Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

"Γαλάζια" παιδιά του κομματικού σωλήνα σε θέσεις κλειδιά (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει στον κρατικό μηχανισμό

Οι παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας, και ειδικά αυτές που αφορούν στον τρόπο στελέχωσης της κρατικής μηχανής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι ακόμη παρούσες. Αποτυχόντες βουλευτές, κατ’ επάγγελμα πολιτευτές, συνεργάτες υπουργών και βουλευτών, ακόμα και κομματικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες θέσεις, με μοναδικά διαπιστευτήρια τις καλές τους σχέσεις με το σύστημα εξουσίας, την κομματική διαδρομή, τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και τις όποιες άλλες «εκλεκτικές συγγένειες». Θα περίμενε κανείς, σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται και η κοινωνία είναι στα όριά της με τις συνεχείς περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, οι επιλογές σε θέσεις-κλειδιά της πολύπαθης Δημόσιας Διοίκησης, αν μη τι άλλο, να έχουν τα στοιχειώδη εχέγγυα της αξιοκρατίας.
Για άλλη μία φορά όμως, οι παλαιοκομματικές πρακτικές που ίσχυαν σχετικά με τη νομή και τη διαχείριση της εξουσίας όχι μόνο δεν αποφεύχθηκαν, αλλά βρίσκουν πλήρη νομιμοποίηση ακόμα και στη σκληρή, για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εποχή του Μνημονίου. Ο κατάλογος με τα «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη είναι μακρύς και περιλαμβάνει πρόσωπα που είχαν αξιοποιηθεί στις κυβερνήσεις του κ. Κώστα Καραμανλή, κομματικά στελέχη της Συγγρού, άλλα που προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ, λιγότερα από τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και, βέβαια, ικανό αριθμό έμπιστων του Μεγάρου Μαξίμου.

Tα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν τα πρόσωπα που τοποθέτησε η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Σαμαρά μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν και νέα ονόματα, που αφορούν μερικές από τις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων που κατείχαν στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλα, σε οργανισμούς, δημόσιους φορείς, ΔΕΚΟ και Διοικητικά Συμβούλια οργανισμών. Αλλωστε, μετά την αποχώρηση του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση, τα δεδομένα αλλάζουν και η κατανομή των υπόλοιπων θέσεων του κρατικού μηχανισμού θα γίνει μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τη γνωστή αναλογία βέβαια, 2 προς 1.

Πάντως, όπως ενημερώνονται τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η λίστα με τις τοποθετήσεις νέων γραμματέων, προέδρων και διοικητών αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο. Αυτό γιατί ήδη αρκετοί από τους υπουργούς που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό έχουν ζητήσει παραιτήσεις στελεχών από θέσεις-κλειδιά σε γραμματείες και οργανισμούς που εποπτεύουν, αφού οι τοποθετήσεις αυτές δεν έχουν την προσωπική τους σφραγίδα.

Φαίνεται λοιπόν πως την ώρα που η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων απασχολεί την κυβέρνηση, κάποιοι όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά διεκδικούν με επιμονή κρατικά πόστα.

Γενικοί και ειδικοί γραμματείς με τα… πασίγνωστα προσόντα

Μεταξύ των στελεχών που επιλέχθηκαν για τις γενικές γραμματείες είναι ο ακλόνητος περιφερειάρχης Κρήτης επί Καραμανλή, Σεραφείμ Τσόκας, που ανέλαβε γ.γ. Ανάπτυξης, ενώ ο πρώην διευθυντής της Ν.Δ., μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρώην μέλος στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, Μενέλαος Δασκαλάκης, τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, ο στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων. Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή τοποθετήθηκε ο πρώην ειδικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου και παλιός ΟΝΝΕΔίτης, Γιώργος Στεργίου, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Γιάννης Πανούσης, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων.

Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου και πρώην γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και πρώην ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Αγγελος Συρίγος, τη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής. Η πρώην γραμματέας Νέας Γενιάς και πρώην στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ., Βάσω Κόλλια, ανέλαβε τη Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Υπουργεία
Στο υπουργείο Εξωτερικών, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕΚ, πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ και φίλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αριστείδης Καλογερόπουλος, τοποθετήθηκε στη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ η Μάγδα Καρακόλη, πολιτεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης, στη Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Στο Παιδείας, ο πρώην ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρώην ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Θανάσης Κυριαζής, ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου και ο παλιός ΟΝΝΕΔίτης Παναγιώτης Κανελλόπουλος τη Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέλαβε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, πολιτευτής Κορίνθου, πρώην πρόεδρος στον ΟΔΙΕ και διευθυντής Οικονομικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί Β. Μεϊμαράκη, Πελοπίδας Καλλίρης. Επίσης, ο αδερφός του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Απόστολου Ανδρεουλάκου και πρώην γ.γ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί Ν. Δένδια, Θανάσης Ανδρεουλάκος, τοποθετήθηκε γραμματέας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τον πρώην υφυπουργό Τουρισμού, Τάσο Λιάσκο, να τοποθετείται στο Τουρισμού.

Στο Ναυτιλίας, ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού, Θανάσης Μπούσιος, ορίστηκε γενικός γραμματέας και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και πολιτευτής στη Μυτιλήνη, Κώστας Μουτζούρης, γραμματέας Λιμένων. Ακόμα, τοποθετήθηκαν ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, γραμματέας

Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο τέσσερις φορές πρώτος επιλαχών στην Α’ Θεσσαλονίκης -αφού την έδρα καταλαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής- Παναγιώτης Κόκκορης, γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αντικαθιστώντας τον Νίκο Καραχάλιο, ανέλαβε ο Πάνος Λειβαδάς, πολιτευτής στην Περιφέρεια Αττικής και πρώην γραμματέας Ενημέρωσης, και ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής. Από το λόμπι των μηχανικών που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές, ο Σωκράτης Αλεξιάδης είναι στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας Αστικού Περιβάλλοντος.

ΣΔΟΕ
Ο φίλος του Αντώνη Σαμαρά, πρώην προϊστάμενος της ΔΟΥ Μεσσήνης και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Στέλιος Στασινόπουλος, ανέλαβε ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ. Οσο για το πρώην στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Οικονόμου, τοποθετήθηκε στην Ειδική Γραμματεία του Αμυνας, ενώ ο πολιτικός φίλος του κ. Αβραμόπουλου, και με σχέσεις με το Μαξίμου, Δημήτρης Ιατρίδης, ανέλαβε την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, ο πρώην ειδικός γραμματέας στο Ανάπτυξης επί Δημήτρη Σιούφα και πρώην γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Σπύρος Ευσταθόπουλος, που προωθήθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, παραιτήθηκε, όπως και ο Γιώργος Μέργος από τη Γ.Γ. Οικονομικών (είχε την ίδια θέση και επί Αλογοσκούφη), λόγω άσκησης δίωξης στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., της προηγούμενης διοίκησης, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.

Οργανισμοί
Μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών που αξιοποιήθηκαν στους μεγάλους οργανισμούς είναι ο πρώην γραμματέας του υπ. Εργασίας, κουμπάρος του Λευτέρη Ζαγορίτη και στενός συνεργάτης του Νίκου Νικολόπουλου μέχρι να φύγει από τη Ν.Δ., Δημήτρης Κοντός. Ο τελευταίος ανέλαβε τον ΕΟΠΠΥ, αντικαθιστώντας τον Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο (πρώην βουλευτή Εύβοιας), αφού στο ενδιάμεσο πέρασε και από τον ΟΓΑ.

