Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ψάχνουν λύση για τα «κόκκινα» δάνεια -Διαγραφή τόκων και μείωση κεφαλαίου στο τραπέζι

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, είτε πρόκειται για επιχειρηματικά, είτε για καταναλωτικά και στεγαστικά, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για την κυβέρνηση. Υπό εξέταση είναι σχέδιο για τις αλλαγές στη διαχείριση του χρέους, που προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφή τόκων και ενδεχόμενη μείωση του κεφαλαίου του δανείου, σε βάθος χρόνου.

Οι κρίσιμες αλλαγές είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τις τράπεζες και την Τρόικα. Στη συζήτηση έχει μπει η θεσμοθέτηση εξωδικαστικής διευθέτησης του δανεισμού των επιχειρήσεων, μέσα από α λα καρτ ρυθμίσεις, οι οποίες φτάνουν έως και τη διαγραφή τόκων σε πρώτη φάση, αλλαγές στην προπτωχευτική και την πτωχευτική διαδικασία, καθώς και τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα πρέπει να παρουσιαστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει κυβέρνηση και Τρόικα, ενώ σε αυτό το πλαίσιο συντάσσεται εκ νέου ακόμη και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας και ταχύτητας.

«Κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων
Η πρόταση σχετικά με το «κούρεμα» των επιχειρηματικών δανείων περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη διαγραφή των τόκων και σε βάθος χρόνου- ύστερα από μία πενταετία- και με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της μείωσης του κεφαλαίου του δανείου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Βέβαια, αυτό θα γίνεται για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια.

Το «κούρεμα» αποτελεί μέρος της θέσπισης εξωδικαστικής διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Μία διαδικασία που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Η εξωδικαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση τις υφιστάμενες δυνατότητες διαπραγμάτευσης μιας επιχείρησης με τους πιστωτές της. Βεβαίως, σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, όπως θα συμβαίνει στην περίπτωση της εξωδικαστικής διευθέτησης», επισημαίνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας στην «Καθημερινή» προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να υπάρχει και η δικαστική οδός.

Ακόμη, στα «εργαλεία» που εξετάζονται για την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, η μετοχοποίηση μέρους του δανείου, η συγχώνευση με επιχείρηση του ιδίου κλάδου.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η ρύθμιση για την εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων θα κυρωθεί με νόμο. Το τελευταίο είναι κάτι που φέρεται να επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς θέλει η ρύθμιση να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μέχρι στιγμής πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων για τις οποίες θα εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις. Η λύση η οποία πιθανώς θα επιλεγεί είναι η θέσπιση μόνο κάποιων γενικών κατευθυντηρίων γραμμών βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση βιώσιμη για παράδειγμα, εάν έχει εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, εάν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι βιώσιμος, εάν υπάρχει εκτίμηση για μελλοντικές ταμειακές ροές, καθώς και εάν υπάρχει πρόθεση των βασικών μετόχων για ιδία συμμετοχή στη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Από .........  iefimerida

Ιστορίες φορολογικής τρέλας -Διαφορετικές επιβαρύνσεις για το ίδιο εισόδημα

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει τη Δευτέρα (14/7) και οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις, παρότι είδαν το εισόδημά τους να παραμένει χαμηλό το 2013. Παράλληλα, από τις αδικίες του συστήματος προκύπτει ότι φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα, θα έχουν διαφορετικές επιβαρύνσεις.

Από τα έως τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση- και ενώ περίπου 500.000 δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμη- προκύπτει ότι 4 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φόρο που κυμαίνεται στα 1.300 ευρώ. Σε χειρότερη θέση, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Βήμα», βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς με τη νέα κλίμακα καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Νέοι που εισπράττουν περιστασιακά εισοδήματα, αν πέρυσι  εισέπραξαν 5.000 και 1 ευρώ, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορεί να εισπράττουν το χρόνο ένα μικρό ενοίκιο θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο φόρο από κάποιον που μπορεί να εκμισθώνει πολυκατοικία, ενώ οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις εξόφθαλμες αδικίες του φορολογικού συστήματος είναι πολλά. Φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα θα έχουν διαφορετική επιβάρυνση, η οποία θα εξαρτάται από το επάγγελμα ή την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

Στο παράδειγμα που θέτει το «Βήμα», μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο (εφόσον φυσικά συγκεντρώσει αποδείξεις) 2.300 ευρώ. Ο ίδιος φορολογούμενος αν δεν είχε επιλέξει τη μισθωτή εργασία, αλλά ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, για το ίδιο ακριβώς ποσό των 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 5.200 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.860 ευρώ), δηλαδή συνολικά 8.060 ευρώ.

Αν ο ίδιος φορολογούμενος συγκέντρωνε το εισόδημα των 20.000 ευρώ από ενοίκια, θα πλήρωνε φόρο 3.840 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.112 ευρώ), δηλαδή συνολικά 5.952 ευρώ.

Επιπλέον, αν άνεργος που δηλώνει μηδενικό εισόδημα είχε την «τύχη»- ή «ατυχία»- όσο δούλευε να είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή να είχε αποκτήσει ένα σπίτι, θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, ένα υποτιθέμενο εισόδημα που προκύπτει λόγω του ότι έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία.

Για παράδειγμα, άγαμος άνεργος με μηδενικό εισόδημα το 2013 ο οποίος διαθέτει ΙΧ 1.400 κυβικών και έχει κληρονομήσει και μένει σε κύρια κατοικία 70 τ.μ. θα φορολογηθεί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ καθώς έχει τεκμαρτό εισόδημα λόγω του ότι είναι ανύπαντρος 3.000 ευρώ συν τεκμήριο σπιτιού 2.800 ευρώ συν το τεκμήριο του ΙΧ 5.200 ευρώ.

Ο φόρος που θα πληρώσει, με βάση τη νέα κλίμακα, είναι 320 ευρώ ενώ θα χρειαστεί να προσκομίσει υποχρεωτικά αποδείξεις 2.750 ευρώ. Αν όμως δεν δηλώσει αποδείξεις για το μηδενικό πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει συνολικά φόρο 925 ευρώ.

Τι γίνεται, ωστόσο, στην περίπτωση μισθωτού που, ενώ έχει 12.000 ευρώ πραγματικό ετήσιο εισόδημα, την ίδια στιγμή έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο πενταετίας 1.600 ευρώ;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αντί να φορολογηθεί για τις 12.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα 13.900 ευρώ (τεκμήριο άγαμου 3.000 ευρώ συν τεκμήριο ΙΧ 6.400 ευρώ συν τεκμήριο κατοικίας 4.500 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ, δηλαδή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Από ........  iefimerida

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com