Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Ο Σύλλογος ερασιτεχνών Αλιέων, έκανε αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, να αποφασίσει για την κατασκευή Ράμπας και πλωτής εξέδρας 150 μέτρων, έμπροσθεν του Δημοτικού Καταστήματος Δημαρχείου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου.


Αναρτήθηκε από .........    energoipoliteskv.blogspot.com





                                                           Π Ρ Ο Σ

Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, που εδρεύει στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας οδός Αγίου Παντελεήμονα 9 και εκπροσωπείται νόμιμα υπό του κ. Δημάρχου.

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΤΕΑ                              Στον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου.
        Με την υπ' αριθ. 15/186/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκαν οι κάτωθι περιοχές ασφαλούς αγκυροβολίας σκαφών κατά την θερινή περίοδο στην θαλάσσια περιοχή των Καμένων Βούρλων:

α) Θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν του Δημοτικού Καταστήματος Δημαρχείου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και σε στίγματα: 38ο 46,8 λεπτά Β, 22ο 47,0 λεπτά Α και

β) Στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν καταστήματος «Ακρωτήρι» και σε στίγματα : 38ο 46,8 λεπτά Β, 22ο 47,0 λεπτά Α.

Εν συνεχεία, λόγω της υπ' αριθ. 8220/131/19-6-2014 απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΦΕΚ Β' 1651/23-6-2014) «περί τοποθέτησης πλωτών εξεδρών, επιφάνειας μέχρι εκατό πενήντα (150) μέτρων, στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση», εισήχθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως 24ο θέμα, η επιλογή θέσεων τοποθέτησης πλωτών εξεδρών στην θάλασσα για εποχιακή χρήση στη Δ.Ε. Καμένων Βούρλων. Επί του θέματος αυτού, εξεδόθη η υπ' αριθ. 12/181/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Έκτοτε, το ως άνω θέμα δεν εισήχθη ξανά για συζήτηση.

          Εν κατακλείδι, δυνάμει του άρθρου 6 παρ. 22 του Ν. 2160/1993, το οποίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 παρ. 4 του Ν. 2636/1998, ορίζεται ότι

«Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση φορέων του δημοσίου ή/και του ιδιωτικού τομέα, φυσικών ή νομικών προσώπων, επιτρέπεται να δημιουργούνται σε κάθε παραθαλάσσιο οικισμό δήμου ή κοινότητας μέχρι μία ράμπα πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα. Για τη δημιουργία αυτών απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, η οποία χορηγείται ύστερα από σχετική αίτηση που συνοδεύεται απαραίτητα από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται η ράμπα. Η έγκριση παρέχεται, ύστερα από γνώμη της οικείας Λιμενικής Αρχής, το αργότερο μέσα σε δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής αυτής της αίτησης, μετά δε την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, η έγκριση θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί αυτοδικαίως οι ράμπες, μετά την κατασκευή τους αποτελούν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και η αρμοδιότητα της συντήρησής τους ανήκει στον οικείο δήμο ή κοινότητα. Η ρύθμιση της παρούσας παραγράφου δεν έχει εφαρμογή στις παραμεθόριες περιοχές».

Με τα άρθρα 214 και 215 του Ν. 3463/2006 ορίζονται τα ακόλουθα: «1. Οι δημοτικές και Κοινοτικές αρχές προωθούν τη λαϊκή συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις, την ευαισθητοποίηση και οργάνωση των δημοτών και κατοίκων για την έρευνα, τον εντοπισμό, την καταγραφή και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και αναγκών των κατοίκων των τοπικών ή δημοτικών διαμερισμάτων και μεμονωμένων συνοικιών κάθε Δήμου ή Κοινότητας.

