Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο Αλ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο για το Troika Report - Συνάντηση και με τον Όλι Ρεν

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Το πρόγραμμά του έχει αναλυτικά ως εξής:

Τετάρτη 11/12

15:00-16:00 Συνάντηση με τους ευρωβουλευτές Othmar Karas (Αυστρία,EPP) και Liem Hoang Ngoc (Γαλλία, S&D), Συν-εισηγητές του Troika Inquiry Report

16:30-17:00 Συνάντηση με Sylvie Goulard (Γαλλία, ALDE), Σκιώδη εισηγήτρια του Troika Inquiry Report για τους Φιλελευθέρους.

17:15-18:15 Συνάντηση με την ομάδα της GUE/NGL που παρακολουθεί το Troika Report: Jurgen Klute (Die Linke) Σκιώδη εισηγητή της GUE/NGL, Marisa Matias(Bloco), Thomas Handel (Die Linke), αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, και Helmut Scholz, (Die Linke) εισηγητή γνωμοδότησης για το ίδιο θέμα στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

18:30- 19:00 Συνάντηση με ευρωβουλευτή Philippe Lamberts (Βέλγιο, Greens), σκιώδη εισηγητή για τους Πράσινους.

Πέμπτη 12/12 
12:00-12:30 Συνάντηση με τον Όλι Ρεν, αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε για το Troika Report:

Ευρωπαϊκή Αριστερά: «Ίδια συνταγή λιτότητας σε όλες τις χώρες από την τρόικα»    

Από .......  left 

Η τρόικα επέστρεψε, τα μέτρα έρχονται

 Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Εν αναμονή της απάντησης της τρόικας για τα ΕΑΣ- Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς, ομαδικές απολύσεις κλπ...

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες αρχίζουν εκ νέου σήμερα και, που σύμφωνα με τον επίτροπο Όλι Ρεν, θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα, θα κινηθούν σε δύο μέτωπα.

Κατ' αρχήν, πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), προκειμένου να «κλείσουν» και τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να εκταμιευθεί, έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Για τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλλει για το μέλλον της επιχείρησης. Σύμφωνα με την πρόταση, θα γίνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία, με διάσπαση της επιχείρησης σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών ενισχύσεων και να οδηγείται σε διάλυση. Το στρατιωτικό τμήμα θα λειτουργήσει με εξαγωγικό προσανατολισμό, πιλοτικά για 12 μήνες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, κάτι, όμως, που αμφισβητείται από την τρόικα. Εάν το «πείραμα» αποτύχει, η επιχείρηση θα περιοριστεί, μετά το πέρας του ενός έτους, στην κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Παράλληλα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. Οι επικεφαλής της τρόικας, διαφωνούν- εκτός από τον εξαγωγικό προσανατολισμό- και με την εθελούσια έξοδο και ζητούν να γίνουν απολύσεις 700 ατόμων, από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

Στο δεύτερο «μέτωπο», κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Νοέμβριο) και να υπάρξει συμφωνία, έστω και τον Ιανουάριο. Η συμφωνία αυτή, θα αποτελέσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, πιθανότατα θα εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων, συμπεριλαμβάνονται οι εξής: Το δημοσιονομικό κενό για το 2014, οι πλειστηριασμοί ακινήτων (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο ΦΠΑ στην εστίαση (η πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή λήγει την 31η Δεκεμβρίου), η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, κ.ά.

Από ..........  epikaira

Τα εισοδήματα πέφτουν, αλλά οι τιμές ανεβαίνουν!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Παρά τον αρνητικό πληθωρισμό, για πολλούς μήνες τώρα, οι τιμές σε βασικά αγαθά όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά ανέβηκαν, κάνοντας τη ζωή για τους καταναλωτές ακόμα πιο δύσκολη...

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που δίνει το ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
  • τα γαλακτοκομικά και αυγά (+1,7%)
  • το νωπό μοσχάρι (+2,1%)
  • οι νωπές πατάτες (4,5%)
  • τα φάρμακα (+25,3%)
  • ο ηλεκτρισμός (+18,7%)
Παρά τον αρνητικό πληθωρισμό (-2,9%) που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Νοέμβριο, τιμές σε βασικά αγαθά σημείωσαν άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Από ......  epikaira

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση βιομηχανικής παραγωγής, όπως και εισαγωγών-εξαγωγών

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Χειρότερος ο φετινός Οκτώβριος για τη βιομηχανική παραγωγή, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, καθώς όλοι οι δείκτες παρουσίασαν πτώση...