Διοικητής στον ΟΓΑ είναι ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, ενώ ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ και πολιτικός φίλος του Β. Μεϊμαράκη, Θοδωρής Αμπατζόγλου, στον ΟΑΕΔ. Επίσης, ο φίλος του κ. Σαμαρά και πολιτευτής Φωκίδας, Κώστας Παπαθανασίου, υποδιοικητής στο ΙΚΑ και ο πολιτευτής Περιφέρειας Αττικής Μάκης Γάκης, υποδιοικητής του ΟΑΕΕ.

Στους οργανισμούς του Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Κούκης, πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής, πρώην μέλος της Πολιτικής Ανοιξης και πολιτευτής στη Β’ Αθηνών, τοποθετήθηκε διοικητής ΥΠΑ, ο υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής Στέφανος Αγιάσογλου, πρόεδρος στην Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, ενώ ο πρώην διοικητής της Ολυμπιακής και του ΟΕΚ, Αντώνης Σελιανάκης, διοικητής στο ΕΤΕΑ.

Πρόεδρος στις Αστικές Συγκοινωνίες ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, γραμματέας της ΔΗ.ΣΥ. και πρώην γ.γ. Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο ΗΣΑΠ, πρώην πρόεδρο του ΚΕΔΕΟ και πολιτικό φίλο του Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, να τοποθετείται πρόεδρος στη ΣΤΑΣΥ.

Ακόμη, ο πολιτευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην αντινομάρχης Γιάννης Παλαιστής ανέλαβε πρόεδρος του ΣΑΣΘ, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πάρης Σαββαΐδης, πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., ενώ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κωστή

Χατζηδάκη, Νίκος Πευκιανάκης, αντιπρόεδρος της Αττικό Μετρό. Αντιπρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ τοποθετήθηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κουρέτας.

Στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, τη θέση του αντιπροέδρου ανέλαβε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και νυν οικονομικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», Κώστας Δόλογλου, και ο πολιτευτής Κοζάνης, πρώην γραμματέας Οργανωτικού Ν.Δ. και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, διευθύνων σύμβουλος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, ο φίλος του Αντώνη Σαμαρά και μέλος της Π.Ε. Γιάννης Γιαρέντης ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στον ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ.

Ο επίσης φίλος του πρωθυπουργού, Κώστας Λουρόπουλος, τοποθετήθηκε πρόεδρος στον ΟΠΑΠ, ενώ ο επιχειρηματίας και πρώην υποψήφιος της «Δράσης» του Στέφανου Μάνου, που στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε με τη Ν.Δ., Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ . Εν τω μεταξύ, το πρώην στέλεχος της Πολιτικής Ανοιξης, Αριστείδης Ματιάτος, ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.

Ακόμα, πρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, με γενικό διευθυντή τον πρώην πολιτευτή Κομοτηνής και πολιτικό φίλο του Αρη Σπηλιωτόπουλου, Κυριάκο Μπαμπασίδη. Η πολιτεύτρια της Β’ Αθήνας, που πέρασε και από τον ΛΑΟΣ, Τάνια Ιακωβίδου, είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αντιπρόεδρο τον προερχόμενο από το Συνδικαλιστικό της Ν.Δ., Γιώργο Κανελλόπουλο.

Στον Οίκο Ναύτου, χρέη προέδρου ανέλαβε ο αναπληρωτής Οργανωτικού Ν.Δ., Χρήστος Παρράς, ενώ ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπ. Παιδείας Σωτήρης Γκλαβάς τοποθετήθηκε πρόεδρος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο διευθυντής Διαγραμματειακού της Ν.Δ., συνεργάτης του Γιώργου Πατούλη και πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Αλέκος Κόκκαλης, ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Πράσινο Ταμείο.

ΕΥΠ. Ο αναπληρωτής διευθυντής Ν.Δ. και πρώην γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Θόδωρος Δραβίλας, ανέλαβε διοικητής ΕΥΠ, με τον Παναγιώτη Κοντούλη και τον αντιστράτηγο ε.α., πρώην αστυνομικό περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γιώργο Καμαρινόπουλο, ως υποδιοικητές.

