Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ! ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΔΟΥ !! ΤΣΩΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ !!!

Αναρτήθηκε από .........    energoipoliteskv.blogspot.com





                                                           ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ


Σχετικά με την γενική τοποθέτηση του κου Δημάρχου Καμένων Βούρλων στο Debate του Σταθμού «STAR CHANEL Κεντρικής Ελλάδος», έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :  

1. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν πέντε χρόνια από την εκλογή του, για να παραδεχθεί ο κος Δήμαρχος ότι ένα (1) «Έργο» έχει φέρει εις πέρας και αυτό είναι η εκμίσθωση του λιμένα Καμένων Βούρλων !!! 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι όλα τα υπόλοιπα εξ’ όσων ανέφερε, αποτελούν υποθετικές - μελλοντικές δράσεις ! 

      Τον πληροφορούμε ότι η εκμίσθωση του λιμένα Καμένων Βούρλων δεν είναι «Έργο». Μεσιτεία είναι. 


            Συνεπώς κατεγράφη επισήμως η παραδοχή του ως προς το ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει κανένα έργο υποδομής ! 


2. Παραδέχθηκε δε ότι ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2019, δεν είχε αρμοδίως εγκριθεί έως και την ημέρα διεξαγωγής του εν λόγω debate, ενώ απολογούμενος για το γεγονός αυτό, έκανε χρήση της «φθηνής» δικαιολογίας τόσο της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών του, όσο και των ενστάσεων επί της πληρότητας της υποβολής του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού. 


Προς αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης του θέματος, παραπέμπουμε πάντες στην με Αρ. Πρωτ. : 257 – 11/2/2019 «Γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. επί του σχεδίου του Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2019 του Δήμου Καμένων Βούρλων», η οποία επισημαίνει όλες τις ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΩΝ Κ.Υ.Α., λόγω των οποίων απορρίφθηκε το συγκεκριμένο Σχέδιο Προϋπολογισμού !!! 
Για εμάς λοιπόν, δυστυχώς για πολλοστή φορά, απλά επιβεβαιώνεται η «ανεπάρκεια» του κου Δημάρχου και της Διοίκησής του ! 

         
3. Ο κος Δήμαρχος επέδωσε ο ίδιος (!) «εύφημο μνεία» στον εαυτό του για το ότι (κατά την δική του, υποκειμενική εκδοχή), κατά την διάρκεια της θητείας του, κατάφερε να «συνδυάσει» την επαγγελματική του δραστηριότητα με την καθημερινή άσκηση της διοίκησης του Δήμου !  

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να του υπενθυμίσουμε το αυτονόητο : οι δημότες επιλέγουν τους δημάρχους φυσικά για να έχουν καθημερινή παρουσία τόσο στο Δημαρχείο όσο και στην καθημερινή ζωή του Δήμου. Πληροφορούμε τον κο Δήμαρχο ότι, για τους δημότες, η συστηματική ενασχόλησή του με την διοίκηση του Δήμου του, δεν αποτελεί «θυσία» εκ μέρους του ! 

4. Ο νυν Δήμαρχος δεν ανέφερε το παραμικρό σε σχέση με το «αν» και το «τι» ακριβώς έπραξε επί των τομέων καθαριότητας, πολιτισμού, αγροτικής οδοποιίας, τουρισμού και φροντίδας των κοινοτήτων. Δύο τινά πρέπει να ισχύουν λοιπόν : ή αμέλησε να αναφερθεί ή δεν θέλησε να αναφερθεί επειδή το έργο του στους εν λόγω τομείς ήδη κρίνεται ως (επιεικώς) ελλιπέστατο ! 

5. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος δεν έχει οφειλές. Δυστυχώς για αυτόν, αλλά και για εμάς τους δημότες, τον διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. Τον ενημερώνουμε λοιπόν εμείς για το δυσθεώρητο χρέος από την προμήθεια καυσίμων. Ένα χρέος που έχει προκύψει κατά περίεργο τρόπο.

6. Σε συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του και ειδικά για το θέμα της πληρωμής υψηλού αντιτίμου για τον ελλιμενισμό σκαφών στο λιμάνι των Καμένων Βούρλων, ο κος Δήμαρχος σε αυστηρό τόνο δήλωσε ότι: «Ο Δήμος μας δεν είναι Φιλανθρωπικό Ίδρυμα».