Περαιτέρω μείωση 5,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Οκτώβριο εφέτος, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών, που επηρεάζει άμεσα και την απασχόληση, περιορίστηκε κατά 5,9%.

Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:
Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 5,2% τον Οκτώβριο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2012, έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Επίσης πτωτικά κινήθηκαν τον φετινό Οκτώβριο, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.217,0 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο 2013, έναντι 4.530,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 6,9%.

Ενώ, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.257,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2.572,4 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο 2012, παρουσιάζοντας µείωση 12,2%.
 
ΑΜΠΕ

Κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων εντός 24ωρου για χρέη στο δημόσιο!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το  ηλεκτρονικό κατασχετήριο με τις εξαιρέσεις που ισχύουν...

Με δύο υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση προχωρά σε κατασχέσεις- εξπρές τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Μάλιστα οι κατασχέσεις θα γίνονται εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή. Το ίδιο θα ισχύσει και για περιπτώσεις ελέγχων περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Οι δύο αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός  Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στόχο έχουν τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με το Βήμα, από την ερχόμενη Πέμπτη ενεργοποιείται το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος.

Το εν λόγω Μητρώο αποτελούσε βασική προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες οι έλεγχοι σε όσους εμπλέκονται στη λίστα λαγκάρντ και σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχει γίνει φοροδιαφυγή.

Το Μητρώο θα λειτουργεί ως ένα κλειστό «κύκλωμα» ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και θα λαμβάνουν αμέσως ηλεκτρονικές απαντήσεις.

Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη εντός 24 ωρών να απαντήσεις στο αίτημα που θα στείλουν οι φοροελεγκτές. Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές θα ενημερώνονται για το πλήρες τραπεζικό προφίλ όσων ελέγχουν με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης, στα τραπεζικά δεδομένα δεν θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ελεγκτές, αλλά εξουσιοδοτημένοι οι οποίοι θα προβαίνουν σε επίσημο και εξατομικευμένο αίτημα για να αντλήσουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να στοιχειοθετήσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται θα κρυπτογραφούνται.

Μαζί με το ΑΦΜ του ελεγχόμενου θα καταγράφεται και το ΑΦΜ και τα στοιχεία του ελεγκτή και η υπηρεσία που ανήκει. Παράλληλα, θα γίνεται ειδική αναφορά στα στοιχεία της υπόθεσης όπως είναι ο αριθμός του φακέλου και η νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας υποβάλλεται το αίτημα.
Πρόσβαση στα δεδομένα που θα αποστέλλουν οι τράπεζες πέρα από από τους πιστοποιημένους  χρήστες-ελεγκτές, θα έχουν και οι προϊστάμενοι τους.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το  ηλεκτρονικό κατασχετήριο με τις εξαιρέσεις που ισχύουν (προστασία μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ).

Η εφορία θα μπορεί να μπαίνει στους λογαριασμούς και να προχωρά σε κατασχέσεις, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν το σχετικό αίτημα αντί για 3 μήνες που ισχύει σήμερα.

Από ......  epikaira

Ρουσφέτι στη Βουλή για 45 αποσπασμένους!

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Η απίστευτη απόφαση που επιτρέπει τις μετατάξεις από το Δημόσιο στο "ασφαλές καταφύγιο" της Βουλής...

Βήμα προς τη διαφάνεια έκανε χθες η Βουλή, δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το περίφημο Β΄Μέρος του Κανονισμού της Βουλής, το μέρος των «κρυφών προνομίων», όπως έχει χαρακτηριστεί από όσους έχουν εντρυφήσει στα κοινοβουλευτικά.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Δημκρατία, η αποκάλυψη ήρθε μέσω νέων αλλαγών, μία εκ των οποίων ανοίγει μάλιστα παράθυρο ώστε να διασωθούν περίπου 45 αποσπασμένοι στη Βουλή δημόσιοι υπάλληλοι μέσω μετάταξης. Μέχρι σήμερα οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων προς τη Βουλή απαγορευόταν.