Οι «πρώην» που βρίσκουν στασίδι στις Περιφέρειες

Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Αττική τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, στενός φίλος του Β. Μεϊμαράκη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καλογερόπουλος. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης θα αναλάβει και την ειδική γραμματεία που θα συσταθεί για τη διαχείριση των αποβλήτων. Οσο για τον πρώην ευρωβουλευτή, πρώην γραμματέα Οργανωτικού και πολιτευτή Α’ Αθηνών, Μανώλη Αγγελάκα, ανέλαβε την υπερ-περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Η πρώην βουλευτής Λέσβου, Χριστιάνα Καλογήρου, ανέλαβε την Περιφέρεια Αιγαίου, ενώ ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Δεικτάκης, αυτήν της Κρήτης. Πριν από λίγα 24ωρα, η πολιτεύτρια της Α’ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ., Βασιλική Ευταξά, τοποθετήθηκε υπερπεριφερειάρχης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θέση που κατείχε η ΔΗΜ.ΑΡ.

Στις ΔΥΠΕ
Για την Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής επελέγη ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ και πολιτευτής Αρκαδίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ στη Μακεδονία, ο πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ Δράμας, αντινομάρχης, πολιτευτής και στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ., Σάκης Ανδριόπουλος.

Στην Πελοπόννησο τοποθετήθηκε ο πρώην πολιτευτής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κατσιβέλας, και στην Κρήτη, ο πρώην νομάρχης Χανίων και πολιτευτής Γρηγόρης Αντωνάκης. Διοικητής στο ΕΚΕΠΥ, στην ίδια θέση που ήταν και επί Καραμανλή, ανέλαβε ο Παναγιώτης Ευσταθίου, ενώ ο φίλος του κ. Σαμαρά, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και πρώην πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου, Χρήστος Γιάνναρης, πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών του υπ. Υγείας, με τον πολιτευτή Λέσβου Δημήτρη Παπαγιαννίδη να τοποθετείται στο ΕΚΑΒ.

Μέλη ΔΣ
Πάντως, μια σειρά από στελέχη αξιοποιήθηκαν και σε Διοικητικά Συμβούλια. Ο αν. γραμματέας της Ν.Δ., πρώην γραμματέας Οργανωτικού, πρώην διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής του ΟΤΕ και πρώην διευθυντής του Σάββα Τσιτουρίδη, Κώστας Ζωντανός, τοποθετήθηκε στη ΔΕΗ μαζί με τον γραμματέα Συνδικαλιστικού, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του τελευταίου συνεδρίου και πρώην πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Φίλιππο Ταυρή.

Στον ΟΠΑΠ ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ, γραμματέας Εκλογικής Επιτροπής Ν.Δ., Επαμεινώνδας Λεκέας, όπως και η πολιτεύτρια της Β’ Πειραιά, Δέσποινα Λασκαρίδου.Ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης, Ανδρέας Καλδής, μαζί την πολιτεύτρια Αιτωλοακαρνανίας και σύμβουλο του Γιάννη Βρούτση, Γεωργία Μπόκα, τοποθετήθηκαν στον ΕΟΠΠΕΠ. Ο στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη, Στάθης Σταθόπουλος, είναι στα ΕΛ.ΤΑ., ενώ ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Αλογοσκούφη και πολιτικός φίλος του Ανδρέα Ψυχάρη, Μάριος Τσάκας, τοποθετήθηκε ως μέλος της Επιτροπής Προμηθειών.

Στο Δ.Σ. του ΕΟΤ ορίστηκε η πρώην νομική σύμβουλος της ΕΡΤ, Ανδριανή Παπανδριανού, ενώ ο ΟΝΝΕΔίτης και πολιτικός φίλος των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπαμιμίκου, Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, στο Πράσινο Ταμείο.

Οσο για τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου και πρώην αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, με τον συνταξιούχο, προερχόμενο από το Οργανωτικό της Ν.Δ., Λάμπρο Ζωγράφο, είναι στην ΕΥΔΑΠ.

