Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Καμένα Βούρλα: Τους τα "έψαλε" κανονικά στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

  Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

 


Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιώργος Γκέκας μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καμένων Βούρλων - Δείτε παρακάτω τα όσα είπε για τα ακαθάριστα οικόπεδα και όχι μόνο.

Κύριε Δήμαρχε , αγαπητοί Δημ σύμβουλοι πρώτη φορά παρευρίσκομαι στο ΔΣ Καμ Βούρλων με δυνατότητα λόγου.
Ως αιτία αυτής της παρουσίας μου είναι τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στο Δημ Διαμέρισμα των Καμ Βούρλων.

Πριν συνεχίσω δυό λόγια με αναφορά στο βιογραφικό μου κι αυτό γιατί κάποιοι απ' τους Δημοτικούς συμβούλους δεν με γνωρίζουν κάν, αφού με βλέπουν για πρώτη φορά.
Επάγγελμα γυμναστής, αυτή τη στιγμή συντ/ χος με διαμονή στα Καμ Βούρλα απ το 1996 πρώτα ως παραθεριστής ενώ τα τελευταία 5 χρόνια μόνιμα.
Ασχολήθηκα με θέματα ανακύκλωσης αρκετά χρόνια στο 9ο Δημ Σχολείο Λαμίας όπου εργαζόμουν, με περιβαλλοντικές δραστηριότητες εντός και εκτός Σχολείου, με παρεμβάσεις στο Δημ Συμβούλιο Λαμίας, με επισκέψεις σε όλα τα Σχολεία της Λαμίας καθώς επίσης στο Δημ Σχολείο του Μώλου και σε όλα τα Σχολεία των Καμ Βούρλων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Το καλοκαίρι του 2005 μετά από δική μου πρωτοβουλία και οργάνωση και την συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου ΚΒ πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική ημερίδα στο Ξεν SISSY με θέμα την ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον και για καθαρότερες παραλίες .

Τέλος τον Σεπτέμβρη του 2012 ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Κοτρωνιάς με είχε τιμήσει ως πρώτο ενεργό πολίτη του Δήμου Λαμιέων για την προσφορά μου στα κοινά σε μια προσπάθεια ανάπλασης του εγκαταλελειμμένου Χαλκιοπούλειου Πάρκου Αναψυχής

Τώρα σχετικά με την ενασχόλησή μου με τα κοινά στον εδώ Δήμο Καμ Βούρλων υπάρχουν προβλήματα με τα οποία ασχολούμαι τρείς δεκαετίες περίπου και τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα κύρια αυτό της έλλειψης πεζοδρομίων και ακαθάριστων οικοπέδων σε κεντρικά σημεία της λουτρόπολης των ΚΒ
Οι έγγραφες αναφορές που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια και έχουν πρωτοκολληθεί έχουν να κάνουν με δύο οικόπεδα που βρίσκονται στην αρχή της οδού Αχιλλέως του Δημ Διαμ των Καμ Βούρλων λίγο πριν το Ξεν SISSY Παρ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί πλήρως για την προβληματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα παραπάνω πεζοδρόμια το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει και να διαιωνίζεται

Θυμάμαι …10 μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων πριν 8 χρόνια απ τον τωρινό Δήμαρχο και ενώ τον είχα επισκεφτεί στο Γραφείο του με σκοπό να του θέσω υπόψιν προβλήματα σχετικά με ρύπανση και καθαριότητα εκείνος αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε να με ακούσει με την δικαιολογία ότι μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα και δεν γνώριζε τα προβλήματα που απασχολούν την λουτρόπολη των ΚΒ

Σήμερα 8 χρόνια μετά …θάθελα να μάθω τι έχει πράξει όλα αυτά τα χρόνια κι ενώ τον είχα ενημερώσει πλήρως με αιτήματα που έχουν πρωτοκολληθεί αλλά και σε κατ ιδίαν επισκέψεις που έγιναν στο Γραφείο του.

Ενα απ τα πολλά αιτήματα που έχουν πρωτοκολληθεί αναφέρει….
Μετά απο προσπάθειες δεκαετιών με σειρά εγγράφων προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καμ Βούρλων η κατάσταση και τα προβλήματα στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται επι της οδού Αχιλλέως και Βύρωνος του Δημ διαμερίσματος των Καμ Βούρλων παραμένει η ίδια.
Πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο και μετά απο αίτημα με αρ πρωτ 3209/ 11-5-21 έλαβα την υπόσχεση σε συνάντηση που είχα με τον κ Δήμαρχο και την αρμόδια επιτροπή για θέματα περιβάλλοντος και τεχνικών έργων ότι το πεζοδρόμιο θα πλακοστρωθεί και θα είναι ακίνδυνο και προσβάσιμο για τους συμπολίτες μας.
Παρ όλα αυτά .....η αδιαφορία και η έλλειψη ευθύνης απο τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς συνεχίζεται χωρίς να έχει γίνει τίποτα προς την σωστή κατεύθυνση

Μετά απο ενημέρωση που είχα απο την προισταμένη περιβάλλοντος κ Ανεστοπούλου οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ειδοποίηση κάθε χρόνο
την 1η Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία για καθαρισμό οικοπέδων την 30η Απριλίου.