Με τις χθεσινές τροποποιήσεις ωστόσο οι περίπου 45 αποσπασμένοι θα έχουν το δικαίωμα να μεταταχθούν στο Κοινοβούλιο και να αποκτήσουν πλέον τον πολυπόθητο για πολλούς τίτλο του «υπαλλήλου της Βουλής».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα της Βουλής, πρακτικά αυτό σημαίνει και διάσωση από τη διαθεσιμότητα στους φορείς τους, με τη Βουλή πάντως να υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι αυτή η αλλαγή αφορά κυρίως τους 20μ οι οποίοι είναι κατηγορίας Υ.Ε. και Δ.Ε, αλλά και για τους υπόλοιπους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι προφανές ότι επέρχεται πλήρης διασφάλιση. Κατά τα λοιπά επεκτείνεται και στους αποσπασμένους και τους μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής η αξιολόγηση, η οποία ίσχυε για τους μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάγονται στη δικαιοδοσία του προέδρου της Βουλής 85 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων…

Από ......  epikaira

Φήμες για μίνι ανασχηματισμό!

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Πληθαίνουν τα σενάρια για αλλαγές στην κυβέρνηση...

Πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται το τελευταίο διάστημα, να κάνει- άμεσα- κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, που θα έχου χαρακτηριστικά μίνι ανασχηματισμού.

Το σενάριο μάλιστα αυτό έχει αρκετούς υποστηρικτές και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου , με κυριότερο το επιχείρημα πως όσα κυβερνητικά στελέχη έχουν φθαρεί θα πρέπει να αντικατασταθούν , με φόντο την ελληνική προεδρία και τον αέρα ανανέωσης που πρέπει να επικρατήσει.

Η φήμη για να ξέρετε ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλοί βουλευτες τελευταία έχουν αρχίσει να κινούνται με το βλέμμα σε μια πιθανή υπουργοποίηση τους, κάνοντας ... πονηρές παρεμβάσεις και στήνοντας τρικλοποδιές σε όσους κάθονται στις καρέκλες που έχουν βάλει στο μάτι.Αυτό δείχνει πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και καπνός και φωτιά.

Από ......  parapolitika

«Φέρτε πίσω τα λεφτά» -Οι 94 φορείς που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την επιβολή κυρώσεων σε υπουργεία ή σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που εφάρμοσαν επιλεκτικά το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

Ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε πως «όποιοι ελάχιστοι παρεκκλίνουν, θα υποχρεωθούν να εναρμονιστούν με το καθεστώς και να επιστρέψουν τους πόρους». Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, επισημαίνοντας ότι οι «έλεγχοι θα συνεχιστούν ώστε κάθε νησίδα απόκλισης από το ενιαίο μισθολόγιο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί».

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα αποτελέσματα των γενικών και έκτακτων ελέγχων που διενεργήθηκαν, κρίνεται ικανοποιητική η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και πρόσθεσε ότι η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων έχει αναλάβει να διερευνήσει την αξιολόγηση των μισθολογικών δαπανών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, ενώ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μισθών, θα προχωρήσουν το επόμενο εξάμηνο, σε ελέγχους σε 94 φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως για την αποτίμηση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Μισθολογικές διαφορές 
Οπως γράφουν χαρακτηριστικά ΤΑ ΝΕΑ εντοπίζονται διάφορες μισθολογικές ανισότητες σε υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Διευθυντής στο ΕΣΥ με μισθό 1.580 ευρώ, έπαιρνε τα 2.043 με τα επιδόματα, ωστόσο ο μισθός του υπολείπεται κατά 65 ευρώ από το μέσο μισθολογικό όρο για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών.
Οπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρες μισθολογικές διαφορές εντοπίζονται και σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Αφού στο Μετρό ο ανώτατος μισθός φτάνει τα 1.500 ευρώ, ενώ στα άλλα δύο εντοπίστηκαν μισθοί που φτάνουν μέχρι και τα 2.639,18 ευρώ.

«Βαφτίζουν» υπαλλήλους διευθυντές για να λαμβάβνουν επιδόματα
Φυσικά δεν λείπουν και οι ππεριπτώσεις που υπάλληλοι προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν τις αποδοχές τους και να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα «βαφτίζονταν» διευθυντές προκειμένου να λαμβάνουν επιδόματα θέσης ευθύνης.

Ποιοι φορείς μπαίνουν στο στόχαστρο
Πρόκειται για φορείς που είτε δεν παρέχουν μισθολογικά στοιχεία, είτε υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη μη εφαρμογή των σχετικών μισθολογικών διατάξεων.
  • 49 είναι του υπουργείου Παιδείας,
  • 24 του υπουργείου Πολιτισμού,
  • 7 του υπουργείου Ναυτιλίας,
  • 6 του υπουργείου Δικαιοσύνης,
  • 3 του υπουργείου Εργασίας,
  • 2 του υπουργείου Υγείας,
  • 1 του υπουργείων Μακεδονίας και Θράκης
  • 1 του Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από ....... iefimerida

«Βόμβα» Guardian: Το Grexit παραμένει πιθανότητα- Το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε μια είδηση- βόμβα προχωρά η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο του οικονομικού της συντάκτη Nils Pratley, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ακόμη μια ενεργή πιθανότητα.

