Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com
Από τη μία η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και από την άλλη σβήνει τα χρέη εταιρειών και επιχειρηματιών που τις προηγούμενες δεκαετίες ωφελήθηκαν σε βάρος του κράτους.
Η πρακτική κάποιων απότους οφειλέτες, από τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ήταν σχετικά απλή: εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ....
εισπράττοντας παράνομα τον ΦΠΑ άλλα ταυτόχρονα φέσωναν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν πλήρωναν σε εισφορές ούτε ένα ευρώ για τους υπαλλήλους τους που απασχολούσαν.
Πάνω από 3.700 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν συνολικά στο κράτος το θηριώδες ποσό των 24-25 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει άφεση αμαρτιών, χωρίς όμως αποτέλεσμα προς το παρόν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τη σχετική διάταξη από το πολυνομοσχέδιο. Το Βατερλό της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ περί διαγραφής των 25 από τα 33 δισ.που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς τους ζητήθηκε να ψηφίσουν μια διάταξη, χωρίς όμως νωρίτερα να έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα που περιλαμβάνει. Τα ποσά αυτά προέρχονται από χρέη που -σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου- χαρακτηρίζονται από τις εφορίες ως ανεπίδεκτα είσπραξης, εκφράστηκαν όμως έντονες αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της διάταξης και το σε ποιους ανήκαν αυτά τα -υπό διαγραφή- χρέη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις εκλογές του 2009 ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος σε αυτά τα χρήματα που τότε εθεωρείτο από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ ότι μπορούν να εισπραχθούν, είχε πει την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν». Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα θωρακίζεται -όπως εκτιμούν- περισσότερο.
Στόχος είναι, διευκρινίζει η ίδια πηγή, να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες. Δηλαδή, να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους οι ΔΟΥ χαρακτηρίζουν ανεπίδεκτες είσπραξης αυτές τις οφειλές. Δηλαδή, αν μέρος των 24 δισ. ευρώ είναι οφειλές «εν ζωή», τότε αυτές να εισπραχθούν τελικά. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που οφείλονται δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ, καθώς πρόκειται είτε για οφειλές εταιρειών που έχουν πτωχεύσει εδώ και χρόνια, είτε για πρόστιμα από πλαστά και εικονικά τιμολόγια φυσικών προσώπων χωρίς περιουσία, είτε για πολίτες με υψηλά χρέη που έχουν αποβιώσει αλλά οι κληρονόμοι τους δεν τα αποδέχτηκαν.
Η λίστα με τους οφειλέτες Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει σήμερα ένα μέρος από τη λίστα με τις οφειλές που έχουν στο κράτος συνολικά 4.000 επιχειρήσεις (και φυσικά πρόσωπα), οι οποίες, αν όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν τα χρέη τους, τότε η κυβέρνηση δεν θα «έκοβε» τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα των δικαστικών, των καθηγητών, των αστυνομικών κ.ά. Κάποιες από αυτές -λιγοστές- τα έχουν ρυθμίσει και ήδη πληρώνονται, ενώ κάποιες άλλες, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σχετικές ρυθμίσεις, δεν πληρώνονται. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, τους πρώην ιδιοκτήτες των οποίων κανένας κρατικός υπάλληλος δεν ενοχλεί, αν και έχουν μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καθώς έχουν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η λίστα με τις πιο γνωστές εταιρείες και τους επιχειρηματίες έχει ως εξής:
-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ. Ο οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη ήταν συντονιστής της μεγάλης υπόθεσης με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, η οποία εκτυλίχθηκε κυρίως στη Θεσσαλονίκη κατά τη δεκαετία του 1990 και αποκαλύφθηκε το 2001.Του έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 636 εκατ. ευρώ ενώ έχει καταδικαστεί σε 223 χρόνια φυλακή.
-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ. Οι οφειλές της από τη γνωστή υπόθεση των ομολόγων που πούλησε στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο ποσό των 551 εκατ. ευρώ.
-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. Η εταιρεία έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, οφείλει το ποσό των 551 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ που οφείλει στο ΙΚΑ.
-ΟΣΕ. Οι οφειλές ανέρχονται στο θηριώδες ποσό των 383 εκατ. ευρώ.