 Αυτή του την δήλωση την θέτουμε στην κρίση των συνδημοτών μας. Όμως λησμόνησε να πει ότι εδώ και αρκετά έτη ο Δήμος δεν εισπράττει τα νόμιμα – οφειλόμενα Δημοτικά Τέλη, έτσι ώστε να αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα ανταποδοτικής – «φιλανθρωπικής» προσφοράς προς τους πολίτες του. Ας μας συγχωρήσει για το ότι έχουμε αντιδιαμετρικώς αντίθετη άποψη, αλλά εμείς πιστεύουμε σε μια πραγματικά «Φιλάνθρωπη» Δημοτική Αρχή, η οποία θα νοιάζεται και θα μεριμνά με κάθε δυνατό τρόπο για τον συνδημότη - συνάνθρωπο. Αυτόν τον Δήμο Επιθυμούμε. 
 Σύντομη Επισήμανση για το  Λιμάνι των Καμένων Βούρλων : ίσως κατά τον κο Δήμαρχο «Φιλανθρωπία» είναι παραδείγματος χάριν η διεξαγωγή δημοπράτησης της εκμίσθωσης του Λιμένα Καμένων Βούρλων, με την συμμετοχή ενός και μόνο επενδυτή !!! 
 Για αυτό όπως φαίνεται δεν θέλησε να δώσει στον Δήμο μας μια δεύτερη ευκαιρία αποκόμισης υψηλότερου οφέλους – τιμήματος, με το να κηρύξει (ως εκ του νόμου δικαιούται) ασύμφορο τον διαγωνισμό, να απαλείψει συγκεκριμένους όρους από την σχετική Διακήρυξη και να προχωρήσει σε δεύτερη (πιο «ελπιδοφόρα» για τον Δήμο) δημοπράτηση.

7. Εν κατακλείδι επιθυμούμε να εκφράσουμε την (για εμάς εύλογη) απορία : προς τι το «μένος» του κου Δημάρχου ως προς τους συνταξιούχους !  


Φιλικά του λέμε πως δεν δικαιούται να απαγορεύσει στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα τη συμμετοχή της, την δράση της, και την προσφορά της στον τόπο της !
 Αντιθέτως εμείς τιμούμε και αγαπάμε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας, σε όποια κοινωνική ομάδα και αν ανήκουν.
 

                                                                                        

Με ιδιαίτερη Τιμή
 

Προεκλογικά στα Καμένα Βούρλα: Τρεις στον αέρα!

Αναρτήθηκε από ............   energoipoliteskv.blogspot.com



Τις θέσεις τους αλλά και την αντιπαράθεσή τους κατέθεσαν σήμερα στο κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 υποψήφιοι για τον Δήμο Καμένων Βούρλων οι κύριοι Γιάννης Συκιώτης,Δημήτρης Τσώμος και Δημήτρης Παπαναγιώτου.

Ο κ.Συκιώτης υπεραμύνθηκε του έργου του στην διάρκεια της θητείας του κάτι που αμφισβήτησαν έντονα οι συνυποψήφιοι του.
Ο κ.Τσώμος τόνισε ότι ενώ ξεκίνησαν μαζί ο κ.Συκιώτης αγνοούσε τους συνεργάτες του,αυθαιρετούσε και ταυτόχρονα δεν αφιέρωνε τον αναγκαίο χρόνο για τις δημοτικές υποθέσεις επειδή ως γιατρός πολλές ώρες εκτελούσε τα επαγγελματικά του καθήκοντα σε βάρος των υποχρεώσεων του στον Δήμο.
 “Εγώ θα είμαι, αν μου επιτρέπεται, 24 ώρες το 24ωρο στον Δήμο,δίπλα στους δημότες και τις ανάγκες τους”.

Ο κ.Παπαναγιώτου από την πλευρά του αναρωτήθηκε “για ποιο έργο μιλάει ο απερχόμενος Δήμαρχος;”.
Ολα αυτά τα οποία προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικό του έργο είναι μυθοπλασία,μιλάει προφανώς για έργα που κάνει η περιφέρεια ή κεντρικές δομές.

 
Απαντώντας ο κ.Συκιώτης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του κ.Τσώμου ειδικότερα τονίζοντας ότι είναι αυτός που φρενάρισε με κάθε τρόπο την παραγωγή έργου με καταγγελίες και παρελκυστικές τακτικές αλλά παρόλα αυτά το έργο μας θα φανεί γιατί βρισκόμαστε στο στάδιο της εκτέλεσης πολλών και μεγάλων έργων.