Στο άρθρο του, ο οικονομικός συντάκτης του Guardian αναφέρει πως αν και «ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, καθώς οι εκπλήξεις ήταν λίγες και μικρές. Αλλά ξαφνικά έρχεται η Capital Economics με την διάγνωση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως ''η κρίση της χώρας δεν έχει τελειώσει ακόμη'', παρά την καθαρή βελτίωση στα δημοσιονομικά από το δεύτερο πακέτο του 2012».

Στη συνέχεια, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «το πρόβλημα δεν είναι βραχυπρόθεσμη με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και γι' αυτό που θα εμφανιστεί το 2015. Η Capital Economics όπως και άλλοι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε έξτρα μέτρα λιτότητας και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα παράσχουν περισσότερα δάνεια.

Η ανησυχία, έχει να κάνει με τα μακροπρόθεσμα δυναμικά της Ελλάδας. Τα υπάρχοντα πακέτα, απαιτούν από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, προκειμένου να μειώσει του χρέος της στο 90% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα μπορεί να μην ανεχτεί την επιβολή λιτότητας χρόνο ανά χρόνο

Δεύτερον, υπάρχει ένα ρίσκο πως η ύφεση υπονομεύει τα σχέδια. Οι τιμές σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά το 2015. Η Capital Economics είναι σκεπτική. Εάν έχει δίκιο, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν αργά και θα επέτρεπε ελάχιστο κέρδος στον κύριο στόχο του χρέος σε ποσοστά του ΑΕΠ.

Τρίτον, εάν υπάρχει επιμήκυνση της λιτότητας, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να κοιτάξουν την λύση του ''κουρέματος'' και σύμφωνα με την Capital Economics είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη θα δεχθεί να παράσχει αυτό το είδος βοήθειας λόγω των εσωτερικών πολιτικών προβληματισμών και των πιθανών ηθικά τοξικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε».

Κλείνοντας, το άρθρο του Guardian επισημαίνει: «Για να λέμε την αλήθεια, το Grexit -η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ- είναι ακόμη μια πιθανότητα, αν και δεν θα γίνει σύντομα».

Από ......  iefimerida

Στους “16” με τα Σαβι-ΟΛΑ του! Πετάει στ'αστέρια ο Ολυμπιακός

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


- Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ (3-1) χάρη στα 2 γκολ του Χαβιέ Σαβιόλα αλλά τα... χρειάστηκε στο Γ. Καραϊσκάκης
- Έχασε 2 πέναλτι και η Άντερλεχτ που έπαιζε με 10 από το 50' και ολοκλήρωσε με 8 παίκτες το ματς προσπάθησε να του κάνει τη ζημιά.
- Ο Τσόρι ευστόχησε στο τρίτο πέναλτι και οι “ερυθρόλευκοι” πήραν το εισιτήριο για 4η φορά στην ιστορία τους παρά τη νίκη της Μπενφίκα με 2-1 επί της Παρί.

Δείτε το LIVE του αγώνα

Μαρινάκης: Στην Ελλάδα θα μας ρίχνατε λάσπη για τα 3 πέναλτι

Τρία πέναλτι, τρεις κόκκινες και τρία γκολ. Ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση μετά από ένα ματς που τα είχε όλα. Θα μπορούσε να είχε κάνει πιο εύκολη τη ζωή του αλλά σπατάλησε τις ευκαιρίες του, έχασε δύο πέναλτι και χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το φινάλε για να πάρει την πρόκριση. Η Άντερλεχτ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 8 παίκτες.

Ο Ολυμπιακός έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του, πίεσε ψηλά την Άντερλεχτ και έψαξε από την αρχή το γκολ. Δεν μπορούσαν να κάνουν την τελική πάσα και έτσι απειλούσαν μόνο με στημένες φάσεις. Μετά το 15' οι Βέλγοι ισορρόπησαν την αναμέτρηση αλλά ούτε αυτοί έφταναν με αξιώσεις στην περιοχή του Ρομπέρτο.

Ο Ολυμπιακός ανέβασε και πάλι την απόδοσή του και στο 33' έχασαν μεγάλη ευκαιρία. Ο Φουστέρ πάσαρε στον Σαβιόλα αλλά το πλασέ του Αρσεντινού δεν ήταν καλό.