-EXPRESS SERVICE. Η εταιρεία είναι εν λειτουργία και οφείλει 33 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Ραπτόπουλος, ο οποίος διαθέτει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και μια υπερπολυτελή βίλα στη Θεσσαλονίκη. Το 2001 ο τότε υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη είχαν αποφασίσει την αναστολή της λειτουργία της επιχείρησης, απόφαση όμως που ανατράπηκε λίγους μήνες μετά. Αλλες εταιρείες του ίδιου επιχειρηματία οφείλουν το ποσό των 34 εκατ. ευρώ.
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Οφείλει το ποσό των 22,7 εκατ. ευρώ.
-ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει διακόψει οριστικά τις λειτουργίες της, αν και οφείλει το ποσό των 19 εκατ. ευρώ. Πλέον ονομάζεται Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας και ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη.
- ΝΑΥΣΙ Α.Ε. Ναυπηγεία στο Πέραμα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ανηκαν στον επιχειρηματία Γ. Καλογερίδη. Οι οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ.
-HELLENIC QUALITY FOODS: Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία «Κοτόπουλα Μιμίκος». Επικεφαλής είναι ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου και το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται στο ποσό των 8,3 εκατ. ευρώ.
-SEX FORM. Η εισηγμένη εταιρεία παραγωγής εσωρούχων κήρυξε πτώχευση το 2006, αφήνοντας χρέη 6,1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχόλησε πολλές φορές την επενδυτική κοινότη- τα, αφενός λόγω της τρελής κούρσας της μετοχής της μεσούσης της χρηματιστηριακής κρίσης το 2002-2003, αφετέρου με τα... καμώματα του βασικού της μετόχου, ο οποίος κατηγο- ρήθηκε ότι καταχράστηκε 5 εκατ. ευρώ από το ταμείο της.
-TVΧ ΕΛΛΑΣ. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρεία μεταλλείων της Χαλκιδικής, η οποία οφείλει το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει πτωχεύσει.
-ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ. Το χρέος του γνωστού τραγουδιστή υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.
-ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ SECURITY. Η εταιρεία οφείλει 4,6 εκατ. ευρώ.
-ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Εχει καταθέσει αίτηση για το άρθρο 99 ενώ οφείλει το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ
-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΨΗ. Οι οφειλές της άλλοτε πανίσχυρης οικογένειας ανέρχονται στο ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει υψηλά χρέη και στις τράπεζες που φημολο- γείται ότι υπερβαίνουν τα 50 έως 100 εκατ. ευρώ.
-ΠΙΤΣΑ ΦΑΝ. Εχει οφειλές που υπερβαίνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
-ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ: Ηταν μια από τις διάσημες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου του 1999. Βασικοί μέτοχοι ήταν η οικογένεια Ταμπακούλη και Πατραμάνη. Η εταιρεία έχει υποβάλειαίτηση για να περιέλθει σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Χρωστάει 2,4 εκατ. ευρώ, αν και όπως εκτιμάται η ακίνητη περιουσία της ανέρχεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ.
-ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ. Ο πάλαι ποτέ ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NEW CHANNEL (πτωχευμένο) του επιχειρηματία Μανούση έχει οφειλές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σήμερα δραστηριοποιείται στα ναυτιλιακά με την εταιρεία ΣΑΟΣ και εκτιμάται ότι έχει σημαντική ακίνητη περιουσία και υψηλές καταθέσεις.
-ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ. Η εταιρεία του πάλαι ποτέ γνωστού επιχειρηματία Ανδρέα Κορασίδη, που τα τελευταία χρόνια φυτοζωεί, οφείλει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
-Σ.Κ. ΠΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ο έμπορος αυτοκινήτων Σπύρος Παζαρόπουλος, που όπως λέγεται στην αγορά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τις εταιρείες του, έχει χρέη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του προς τις τράπεζες υπερβαίνουν τα 15-20 εκατ. ευρώ.
-ΓΛΟΥ Α.Ε. Οι επιχειρηματίες Γιώργος και Αντώνης Γλου έχουν οφειλές 880.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή έχουν προβλήματα με τη γερμανική Δικαιοσύνη καθώς η εταιρεία Puma έχει κινηθεί εναντίον τους για πλήθος οικονομικών ατασθαλιών που ανακαλύφθηκαν.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ MΗΤΣΗΣ. O γνωστός ξενοδόχος από τη Ρόδο Σ. Μήτσης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 800.000 ευρώ. Είναι βασικός μέτοχος σε μεγάλα ξενοδοχεία στη Ρόδο και διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία.
-ΑΛΝΤΕΜΑΡ: Ο ξενοδόχος Νίκος Αγγελόπουλος από δύο εταιρείες του έχει οφειλές ύψους 834.000 ευρώ. Διαθέτει σημα-ντική περιουσία στη Χερσόνησο της Κρήτης.
ΤΡΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1) Γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε να διαπιστώσει το αξιόπιστο των γνωμοδοτήσεων αυτών από τις εφορίες ώστε να δει ποια από αυτά τα χρέη μπορούν τελικά να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία;
2) Γιατί δεν έδωσε εντολή στην επιτροπή ελέγχου του ανεπίδεκτου είσπραξης αυτών των οφειλών να λειτουργήσει τάχιστα και να αποφανθεί και στη συνέχεια να κατατεθεί σχετική διάταξη; Γιατί προτιμήθηκε πρώτα να νομοθετηθεί η διαγραφή των χρεών και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή;
3) Γιατί προτιμήθηκε πρώτα να νομοθετηθεί η διαγραφή των χρεών και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή;
πηγή: Πρώτο Θέμα
Για μια Εναλλακτική Ενημέρωση Οικολογική - Για ένα ανοιχτό βήμα διαλόγου με τους Πολίτες των Καμένων Βούρλων. Γράψτε μας την άποψη σας, την καταγγελία σας, την διαφωνία σας. Δεχόμαστε τα πάντα, ακόμη και να μας καταγγείλετε και αποστείλατε στο e-mail: energoipoliteskv@gmail.com
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Ενημερωτική επιστολή και προτάσεις για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων από τον πρόεδρο του Συλλόγου των Ιαματικών Πηγών κ. Ανέστη Αναστασιάδη
Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com
Θεσσαλονίκη, Ιβήριδος 9, τ.κ.54351, τηλ.2310905164 fax 2310 903721
Θεσσαλονίκη 6.12.2010
Θέμα :Ενημερωτική επιστολή και προτάσεις για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων
Αποστολή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης.
Κοινοποίηση:
Προς Περιφερειάρχες και Δημάρχους όλης της χωράς που στα όρια τους υπάρχουν φυσικοί ιαματικοί πόροι. Μ.Μ.Ε.
Αγαπητές κύριες αγαπητοί κύριοι
Κύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στην τελευταία συνεδρίαση του 24/11/2010 συζήτησε την κατάσταση στο χώρο των ιαματικών φυσικών πόρων και τις εξελίξεις στη διοικητική του λειτουργία με βάση και τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα από την 1η Ιανουαρίου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Αποφασίστηκε ότι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης των διαθέσεων του για το ζήτημα καθώς και της ενημέρωσης όλων των περιφερειαρχών και των τοπικών αρχόντων που εκλέχτηκαν πρόσφατα για τα θέματα του θεραπευτικού Τουρισμού, (ιδιαίτερα αυτών που εξελέγησαν και στο παρελθόν δε είχαν ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα).
Δυστυχώς μετά από 25 χρόνια αγώνων και προσπαθειών δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα που τίθεται για το τι «είδους ανάπτυξη θέλουμε». Πριν 25 χρόνια το σύνθημα από όλους τους φορείς ήταν: «Τα λουτρά στην τοπική αυτοδιοίκηση». Σήμερα, με την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί στον ελλαδικό χώρο, για τις ιαματικές πήγες υπάρχουν τρεις φορείς ανάπτυξης, οι ιδιώτες, τα Ε.Τ.Α. Α.Ε., και οι ΟΤΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Με την εμπειρία μας και τη διάθεση μας για προσφορά, αλλά και σε συνάρτηση με το φημολογούμενο προς κατάρτιση νέο νομοσχέδιο περί Ιαματικού Τουρισμού από το Υπουργείο Τουρισμού, επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε και τις δικές μας προτάσεις προκειμένου να συμβάλουμε στην κατάρτιση ενός νομοσχέδιου που θα δώσει τέλος στην σημερινή στασιμότητα (είναι γνωστό ότι ο τελευταίος νόμος της κ. Πετραλιά του 2006 είναι ανεφάρμοστος). Τις προτάσεις μας μπορούμε να σας τις αναπτύξουμε και προφορικά αν φυσικά το επιθυμείτε.
