Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com
Πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού (!!) χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ο αρθρογράφος των FT και εκτιμά ότι θα εκτροχιάσουν όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης
Έντονα επικριτικός στους χειρισμούς της τρόικας όσον αφορά την Ελλάδα εμφανίζεται ο αρθογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σε σημερινό του άρθρο, με τίτλο «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές θα πρέπει να πουν όχι στο Μεσοπρόθεσμο».
Στο άρθρο του, ο κ. Μίνχαου επισημαίνει ότι παρότι η λιτότητα ήταν αναγκαία κατά την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου, στην παρούσα φάση, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο αναπτυξιακό σκέλος.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ψηφοφορία, ο αρθρογράφος των Financial Times παραδέχεται ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, πίστευε ακράδαντα ότι οι βουλευτές θα πρέπει να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που αποτελούσε μονόδρομο τόσο για τη χώρα, όσο και για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εκτελώντας τις επιταγές των εκπροσώπων της τρόικας «αποτελούν πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού», που εκτιμά ότι θα εκτροχιάσει όλη τη διαδικασία της αντιμετώπισης της κρίσης.
Άλλωστε, ο Μίνχαου αφήνει αιχμές για πισωγύρισμα της ελληνικής κυβέρνησης, που πήρε πίσω ορισμένα μέτρα, προκειμένου να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, μία κίνηση που οφείλεται ξεκάθαρα σε πολιτικούς χειρισμούς.
Παρότι η Ελλάδα έχει ανάγκη για εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το τελικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προκαλεί ήδη πολιτικές επιπτώσεις.
Μία από αυτές είναι η ενδυνάμωση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που διαφωνεί με το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου, παρά τις πιέσεις που του άσκησαν οι ηγέτες του ΕΛΚ.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι «με οικονομικούς όρους», δύσκολα μπορεί κανείς να αντικρούσει τη θέση του κ. Σαμαρά, που επισημαίνει ότι η λιτότητα «πνίγει» την οικονομία και η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση, η στρατηγική του τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς σε περίπτωση εκλογής του, θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, αίτημα που θα προσκρούσει στην άρνηση της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Σε αυτό το σημείο, όλη η στρατηγική του μπορεί να διαλυθεί», εκτιμά ο αρθρογράφος.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη λιτότητα. «Θα μπορούσαν να την αποδεχτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έβλεπαν πιθανότητες επιτυχίας», αναφέρει ο Μίνχαουμ, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι στόχοι δύσκολα θα επιτευχθούν. «Ο μόνος λόγος για να ψηφίσει κανείς "ναι" θα ήταν να αναβληθεί η χρεοκοπίαμέχρις ότου ο δημόσιος τομέας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα» προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η λιτότητα αυτή τη φορά θα είναι αποτελεσματική, όταν στο παρελθόν απέτυχε. Κι από την άλλη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση, χωρίς εξωτερικό δανεισμό. «Οι έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μιας καταστροφής. Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να είχαν βάλει την Ελλάδα σε αυτή τη θέση», καταλήγει το δημοσίευμα.