Ένα λεπτό αργότερα ο Σαβιόλα δεν άφησε και τη δεύτερη ευκαιρία να πάει χαμένη. Μετά το σουτ του Φουστέρ η μπάλα έφτασε στον αργεντινό ο οποίος σημάδεψε σωστά και έβαλε... φωτιά στο Γ. Καραϊσκάκης.

Οι “ερυθρόλευκοι” δεν κράτησαν για πολύ το προβάδισμα στο σκορ αφού μετά από λάθος του Σαλίνο, οι Βέλγοι έφυγαν στην κόντρα και ο Κλιέσταν έφερε το ματς στα ίσα. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Κάμπελ από καλή θέση έκανε το σουτ όμως η μπάλα κόντραρε και έφυγε δίπλα από το δοκάρι του Προτό.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε εξαιρετικά για τον Ολυμπιακό αφού στην πρώτη ευκαιρία του κέρδισε πέναλτι και την αποβολή του Κουγιατέ. Ο Φουστέρ σούταρε και ο αμυντικός της Άντερλεχτ βρήκε τη μπάλα με το χέρι. Ο Σταρκ του έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Σαβιόλα δεν κατάφερε να δώσει προβάδισμα από τα έντεκα βήματα με τον Προτό να αποκρούει το πέναλτι του αργεντινού.

Οι “ερυθρόλευκοι” χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να ξεπεράσουν το χαμένο πέναλτι και στο 58' πήραν προβάδισμα στο σκορ. Ο Χολέμπας με ωραία κίνηση από τα αριστερά, γύρισε τη μπάλα, ο Φουστέρ σούταρε και ο Σαβιόλα με εξαιρετικό γυριστό έκανε το 2-1.


Ο Προτό έγινε ο 3ος τερματοφύλακας στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που έπιασε 2 πέναλτι σε ένα ματς.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να “καθαρίσει” το ματς αλλά στο 71' έχασε κι άλλο πέναλτι. Ο Βάις που το κέρδισε... σημάδεψε τον Προτό ο οποίος κράτησε και ένα λεπτό αργότερα στο πλασέ του Ολαϊτάν. Η Άντερλεχτ είχε ευκαιρία με τον Ζιλέ αλλά ο Ρομπέρτο απέδειξε ότι είναι από τους βασικούς συντελεστές της πρόκρισης κρατώντας το 2-1.

Στο 89' ο Βάις κέρδισε τη δεύτερη αποβολή παίκτη της Άντερλεχτ όταν ανατράπηκε από τον Ν' Σακαλά ο οποίος είχε είδε κίτρινη κάρτα.

Η Άντερλεχτ είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις κόκκινες σε ένα ματς

Οι κόκκινες και τα πέναλτι δεν είχαν τελειώσει. Στο 91' ο Προτό γκρέμισε τον Βάις και ο Σταρκ απέβαλε τον τερματοφύλακα της Άντερλεχτ και έδειξε για τρίτη φορά το σημείο του πέναλτι. Ο Τσόρι αυτή τη φορά ευστόχησε και σφράγισε την πρόκριση.

Στο άλλο ματς η Παρί προηγήθηκε με τον Καβάνι αλλά η Μπενφίκα γύρισε το ματς με το πέναλτι του Λίμα και το γκολ του Γκαϊτάν.

Η κλήρωση των "16" θα γίνει την Δευτέρα.

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρο, Σαλίνο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέμπας, Σάμαρης, Μασάντο (53' Βάις), Κάμπελ, Φουστέρ (89' Εντινγκά), Σαβιόλα (61' Τσόρι), Ολαϊτάν.

Άντερλεχτ (Φαν Ντε Μπρομ): Προτό, Βαν Ντεν Μπόρε (73' Ατσεαμπόνγκ), Κουγιατέ, Μπεμπά, Ν’ Σακάλα, Μιλιβόγεβιτς (53' Νάουτινγκ), Κλιέσταν, Ζιλέ, Ναχάρ, Πράετ (83' Τίλεμανς), Μίτροβιτς.