2.    Οι δημοτικές και Κοινοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων, χωρίς διάκριση, στη χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν. Διασφαλίζουν επίσης την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης των δημοτών και κατοίκων στην πληροφόρηση και μεριμνούν για τη διαρκή βελτίωση της διαφάνειας της δράσης τους και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Διαβουλεύονται με τους κατοίκους των περιοχών τους, τους συλλογικούς κοινωνικούς φορείς και τις ενδιαφερόμενες ομάδες πληθυσμού τόσο κατά την προεργασία εκπόνησης των προγραμμάτων δράσης και των κανονιστικών πράξεων, όσο και κατά τη λήψη αποφάσεων γενικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, με ευθύνη των αρμόδιων οργάνων σε κάθε Δήμο και Κοινότητα μπορεί να:

α. καταρτίζεται Χάρτα, στην οποία καταγράφεται το πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των δημοτών και των κατοίκων με ειδικές προβλέψεις για τους νέους και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. β. καταρτίζεται οδηγός του δημότη, στον οποίο περιγράφονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών τους και γ. αξιοποιείται η Κοινωνία της Πληροφορίας, ο θεσμός της Κοινωνικής Εργασίας και οι αρχές του εθελοντισμού.

1. Οι δημότες και οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στην προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και στις δραστηριότητες του Δήμου ή της Κοινότητας.

2.    Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν ατομικά ή συλλογικά στο Δήμο ή την Κοινότητα, στα τοπικά ή δημοτικά διαμερίσματα και στα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου αναφορές και ερωτήσεις, για την ενημέρωσή τους επί αποφάσεων που τους ενδιαφέρουν. Την ίδια δυνατότητα έχουν και ενώσεις προσώπων κάθε μορφής για ζητήματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος.

Το αρμόδιο όργανο οφείλει να απαντά στις ανωτέρω αναφορές και ερωτήσεις, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών.

3.    Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.

4.     Το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο ή το συμβούλιο του δημοτικού ή τοπικού διαμερίσματος μπορεί με απόφασή του να καθορίζει τον τρόπο και τις διαδικασίες, με τις οποίες θα εξασφαλίζεται στους δημότες πλήρης πληροφόρηση για τα κάθε είδους προβλήματα της περιφέρειάς του, καθώς και για τη δραστηριότητα του οικείου συμβουλίου και των αρμόδιων οργάνων του Δήμου ή της Κοινότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση και Λύση των προβλημάτων αυτών».

Επειδή την εκμετάλλευση του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών Καμένων Βούρλων, έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, παρέχοντας υπηρεσίες έναντι αντιτίμου, το οποίο, τόσο τα μέλη του Σωματείου μας, όσο και ερασιτέχνες αλιείς της Δημοτικής Κοινότητας Καμένων Βούρλων δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν, προκειμένου να μπορούν να καθελκύσουν τα πλωτά τους μέσα στην θάλασσα, κι έπειτα να ανελκύσουν αυτά.

Επειδή, ως δημότες του Δήμου, σύμφωνα με το άρθρο 215 παρ. 3 του Ν. 3463/2006 έχουμε το δικαίωμα να « (...) καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος οι οποίες προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο (εφόσον το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου) εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα.

Επειδή, την παρούσα αίτηση συνυπογράφουν, πλέον των είκοσι πέντε (25) δημοτών.

                            Για τους λόγους αυτούς
                                  ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Να συγκληθεί το συντομότερο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικά θέματα    ημερησίας διάταξης τα κάτωθι:

1.                          «Λήψη απόφασης για την κατασκευή ράμπας πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα με πρωτοβουλία και δαπάνες του Δήμου έμπροσθεν του Δημοτικού Καταστήματος Δημαρχείου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η θαλάσσια περιοχή αυτής της θέσης και σε στίγματα 38ο 46,8 λεπτά Β, 22ο 47,0 λεπτά Α, έχει καθοριστεί δυνάμει της υπ' αριθ. 15/186/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως περιοχή ασφαλούς αγκυροβολίας σκαφών και

2.                           Εκ νέου σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης για την επιλογή θέσεων τοποθέτησης πλωτών εξεδρών στην θάλασσα για εποχιακή χρήση στη Δ.Ε. Καμένων Βούρλων».

                                                          Καμένα Βούρλα, 26-02-2018
                                                                  
                                                                      Οι Αιτούντες

                                              Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Καμένων Βούρλων

                                                                       "Ο ΦΑΡΟΣ"

         Ο Πρόεδρος Ανδρέου Επαμεινώνδας                                        
           Ο Γραμματέας Μουλιανάκης Ιωάννης

                                       Ακολουθεί συνημμένη λίστα με 72 υπογραφές.