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση:
Δημοτικές Επιχειρήσεις
Πανελλαδικά, πολλές από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτές τα πήγαν μάλλον καλά μέχρι σήμερα, και άλλες όχι και τόσο καλά γιατί από τα έσοδα των λουτροπόλεων αρκετοί δήμαρχοι έκαναν πολιτικά παιχνίδια, όπως προσλήψεις επιπλέον προσωπικού ή έργα κ.λπ. με αποτέλεσμα η λουτρόπολη να υποβαθμίζετε από έργα υποδομής και στο τέλος πολλές να κινδυνεύουν και με χρεοκοπία
Σήμερα λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις στα λουτρά Αριδαίας, Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου, Απολλωνίας (που σήμερα η δημοτική επιχείρηση τα έχει μετατρέψει σε Α.Ε. με μοναδικό μέτοχο το δήμο), Αγίας Παρασκευής, Τραϊανούπολης στην Αλεξανδρούπολη, δήμου Μυτιλήνης, δήμου Αετού Φλώρινας, Σαμοθράκης, Κρηνίδων, Ελευθερών ( που διοικούνται από τη Νομαρχίας Καβάλας). Λαγκαδά, Νισύρου, Λουτρακίου Περαχώρας Κορίνθου, κ.α.
Όλες αυτές οι λουτροπόλεις λειτουργούν σήμερα μέσα στο πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε ποιο πάνω, δηλ. ως δημοτικές επιχειρήσεις.
Απαξίωση
Σημειώνουμε ότι οι νέες εγκαταστάσεις των λουτρών του δήμου Απολλωνίας, παραμένουν κλειστά εξαιτίας της διένεξης του δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης και για τις υπόλοιπες λουτροπόλεις. Είναι γνωστό ότι το κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα 8 δις. δραχμές. Δυστυχώς συνεχίζουν εδώ και 8 χρόνια να παραμένουν θεόκλειστα λόγω των μικροσυμφερόντων κατοίκων της περιοχής που μπλοκάρουν την επίλυση του προβλήματος.
Υπάρχουν και άλλες λουτροπόλεις όπως π.χ. τα λουτρά Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης, που εδώ και δυο χρόνια είναι κλειστά.
Εμείς επαναφέρουμε την πρόταση μας για την αξιοποίηση του οικοπέδου των 500 στρεμμάτων της λουτρόπολης για την μεταφορά της Δ.Ε.Θ. και την ανάδειξη του θεραπευτικού τουρισμού με μία μόνιμη έκθεση στο χώρο των λουτρών. Η μετεγκατάσταση αυτή της Δ.Ε.Θ. θα βοηθήσει τον τουρισμό, αλλά και το εμπόριο, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αεροδρόμιο.
Εταιρίες Α.Ε.
Άλλος τρόπος ανάπτυξης εκτός από τις δημοτικές επιχειρήσεις, ήταν να σχηματιστούν εταιρίες Α.Ε., και αυτό άρχισε να εφαρμόζεται σε αρκετές λουτροπόλεις, δίχως καμία όμως χρηματοδότηση από κάποιο αναπτυξιακό νόμο. Παρά την έλλειψη της χρηματοδότησης αρκετές τα κατάφεραν αρκετά καλά.
Ε.Τ.Α. Α.Ε.
Υπάρχουν και οι λουτροπόλεις που διοικητικά ανήκουν στα Ε.Τ.Α. Α.Ε. (Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης), που είναι ίσως και οι πιο γνωστές από ιστορικής πλευράς. Δυστυχώς εκτός από τα Λουτρά Αιδηψού όλες οι άλλες φυτοζωούν, όπως τα λουτρά Θερμοπυλών του δήμου Λαμιέων, τα λουτρά της Κύθνου, τα λουτρά Καϊάφα, τα λουτρά Ύπατης (παρά τις νέες επενδύσεις που έχουν γίνει), τα λουτρά Νιγρίτας, τα λουτρά Μεθάνων και τα λουτρά Καϊάφα.
Σήμερα για να γίνουν ανταγωνιστικές οι παραπάνω λουτροπόλεις χρειάζονται επενδύσεις και η αξιοποίηση των κατά καιρούς προτάσεων που έγιναν από τα Ε.Τ.Α. Α.Ε. και οι οποίες δυστυχώς μείνανε στα συρτάρια κάποιων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους.
Ιδιωτική πρωτοβουλία
Διπλά στους δύο αυτούς πυλώνες αναπτύσσεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο τελευταίος νόμος του 2006 του Υπουργείου Τουρισμού ευνοούσε αυτήν την μορφή ανάπτυξης. Ο μηχανισμός όμως του Ε.Ο.Τ. και των Ε.Τ.Α. Α.Ε. δεν τα κατάφεραν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στην πολιτική που χάραζε το νομοσχέδιο.