Τα αποτελέσματα

Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-1 (33', 58' Σαβιόλα, 92' πεν. Τσόρι - 39' Κλιέσταν) 
Μπενφίκα - Παρί 2-1 (45' πεν. Λίμα, 58' Γκαϊτάν - 37' Καβάνι)

Η τελική βαθμολογία

1. Παρί Σεν Ζερμέν 13
2. Ολυμπιακός 10
3. Μπενφίκα 10
4. Άντερλεχτ 1

Από .......  newsit

Υπογραφές κατά πλειστηριασμών

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Σιβηρία γίναμε! Κρύο σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις άνεμοι - Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά και Ραφήνα

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
- Άνεμοι 10 μποφόρ, δεμένα σε Πειραιά και Ραφήνα τα πλοία για ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη
- Από τη Σιβηρία έρχεται το κύμα κακοκαιρίας
- Φτιάχνει ο καιρός από το Σαββατοκύριακο
- Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση του καιρού και οδηγίες για τους πολίτες
 

Με τσουχτερό κρύο ξημέρωσε η Τετάρτη, με τη θερμοκρασία στην Πάρνηθα να είναι στους 2 βαθμούς Κελσίου και στο Λεκανοπέδιο δεν ξεπερνά τους 10 καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που μας έρχεται από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, οι βορειοανατολικοί άνεμοι που θα φτάσουν μέχρι τα 10 μποφόρ, θα σαρώσουν τα πάντα. Αναμένονται επίσης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα) καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών. Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές.

Ήδη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των δελφινιών και των συμβατικών πλοίων μόνο μέχρι την Αίγινα. Δεν γίνονται τα δρομολόγια για Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες.

Η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας. Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Κεραμωτή Καβάλας για Θάσο και Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη. Ανοιχτό είναι το Ρίο-Αντίριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πορθμεία της χώρας αλλά και με τα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού


Πέρα από τον παγετό που θα υπάρχει στις κεντρικές και βόρειες περιοχές όπου ο υδράργυρος φαίνεται να βρίσκεται ακόμη και στους -10 βαθμούς, θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στις δυτικές βορινές περιοχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της ανατολικής, κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά ακόμη και στα νησιά.

Ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Ευβοιας, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και κυρίως στη Σκύρο, στη Λήμνο, στον Αι Στράτη, περιμένουμε να χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερες περιοχές και θα χιονίσει και στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν επίσης στις περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, όπως είναι η ορεινή Κορινθία, η ορεινή Αργολίδα, ο Πάρνωνας,  ο Ταύγετος, το Μαίναλο, τα φαινόμενα θα είναι λίγοτερα στις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 και τα 9 μποφόρ, ιδιαίτερα στο Αιγαίο ακόμη και τα 10 μποφορ δυσκολεύοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -8 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 10 βαθμούς και στα νησια από 5 εως 12 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα βουνά και στα υπερβόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 μποφόρ αλλά στην Ραφήνα και στο Λαύριο θα φτάσουν τα 9 και ανοιχτά στο Κάβο - Ντόρο ακόμη και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 εως 7 βαθμούς κελσίου στα βόρεια προάστια όμως η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι -4 βαθμοί και στην Πάρνηθα -6 βαθμοί κελσίου.

Στη Θεσσαλονικη ο καιρός θα είναι καλύτερος με λίγα σύννεφα αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 1εναν εως 6 βαθμούς κελσίου.

Ακούστε τι προβλέπει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός για σήμερα

Πολικές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν την Πέμπτη

Περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές,  χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ευβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα, τα δυτικά και τα βόρεια και όλο το Ιόνιο θα είναι ηλιόλουστο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά όμως θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ και θα εξασθενίσουν τη νύχτα της Πέμπτης. Το κρύο θα εξακολουθήσει να είναι τσουχτερό και θα εκδηλωθεί παγετός στην κεντρική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -9 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από -5 εως 11 βαθμούς και στα νησιά από 6 εως 12 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε συννεφιά αλλά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και θα υπάρξουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανοιχτά του Ευβοϊκού θα φτάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1εναν εως 9 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 εως 8 βαθμούς κελσίου.

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη:

Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο

Μετα την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Πέμπτης, την Παρασκευή με τα μέχρι τώρα προγνωστικά φαίνεται ότι θα έχουμε μια υποτροπή της κακοκαιρίας με βροχες κυρίως στις νότιες και νησιωτικές περιοχές και χιονόνερο και χιονι στα βουνά. Από το Σάββατο όμως και κυρίως από την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία σιγά σιγά θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ωστόσο το κρύο θα εξακολουθήσει να ειναι τσουχτερό ενώ θα υπάρχει παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας.


Συμβουλές για λήψη μέτρων εν όψει της επέλασης του χιονιά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να ντύνονται κατάλληλα με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα, παρά ένα βαρύ. Να φορούν επίσης ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

- Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν πρόκειται να μετακινηθούν σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

- Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Από .......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com