Σημείο αντιπαράθεσης των τριών υποψηφίων αποτέλεσε και η μη λειτουργία φέτος των ιαματικών λουτρών.

Τόσο ο κ.Τσώμος όσο και ο κ.Παπαναγιώτου επέρριψαν ευθύνες και ολιγωρία στον απερχόμενο δήμαρχο επισημαίνοντας ότι άσχετα αν δεν το παραδέχεται, γνώριζε από μήνες πως φέτος δεν θα λειτουργήσουν τα ιαματικά και δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον,δεν άσκησε καμια πίεση είτε στον επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τα ιαματικά είτε στο αρμόδιο υπουργείο,αυτό θα επιφέρει μια σοβαρή οικονομική ζημία στους ασχολούμενους με τον τουρισμό επαγγελματίες και επιχειρηματίες ανέφερε ο κ.Παπαναγιώτου.

Απαντώντας ο κ.Συκιώτης επέμεινε ότι δεν το γνώριζε και όταν το πληροφορήθηκε έκανε τις σχετικές παραστάσεις.
“Τουλάχιστον υποχρεώσαμε τον κ.Μήτση να παραχωρήσει 5 δωμάτια για δωρεάν λουτροθεραπεία,βέβαια αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες αλλά ελπίζουμε πριν τη υπογραφή της νέας σύμβασης με όποιον αναλάβει την εκμετάλλευση του συγκροτήματος ΓΑΛΗΝΗ να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε φέτος”.


Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στο κεντρικό μας δελτίο.

https://www.youtube.com/watch?v=1OvQq2YFW4w

 Από .......   lamiafm1

Τσιμέντα χωρίς άδεια ρίχνει στον αιγιαλό ο Δήμος Καμένων Βούρλων (νύχτα με φεγγάρι…)

Αναρτήθηκε από ........   energoipoliteskv.blogspot.com



“Ναυμαχία” στο ντόκο των Καμένων Βούρλων!

Επεισόδιο έγινε σήμερα το πρωί στον”ντόκο” της παραλίας των Καμένων Βούρλων όπου εκεί ελλιμενίζεται σκάφος που μεταφέρει επισκέπτες στα Λιχαδονήσια.

Στο σημείο αυτό είχε ζητήσει να προσεγγίζει και το σκάφος του επιχειρηματία Παναγιώτη Κεραμίδα, αλλά επειδή έχει μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με το άλλο δεν του επιτρέπεται παρότι έχει όμως το ίδιο βάθος που είναι το βασικό κριτήριο όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 o ίδιος ο κ.Κεραμίδας.

Το πρωί μάλιστα ιδιωτικό συνεργείο συνοδευόμενο από όχημα του Δήμου Καμένων Βούρλων επιχείρησε να βελτιώσει το σημείο ελλιμενισμού του πρώτου σκάφους, χωρίς όμως να υπάρχει σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.
 

Ο κ.Κεραμίδας κάλεσε την Αστυνομία αλλά και το λιμεναρχείο Στυλίδας στην θέα των οποίων οι δύο εργάτες του συνεργείου έσπευσαν να απομακρυνθούν, προφανώς γιατί υπήρχε πιθανότητα να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο.
“Είδα κάποια στιγμή τον αντιδήμαρχο κ.Καραμανώλη και τον ρώτησα τι συμβαίνει και μου απάντησε ότι γίνεται έργο αισθητικής παρέμβασης στο σημείο και πως υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ.”

Είναι ακριβές αυτό αλλά η απόφαση έχει ληφθεί πριν πολλούς μήνες και είναι άξιο απορίας και όχι μόνον, πως επιλέχτηκε να γίνει το έργο αυτό παραμονές των εκλογών,ο νοών νοείτω,πρόσθεσε ο κ.Κεραμίδας.

Στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος κ.Καραμανώλης παρενέβη στο κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 όπου παραδέχτηκε ότι η απόφαση είχε ληφθεί προ μηνών αλλά δεν γνώριζε γιατί απαγορεύτηκε στον κ.Κεραμίδα να επιβιβάζει λουόμενους στο σκάφος του γιατί δεν ξέρει αν έχει το ίδιο βάθος με το άλλο σκάφος.

Μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κ.Κεραμίδα και Καραμανώλη διαφάνηκε ότι θα επιτραπεί και στον κ.Κεραμίδα να ελλιμενίζεται στο ίδιο σημείο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα δεδομένου ότι απαγορεύεται η λήψη σχετικής απόφασης από το ΔΣ σε προεκλογική περίοδο,επομένως ανέφερε ο κ.Κεραμίδας “πάει και αυτή η καλοκαιρινή σαιζόν επ ωφελεία του ανταγωνιστή μου”.


Από ..........   lamiafm1

Τα «Έργα και οι Ημέρες» ενός αποτυχημένου Δημάρχου..!



Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com



Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας –  14/5/2019

Συμβαίνει συχνά οι Δήμαρχοι να εξωραΐζουν την πραγματικότητα ώστε στα δικά τους μάτια να μην φαίνεται δυσάρεστη. Έτσι, νομίζουν πως όλα πάνε καλά. Δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και δεν έχουν λόγο να κάνουν κάτι για να την αλλάξουν.

Ο κ. Συκιώτης, ο επί 5 χρόνια Δήμαρχος του ΔΚΒ, στις 19/4/2019 παρουσιάζοντας τον συνδυασμό του «ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» για τις εκλογές της 26ης Μαϊου, αναφέρθηκε και στις προγραμματικές θέσεις που θα οδηγήσουν το ΔΚΒ στην επόμενη μέρα. Έκανε έκκληση σε εμάς τους δημότες να τον στηρίξουμε για 2η φορά και δεσμεύτηκε ότι στη «νέα θητεία του» θα ολοκληρώσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της 1ης θητείας, έχοντας ως οδηγό τη συνταγή :
Διαφάνεια, Συνέπεια, Συνεργασία.
Όλα αυτά τα επανέλαβε και χθες στο debate στην TV Star Λαμίας.
Δεν μας είπε, όμως, ποια έργα υλοποίησε στη 5ετη θητεία του.
Επειδή αυτή η λεπτομέρεια του ξέφυγε, είμαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να του τα υπενθυμίσω, διότι εμείς οι δημότες δεν πρέπει να είμαστε «λωτοφάγοι», πρέπει να έχουμε και μνήμη και κρίση.

Ας δούμε  μ ε ρ ι κ ά  από τα έργα του δημάρχου κ. Συκιώτη από 1/9/2014 έως σήμερα, για τα οποία αυτός, η ομάδα του και οι συνοδοιπόροι τους ποιούν την νήσσαν !!!

1.    ΜΑΡΙΝΑ _ Παραχώρηση για 32+10 χρόνια = Λήξη 7/6/2048 στη ‘KAMENA VOURLA MARINE ΑΕΑΣ’ με πενιχρό μίσθωμα και δημιούργησε 3 προβλήματα (α) δεν έδωσε εναλλακτική λύση στους δημότες-ψαράδες (β) έκοψε την οδό ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ σε 2 τμήματα μη επικοινωνούντα μεταξύ τους δηλ. ένα δρόμο 70+ ετών και (γ) επέτρεψε την περίφραξη της χερσαίας ζώνης κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη κυκλοφορία των δημοτών εντός αυτής. (Σημ. Γι αυτά τα θέματα διενεργείται προανάκριση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας)

2.    ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΩΝ _ Η επέκταση των Σχεδίων στα Καμένα Βούρλα και στο Μώλο … στις καλένδες !

3.    ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ _ Παραμένει ακόμα κλειστό … αλλά οι πινακίδες συνεχίζουν να υπάρχουν στους δρόμους που οδήγησαν στο θάνατο έναν συνάνθρωπό μας !

4.    ΥΔΡΕΥΣΗ _ (α) Μέρος του Δικτύου Ύδρευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι με σωλήνες αμιάντου – σωλήνες θανάτου και (β) Ο Άγιος Χαράλαμπος συνεχίζει να υδροδοτείται με μεταφορά νερού με υδροφόρα από το Μώλο !

5.    ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ _ Πλήρης αδιαφορία για τη λειτουργία των Ιαματικών Πηγών !

6.    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ _ Πλήρης αδιαφορία για την Τουριστική Προβολή της περιοχής. Πρόσφατο παράδειγμα το σνομπάρισμα των τεχνικών της Σέρβικης Τηλεόρασης RTS I που γύρισε ένα documentary με σκοπό τη Τουριστική προώθηση της Περιοχής μας και την γνωστοποίηση των τοπικών προϊόντων και γεύσεων στο εξωτερικό !