Ο διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης και πρώην γραμματέας του υπ. Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Ζαφειρίου, μπήκε στο Δ.Σ. των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν τοποθετηθεί ο πολιτευτής Φλώρινας Γιώργος Κουλίδης και ο πολιτικός φίλος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Δημήτρης Σιάχος.

Του Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαπαβίτσας: Η επόμενη κυβέρνηση, της Αριστεράς, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την καμένη γη χωρίς καμία ιδεοληψία περί ΟΝΕ



Σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρει πως το 2010 η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα στρατηγικό δίλημμα...

 Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

«Παραμονή στην ΟΝΕ και συνακόλουθη 'εσωτερική υποτίμηση', ή έξοδο από την ΟΝΕ με άρνηση πληρωμής του χρέους», με αποτέλεσμα να προκριθεί η καταστροφική -κατά τον κ. Λαπαβίτσα- πρώτη επιλογή».

Συνεχίζοντας, ο γνωστός οικονομολόγος αποτιμά τις συνέπειες των Μνημονίων και της παραμονής της χώρας στο ευρώ, τονίζοντας πως από το 2008 μέχρι και σήμερα, ο βιομηχανικός ιστός της χώρας έχει καταστραφεί.

Τα αίτια που σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα προκάλεσαν την καταστροφή της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, είναι «η κατάρρευση της τελικής ζήτησης λόγω της συντριβής μισθών και συντάξεων, η κατάρρευση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, η κατάρρευση της τραπεζικής πίστωσης και ρευστότητας, η αδυναμία εξυπηρέτησης επιχειρηματικού δανεισμού, η εξαφάνιση της εμπορικής πίστης, η απόλυτη ανασφάλεια και η δυσπιστία. Η 'εσωτερική υποτίμηση' ήταν πραγματική πυρκαγιά που κατέκαψε το βιομηχανικό κορμό της χώρας», σημειώνει.

Παράλληλα, παραθέτει και τις δικές του μεταρρυθμιστικές προτάσεις για να αναπτυχθεί ο δευτερογενής τομέα και να έρθει ανάπτυξη στην Ελλάδα, κάτι που σύμφωνα με το κείμενο, δεν γίνεται αποκρατικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις, αλλά «με δημόσια παρέμβαση στο πεδίο της τεχνολογίας, νέους μηχανισμούς μακροχρόνιας πίστωσης για παραγωγικούς σκοπούς, εκτενείς δημόσιες επενδύσεις και στοχευμένη παρέμβαση στο χώρο της παιδείας. Θα χρειαστεί επίσης νέα σχέση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που σημειώνει πολύ μέτριες επιδόσεις για δεκαετίες. Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και όχι η κωμωδία που παίζεται σήμερα».

Κλείνοντας, καλεί την επόμενη κυβέρνηση, η οποία όπως υποστηρίζει θα είναι αυτή της Αριστεράς, «να αντιμετωπίσει την καμένη γη με ψυχραιμία και χωρίς καμία ιδεοληψία περί ΟΝΕ. Είναι η μόνη ελπίδα για τη χώρα».

Όλο το άρθρο του κ. Λαπαβίτσα:

Η υπονόμευση του ελληνικού παραγωγικού ιστού

Την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα στρατηγικό δίλημμα: παραμονή στην ΟΝΕ και συνακόλουθη 'εσωτερική υποτίμηση', ή έξοδο από την ΟΝΕ με άρνηση πληρωμής του χρέους. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με εντυπωσιακή σύμπνοια όλων των πολιτικών κομμάτων – μη σας μπερδεύουν οι μετέπειτα φραστικές κορώνες, αριστερές και δεξιές – η χώρα μπήκε στον πρώτο δρόμο. Η καταστροφή που ακολούθησε επιβεβαιώνει ότι έγινε ιστορικό σφάλμα που θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα αν η Ελλάδα συνεχίσει στο ίδιο δρόμο; Μια απάντηση μας δίνει η κατάσταση του βιομηχανικού ιστού της χώρας μετά από τρία χρόνια 'εσωτερικής υποτίμησης'. Αν πάρουμε τη βιομηχανική παραγωγή του 2005 ως βάση, με τιμή 100, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2000 μέχρι το 2007, δηλαδή την περίοδο των υποτιθέμενων παχιών αγελάδων, η βιομηχανία λίμνασε, σχεδόν χωρίς καμία απόκλιση από το 100. Από το 2008 και μετά εμφανίστηκε ταχύτατη μείωση, για να πέσουμε περίπου στο 70 το πρώτο εξάμηνο του 2013. Δηλαδή η Ελλάδα έχει χάσει σχεδόν το 30% της ήδη χαμηλής βιομηχανικής της παραγωγής, ενώ περίπου το 20% της απώλειας οφείλεται στην 'εσωτερική υποτίμηση'.

