κι από κει διάφοροι γυρολόγοι».

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το 8% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το DNA της παράταξης,  ενώ ανέφερε πως "δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό".

Ζήτησε επίσης να γίνει πιο εντατικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές, να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και "να απαντήσουμε στην αγωνία του κόσμου, που δεν έχει άλλες αντοχές".

Φαγούρα με την Ελιά
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης εξέφρασε τη διαπίστωση πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας την άποψή του, είπε πως η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας.

Εκτίμησε πως, αν ήταν μονο το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό. Ο κ. Καρχιμάκης διερρωτήθηκε: "τι συνέδριο ειναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;". Ανέφερε σχετικά πως "το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικης, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντί συστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν αμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια". "Δεν μπορεί να ειναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων" κατέληξε.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε: «Η κοινωνία μας έδωσε το φιλί της ζωής και να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού».

Από ........ iefimerida

Όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού – Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται – Τι ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τι σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

- Στην ΤτΕ, στην Κομισιόν ή... σπίτι του ο Γιάννης Στουρνάρας;
- Ποιές εισηγήσεις δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει ανασχηματισμού
- Πως ο Χάρης Θεοχάρης γίνεται πρόσωπο κλειδί για να φανεί πως η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της κάλπης
- Άδωνις Γεωργιάδης και Άρης Σπηλιωτόπουλος "γλυκοκοιτάζουν" το υπουργείο Πολιτισμού
- Υποψήφιος για το υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Οι επικρατέστεροι να μείνουν εκτός κυβέρνησης

Η "κάλπη" μίλησε και έβγαλε... ανασχηματισμό. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου με τα πέντε "ΜΗΝ" αλλά μάλλον στην κυβέρνηση χαμογέλασαν όταν άκουσαν τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δεδομένο ότι στα άμεσα σχέδια του Μαξίμου δεν είναι οι πρόωρες εκλογές αλλά είναι ο σαρωτικός ανασχηματισμός. Θα είναι κι ένας τρόπος να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία πως το «μήνυμα» που έστειλαν με τις επιλογές τους στις εκλογές, έχει φτάσει στον προορισμό του.
Για τον ανασχηματισμό αναμένεται να συζητήσουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχουν στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης

Υπάρχουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, και οι εισηγήσεις να μη γίνει άμεσα ανασχηματισμός. Αλλά φαίνεται πως δε θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό.
Επίσης, ένα από τα ζητήματα είναι πως θα γίνει αυτός ο σαρωτικός ανασχηματισμός.

Όπως γράφει η Καθημερινή, έχουν ξεκινήσει ζωηρές συζητήσεις για το αν η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει άνοιγμα πως τα δεξιά της (ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή Ένωση που συγκέντρωσαν σχεδόν 13%) ή προς το κέντρο, όπως προτείνουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.


Ο Στουρνάρας


Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Πάντα άλλωστε στο πρόσωπο του εκάστοτε «τσάρου» αρχίζει και τελειώνει ένας ανασχηματισμός.

Εδώ και καιρό άλλωστε έχουν αρχίσει τα σενάρια για το (πολιτικό) μέλλον του. Τα ενδεχόμενα είναι τρία: είτε θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδας για να αντικαταστήσει τον Γιώργο Προβόπουλο, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο, είτε θα είναι ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος (ένα από τα ΜΗΝ του Αλέξη Τσίπρα) είτε θα πάει σπίτι του.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, επικρατέστερος διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών είναι Σταύρος Παπασταύρου. Αυτό τουλάχιστον θεωρούν στελέχη του Μαξίμου και της ΝΔ. Η τελευταία απόφαση, βέβαια, ανήκει στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπασταύρου, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αφενός είναι γνώστης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αφού ήταν παρών σε όλες, αφετέρου έχει καλές σχέσεις και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο "παιχνίδι" του ανασχηματισμού μπαίνει και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αφού δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως ο φορολογικός μηχανισμός (του οποίου είναι επικεφαλής) είναι η "αχίλλειος πτέρνα" της κυβέρνησης.


Καραμπόλες στα υπουργεία


Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να μπουν στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και να γίνει έτσι πραγματικότητα, έστω και εν μέρει, η πρόταση Σαμαρά για ασυμβίβαστο υπουργών – βουλευτών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει την είσοδο στην κυβέρνηση του Ανδρέα Λοβέρδου κι εκείνος με τη σειρά του, του Χρήστου Αηδόνη.

Όσον αφορά στο ποιοι θα φύγουν, πρώτος... υποψήφιος είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταλογίζουν ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών.

Εκείνος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δε θα έλεγε όχι να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και συγκεκριμένα στο Πολιτισμού για να κάνει πράξη το όνειρό του να φέρει πίσω στην Ελλάδα θα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Το ίδιο υπουργείο όμως θέλει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που μετά την αποτυχία στη μάχη για το δήμο της Αθήνας θέλει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή (σ.σ. σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαδίδει πως θα πάει στο Πολιτισμού), ενώ στην καρέκλα του θέλει να παραμείνει και ο νυν υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Κάποιοι φέρουν ως πιθανό αντικαταστάτη του Άδωνι Γεωργιάδη τον Ηλία Μόσιαλο
Οι πληροφορίες πως ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να αντικαταστήσει τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μάλλον δεν ευσταθούν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που θα επιστρέψει σε κυβερνητική θέση φέρεται να θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά μάλλον θα καταλήξει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας, εκεί όπου προορίζονταν εξ αρχής άλλωστε.

Πιθανοί είτε να φύγουν είτε να αλλάξουν υπουργείο είναι και οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νίκος Δένδιας (φέρεται να έχει ζητήσει αλλαγή υπουργείου και ίσως αναλάβει το Ανάπτυξης) ενώ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναμένεται να "πληρώσει" τη στήριξη στον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, κάτι που ενόχλησε το Μαξίμου που επισήμως στήριζε Μιχαλολιάκο. Έτοιμος να γίνει ξανά υπουργός είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

Δεν αποκλείεται αλλαγή ηγεσίας και στο υπουργείο Εργασίας ή στο Αγροτικής Ανάπτυξης και η είσοδος στην κυβέρνηση του Γιώργου Κουμουτσάκου ή η επιστροφή του Σταύρου Καλαφάτη.

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com