7.    ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ _ Η πόλη των Καμένων Βούρλων λόγω Βιολογικού βρωμάει ‘σκατά’ και το περσινό καλοκαίρι κολυμπούσαμε μαζί τους !

8.    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ _ Η περιβαλλοντική μόλυνση στο απόγειό της, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία μας. Παντού χωματερές. Ακόμα και δίπλα στα λουτρά Κονιαβίτη !

9.    ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ _ (α) Οι κάδοι απορριμμάτων, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι σπασμένοι (β) γεμάτοι από σκουπίδια περιμένουν 3 και 4 ημέρες για να αδειάσουν (γ) η μεγάλη πρέσα είναι παροπλισμένη και (δ) η ανακύκλωση σταμάτησε ! 

10. ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ _ Εγκαταλειμμένες στη τύχη τους … τις επισκέπτεται μόνο στα πανηγύρια !

11. ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ _ Καμία ενέργεια για είσπραξη των Ανταποδοτικών Εσόδων από τους μπαταχτσήδες, επιχειρηματίες και δημότες, τα οποία είναι περίπου 3.500.000 € με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για να κλείσει μια τρύπα στο οδόστρωμα !

12. ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ _ Μεγάλη χρήση εικονικών  / πλαστών τιμολογίων δηλ. ο Δήμος παίρνει τιμολόγια για υπηρεσίες και υλικά που δεν έχει χρησιμοποιήσει από συγκεκριμένους τοπικούς επιχειρηματίες και δεν ξέρουμε σε ποιες τσέπες πάνε τα χρήματα. Φυσικά όχι στους επιχειρηματίες ! (Σημ. Για αυτήν την κακοδιαχείριση  έχει ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να γίνει Οικονομικός και Διαχειριστικός Έλεγχος από Οικονομικούς Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών στο Δήμο)

13. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ _ Χωρίς αιδώ δηλώνει ότι ζει από το επάγγελμά του αλλά βλέποντας κανείς τις δηλώσεις ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ διαπιστώνει ότι δηλώνει ως ετήσιο εισόδημα: 29.000 ως Δήμαρχος και 3.000 ως Γιατρός. Κακός γιατρός ή φοροφυγάς;  Τα συμπεράσματα δικά σας !!!

14. ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ _ Πρέπει να είναι ο μόνος Δήμαρχος στην Ελλάδα με 3ωρη παρουσία στο γραφείο του, ενώ η θέση του Δημάρχου είναι μια πλήρης απασχόλησης θέση !

15. …………..

Αυτά είναι τα «έργα και ημέρες» του κ. Συκιώτη και … Σία !!!
Αυτά ξέχασε να μας πει ο κ. Συκιώτης.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα Δήμαρχο:
1.    που έδειξε απροθυμία να λειτουργήσει στο πλαίσιο Αρχών και Κανόνων …
2.    που οι λέξεις Διαφάνεια, Συνέπεια, Συνεργασία, του είναι άγνωστες …
3.    που έδειξε ότι έχει ως φιλοσοφία την καθεστωτική αντίληψη: Εγώ Ειμί!
4.    που το πολιτικό παπατζηλίκι το έχει σπουδάσει για τα καλά …
5.    που δεν έλυσε, αλλά πολλαπλασίασε τα προβλήματα μας … 
6.   που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αυτής της ποιότητας είναι ο κ. Συκιώτης που ζητά τη ψήφο σας για 2η δημαρχιακή θητεία.

Σας ρωτάω, λοιπόν: Είστε περήφανοι για αυτή την εικόνα του Δήμου μας;

Θα τον ψηφίσετε για να κάνει τι; Να βάλει την ταφόπλακα στον ΔΗΜΟ;
Θα του το επιτρέψετε ως πολίτες; Αρκετά δεν υποτίμησε την νοημοσύνη σας;

Τον εμπιστευτήκατε το 2014. Εάν όμως τον εμπιστευτείτε για 2η φορά αφού τώρα ξέρετε, θα φέρετε ακεραία την ευθύνη και να μην διαμαρτύρεστε μετά πως και πάλι σας εξαπάτησε. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Γιατί όπως σοφά είπε ο Αβραάμ Λίνκολν (16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 1861-1865) : «Η ψήφος έχει μεγαλύτερη δύναμη από την σφαίρα. Η σφαίρα σκοτώνει έναν, η ψήφος πολλούς»