Όμως παρ ότι έχουν περάσει 40 μέρες απο την παραπάνω προθεσμία δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια απο την αρμόδια υπηρεσία.

Σε ένα άλλο έγγραφο αναφέρω…
Η κατάσταση σήμερα 31/5/23 έχει ως εξής:
Τα πεζοδρόμια των δύο οικοπέδων έχουν καθαριστεί προ ολίγων ημερών από συνεργείο του Δήμου όμως λόγω έλλειψης τοιχίου πάνω στη περίφραξη το πρόβλημα εντός λίγων εβδομάδων θα ξαναεμφανιστεί. Πάνω στη περίφραξη υπάρχει σκουριασμένη σίτα και φυτεμένα λιγούστρα σε μεγάλο ύψος Ακόμη υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα πάνω στη περίφραξη αλλά και από τη μέσα πλευρά των δύο οικοπέδων

Κατόπιν τούτου παρακαλώ όπως μ ενημερώσετε…

1- Έγιναν ενέργειες απο την προισταμένη περιβάλλοντος με έγγραφη ενημέρωση προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου μετα την παρέλευση 30 ημερών για τον καθαρισμό και στη συνέχεια διαμόρφωσης του πεζοδρομίου?
2- Ποιές είναι οι ευθύνες της τοπ αυτοδ/σης στη περίπτωση που δεν επιλύεται το πρόβλημα και ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται με τις κείμενες διατάξεις περί καθαρισμού του πεζοδρομίου και ασφαλούς διέλευσης των πεζών.
3- Ποιες είναι οι ευθύνες των ιδιοκτητών και ποιες οι κυρώσεις στη περίπτωση που δεν πράττουν τα νόμιμα και και δεν επιλύεται το πρόβλημα.
4- Στη περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα ποιος φέρει την ευθύνη?
Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου? Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου?
Ή ….θα ρίξουμε τις ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο για την μη χρηματοδότηση και που θα αφορά εργασίες πλακόστρωσης και διαμόρφωσης πεζοδρομίων.

5- Οι πολίτες αγαπητοί Δημ σύμβουλοι περιμένουν απο τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς να πράξουν τα αυτονόητα στη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται

Όταν όμως….ούτε ο ιδιοκτήτης αλλά και ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ασχολούνται καν μ αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα τότε οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν?
Να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν?

Θυμάστε τι έγινε πρόσφατα στα Τέμπη?
Έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα για ν ασχοληθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και τα αρμόδια υπουργεία με την ασφάλεια των πολιτών.

Ο νόμος 3985/22-6-23 αναφέρει για τα πεζοδρόμια …

Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων μπορεί να γίνεται απο τον αρμόδιο ΟΤΑ, δλδ τον Δήμο στον οποίο ανήκει το οικόπεδο και ο ιδιοκτήτης του, σε βάρος και σε λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευαστεί ή επισκευασθεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους

Τώρα κάτι άλλο …και που αφορά επικοινωνιακά ζητήματα δημοτών και αυτοδιοικητικών.

Στη προσπάθεια που γίνεται για επικοινωνία δια τηλεφώνου με τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, κανείς δεν σηκώνει τηλέφωνο, κανείς δεν απαντά στις κλήσεις
Για το ίδιο θέμα έχει ενημερωθεί και η γραμματέας του Δημάρχου χωρίς όμως να έχει καταφέρει κάτι

Τελειώνοντας εδώ την αναφορά μου σε ότι έχει να κάνει με προβληματικά και επικίνδυνα πεζοδρόμια και που είναι αιτία πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων κατά την διέλευση των πεζών καθώς και για ακαθάριστα οικόπεδα ο αγώνας για δικαίωση θα συνεχιστεί με κάθε μέσο.

Αυτά είχα να πώ - ευχαριστώ για την υπομονή σας Καλή συνέχεια.

Σήμερα 8 Αυγούστου 2023 και μετά από 20 χρόνια αγώνων για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την καθαριότητα και την ασφάλεια των συμπολιτών μας στο Δημ Διαμέρισμα των ΚΒ συμμετείχα στο Δημ Συμβούλιο με δικαίωμα λόγου.

Γιώργος Γκέκας
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

 

Από .......   lamiareport.gr