Τα αίτια δεν είναι δύσκολο να βρεθούν: κατάρρευση της τελικής ζήτησης λόγω της συντριβής μισθών και συντάξεων, κατάρρευση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, κατάρρευση της τραπεζικής πίστωσης και ρευστότητας, αδυναμία εξυπηρέτησης επιχειρηματικού δανεισμού, εξαφάνιση της εμπορικής πίστης, απόλυτη ανασφάλεια και δυσπιστία. Η 'εσωτερική υποτίμηση' ήταν πραγματική πυρκαγιά που κατέκαψε το βιομηχανικό κορμό της χώρας.

Υπάρχουν ορισμένοι που κάνουν μια πρωτόλεια ανάγνωση του Καρλ Μαρξ, ή του μεγάλου Αυστριακού οικονομολόγου Γιόζεφ Αλόις Σουμπέτερ, και ισχυρίζονται ότι η πυρκαγιά ήταν φυσική απόρροια του καπιταλιστικού χαρακτήρα της οικονομίας. Πιστεύουν ότι πρόκειται για 'δημιουργική καταστροφή', ή για βίαιη απαξίωση του κεφαλαίου, έτσι ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις που απομένουν να ξεκινήσουν μια νέα δυναμική περίοδο συσσώρευσης. Κάτι παρόμοιο ισχυρίζεται και η κυβέρνηση που βαφτίζει 'εξυγίανση' την καταστροφή. Όποιος λέει τέτοια καταλαβαίνει πολύ λίγα από Μαρξ και Σουμπέτερ, κι ακόμη λιγότερα από τις σύγχρονες οικονομίες.

Στις μεγάλες καπιταλιστικές κρίσεις είναι κανόνας να καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά, να υπάρχει δηλαδή απώλεια και υγιούς παραγωγικού δυναμικού. Στην ελληνική κρίση που καθορίστηκε από το παράλογο πλαίσιο της ΟΝΕ, όπου η Ελλάδα δεν είχε καμία δυνατότητα ανεξάρτητης δημοσιονομικής και νομισματικής παρέμβασης, ενώ οι τράπεζες βρέθηκαν επί ξύλου κρεμάμενες, η πυρκαγιά κατέφαγε ότι βρήκε μπροστά της. Δεν υπήρχε απολύτως καμία 'νομοτέλεια' στην κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής. Η 'εσωτερική υποτίμηση' προκάλεσε ζημία στον παραγωγικό ιστό που πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί.
Οι εξ επαγγέλματος υποστηρικτές της τρόικας έχουν ήδη αρχίσει να ισχυρίζονται ότι τα χειρότερα πέρασαν, νέοι ορίζοντες ανοίγονται και καινούργιες δραστηριότητες εμφανίζονται, ιδίως στη γεωργία. Με την πτώση των μισθών και τις προσδοκώμενες ξένες επενδύσεις, το ελληνικό δαιμόνιο θα κάνει και πάλι θαύματα. Η εικόνα αυτή θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Η σωτηρία της Ελλάδας θα έρθει από τα γεωργικά προϊόντα που οι εξ ανατολών γείτονες θα αξιοποιούν στις ανθούσες βιομηχανίες τους, καθώς και από τις ξένες επενδύσεις που θα κάνουν Γερμανοί, Άραβες και Κινέζοι ...