Παράδειγμα ανάπτυξης αυτής της μορφής αποτελούν τα λουτρά Πλατυστόμου, τα λουτρά Άργους Ορεστικού, που τα λειτουργούν ιδιώτες και ξενοδοχειακές μονάδες, όπως π.χ. στην Αιδηψό το Silla, το ξενοδοχείο Γαλήνη στα λουτρά των Καμένων Βούρλων όπου το υψηλό κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών αποθαρρύνει τη χρήση από πολλούς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Μεταλλικά νερά
Ένα άλλο κεφάλαιο των ιαματικών φυσικών πόρων είναι τα μεταλλικά νερά που πηγάζουν πολλές λουτροπόλεις, όπως αυτές της Σουρωτής, τα Δουμπιά και στο Λουτράκι Κορινθίας. Η εκμετάλλευση και η ανάπτυξής τους ξεκίνησε από παλιά και σήμερα λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις.
Ευρώπη
Στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ιταλία όπου ο θεραπευτικός τουρισμός είναι πολύ αναπτυγμένος, έχει αναπτυχθεί η εξής φιλοσοφία, τα λουτρά, με το χώρο και την υποδομή τους, ανήκουν αποκλειστικά στο δήμο ή στην περιφέρεια του δήμου. Ο κάθε δήμος έχει τη δική του «σημαία» και είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της λουτρόπολης.
Σημειωτέων ότι υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων επειδή στην Ιταλία ο θεραπευτικός τουρισμός είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια του εθνικού τουρισμού, κάτι που στην Ελλάδα υποτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Παράλληλα ο άλλος μηχανισμός αναφορικά με την ανάπτυξη μιας λουτρόπολης (ξενοδοχεία, διάφορες εγκαταστάσεις κλπ.) είναι υπόθεση των ιδιωτών και όχι των δήμων.
Προτάσεις
Σήμερα ο όποιος τρόπος ανάπτυξης των ελληνικών λουτροπόλεων ξεκινάει από την αλαλαγή του νόμου του 2006 περί ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού, βάση του οποίου (άρθρα 6, 16 και 19 του νόμου), μεταφέρουν όλες τις λουτροπόλεις στην αρμοδιότητα ενός όχι και τόσο καλού μηχανισμού, όπως είναι ο σημερινός Ε.Ο.Τ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μπλοκάρει και να μην καρποφορεί κάθε νέα πρωτοβουλία. Παράλληλα δεν έχει προχωρήσει καθόλου και η διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών με ευθύνη του Οργανισμού.
Πρόταση μας είναι η αλλαγή του νόμου του 2006 και η παραχώρηση των ιαματικών πηγών στους δήμους, με την παράλληλη προαιρετική μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων σε εταιρίες Α.Ε. με αποκλειστικό δικαίωμα την ανάπτυξη των λουτρικών εγκαταστάσεων.
Προτείνουμε επίσης την άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου (που ήδη υπάρχει) για τους ιδιώτες επενδυτές. Προκειμένου να γίνουν επενδύσεις μετά από χωροταξικές μελέτες για τις λουτροπόλεις (όπως ισχύει στα ευρωπαϊκά θεραπευτικά κέντρα) και την εξάλειψη του φαινομένου των ελληνικών λουτροπόλεων με την άναρχη δόμηση κ.α.
Παράλληλα θεωρούμε κρίσιμο στοιχείο την χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο των λουτρικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά για την ανάπτυξη νέων ή και την αναβάθμιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Καθώς και την άμεση αναγνώριση των ιαματικών πηγών και την αδειοδότηση των λουτροπόλεων, γιατί σήμερα σχεδόν όλες λειτουργούν δίχως άδειες.
Κανονισμός
Σήμερα στο γραφείο του Υπουργού υπάρχει ο Κανονισμός λειτουργίας των λουτροπόλεων. Ως προς αυτόν, εμείς ως Σύλλογος ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε προτάσεις για το πως ρέπει να λειτουργήσει, παράλληλα με τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν.
Σήμερα αυτός ο κανονισμός, αν εφαρμοστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά μέσα σε μια τριετία, προκειμένου οι λουτροπόλεις να προσαρμοστούν, καθώς αρκετές λουτροπόλεις, με τις σημερινές υποδομές που διαθέτουν δε θα μπορέσουν να τον εφαρμόσουν.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ανέστης Αναστασιάδης Αχιλλέας Μεταλούλης
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)