Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος Παππά με 14-11

Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com


ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο νόμος Παππά με ψήφους 14-11
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται σκληρή μάχη με επιχειρήματα ανάμεσα στους ανώτατους δικαστές, που έχουν μπει στο θέμα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.
Στη διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμορφωθεί ήδη πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, με την πλειοψηφία να τάσσεται με την άποψη ότι μόνο το Συμβούλιο είχε αρμοδιότητα να αδειοδοτήσει τα κανάλια.
Υπάρχουν δύο τάσεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Ομάδα δικαστικών αναφέρουν ότι μετά από την αντισυνταγματικότητα για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το δικαστήριο κάνοντας χρήση ευχέρειας του κανονισμού πρέπει να ορίσει προθεσμία για συγκρότηση του ΕΣΡ και εκείνο με τη σειρά του να κρίνει τι από όσα έχουν γίνει μεχρι σήμερα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.
Ομως, υπάρχουν και δικαστές που θεωρούν ότι από τη στιγμή που ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός και οι αρμοδιότητες πάνε στο ΕΣΡ, τότε το Συμβούλιο πρέπει από την αρχή να κανονίσει την αδειοδότηση των καναλιών, δηλαδή να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν. Σε περίπτωση που ισχύσει αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τότε οι άδειες που έχουν δοθεί δεν ισχύουν και δεν υπάρχει «μαύρο» για τα κανάλια που δεν πήραν άδεια.
Αν δοθεί προθεσμία και δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, τότε οι άδειες που έχουν δοθεί δεν ακυρώνονται με τη μία, και το ΕΣΡ θα κληθεί να αποφανθεί για θέματα όπως ο αριθμός των αδειών και πολλά άλλα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος χωρίς να υπάρξουν ευχέρειες διορθωτικών κινήσεων τότε τίποτα δεν ισχύει απ΄ όσα η διαγωνιστική διαδικασία έχει προκαλέσει και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν φαίνεται ότι η πλειοψηφία υπέρ της αντισυνταγματικότητας μπορεί να αλλάξει, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην οδηγηθούν σε ψηφοφορία σήμερα οι ανώτατοι δικαστές και να οριστεί νέα διάσκεψη.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες, περιμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από .......  iefimerida