Καμία οικονομία του μεγέθους της ελληνικής δε μπορεί να έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης χωρίς ισχυρό δευτερογενή τομέα, ο οποίος φυσικά δε θα προκύψει μέσω χαμηλών μισθών, αποκρατικοποιήσεων και ξένων επενδύσεων. Για να αντιμετωπιστεί η βιομηχανική καταστροφή που προκάλεσε η 'εσωτερική υποτίμηση' θα χρειαστεί δημόσια παρέμβαση στο πεδίο της τεχνολογίας, νέοι μηχανισμοί μακροχρόνιας πίστωσης για παραγωγικούς σκοπούς, εκτενείς δημόσιες επενδύσεις και στοχευμένη παρέμβαση στο χώρο της παιδείας. Θα χρειαστεί επίσης νέα σχέση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που σημειώνει πολύ μέτριες επιδόσεις για δεκαετίες. Αυτές είναι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και όχι η κωμωδία που παίζεται σήμερα.

Κάποια ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής φυσικά θα υπάρξει όταν η ύφεση φτάσει στο τέλος της. Τα στοιχεία του Ιουνίου 2013, για παράδειγμα, είναι ενθαρρυντικά. Αποκλείεται όμως να έχει δυναμισμό και διάρκεια, αν δεν ξεφύγουμε από τα νύχια της τρόικας. Όπως και δεν θα υπάρξει δυναμική παραγωγική ανάκαμψη αν δεν τεθεί ξανά επί τάπητος και με σοβαρότητα το θέμα της συμμετοχής μας στην ΟΝΕ. Η εξωτερική υποτίμηση θα άρει την πίεση στους μισθούς και θα δώσει νέα πνοή στο δευτερογενή τομέα διευκολύνοντας σε πρώτη φάση την ανάκτηση της εγχώριας αγοράς και πιο μεσοπρόθεσμα την παραγωγική αναδιάρθρωση.

Μετά από τρία χρόνια 'εσωτερικής υποτίμησης' το δίλημμα του 2010 δεν εξέλιπε αλλά εμφανίζεται με πολύ πιο σκληρούς όρους ακριβώς γιατί η οικονομία είναι γονατισμένη. 

Η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη να ακολουθήσει οποιαδήποτε άλλη πορεία. 

Η επόμενη κυβέρνηση, που μάλλον θα είναι της Αριστεράς, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την καμένη γη με ψυχραιμία και χωρίς καμία ιδεοληψία περί ΟΝΕ. Είναι η μόνη ελπίδα για τη χώρα.

 Από ......  epikaira





Πολυτελής αρχαίος τάφος βρέθηκε στις Σέρρες- Iσως είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου [εικόνες]

 Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών, οι οποίοι είναι μια «ανάσα» από το να φέρουν στο φως έναν αρχαίο τάφο 498 μέτρων, ο οποίος εικάζεται ότι είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ο Μακεδόνας βασιλιάς ο οποίος κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο της εποχής του,πέθανε το 323 π.Χ. Στη μακρινή Ασία και η ανεύρεση του τάφου του, αποτελεί όνειρο ζωής για όλο τον αρχαιολογικό κόσμο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το defencenet οι αρχαιολόγοι οι οποίοι κάνουν έρευνες στην Αμφίπολη Σερρών ενδέχεται να βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του τάφου του Μακεδόνα βασιλιά, καθώς έχουν ανακαλύψει έναν τάφο 498 μέτρων ο οποίος είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φίλιππου στη Βεργίνα.

 Ο τάφος, ο οποίος παραπέμπει σε ένα δημιούργημα το οποίο θα κατασκευαζόταν μόνο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, με ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία.

Ο τάφος έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.

Αν και είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής η είσοδος του ταφικού συγκροτήματος, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή της γυναίκας του Ρωξάνης με τον γιο του.





Από .......  iefimerida