- Ούτε ευρωομόλογο ούτε τίποτα θετικό για τη χώρα μας από τη Σύνοδο Κορυφής
- Εκκωφαντική σιωπή από την ελληνική αντιπροσωπεία
- Deutsche Bank: Η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφική όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο
- Ύφεση -5% στο τρίτο τρίμηνο του 2011για την ελληνική οικονομία
Παπαγαλίζοντας τη φράση ''Η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση'' ξεμπέρδεψαν με τη χώρα μας οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έριξαν το ελάχιστο (ειδικό) βάρος τους στην διάσπαση της Ευρώπης.
Τι κέρδισε η χώρα μας; Τίποτα ενώ προσδοκούσε πολλά, και αυτό είναι το αποτέλεσμα που αξίζει στη σιωπηρή ελληνική παρουσία με τις μηδενικές διεκδικήσεις.
Και τώρα που το ''τραπέζι'' της Συνόδου τελείωσε, οι αγορές μας φέρνουν τον λογαριασμό που πρέπει να πληρώσουμε.
Η έκθεση της Deutsche Bank είναι ξεκάθαρη για το τι μας περιμένει
''Η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Αν συμβεί το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 30% και το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει'' είναι οι δύο προτάσεις της κολοσσιαίας γερμανικής τράπεζας που συνοψίζει το ελληνικό δράμα.
Προσέξτε.Η Deutsche Bank ούτε επιθυμεί ούτε πιστεύει πως η χώρα μας θα βγει από το ευρώ.Ερμηνεύει όμως με χειρουργικό τρόπο τις αγορές για να ανιχνεύσει τις αλλαγές του ευρωπαικού χάρτη μέσα στο 2012.
Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας αναλύει τις επιπτώσεις από την έξοδο μας από το ευρώ:
- Κατ΄αρχήν φτώχεια για τους Έλληνες πολίτες αφού υπολογίζει πως θα επέλθει μείωση εως και 30% στο ΑΕΠ της χώρας
Κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών
- Ντόμινο στα ευρωπαικά περιφερειακά τραπεζικά συστήματα
- Εκτόξευση στο κόστος δανεισμού για Ιταλία και Ισπανία
- Σημαντική υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Ανεξήγητο πάντως είναι μετά από όλα αυτά το συμπέρασμα των αναλυτών της Deutsche Bank, ότι δηλαδή θα καταρρεύσει η ευρωζώνη.Εκτός και αν πρόκειται για ευχή.
Ολοένα και πιο φτωχοί οι Έλληνες - Βαθαίνει η ύφεση
Η χειρότερη επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ήρθε από τα στοιχεία της Στατιστικής που εξηγούν γιατί η Ελλάδα ''διψούσε'' για μία καλή είδηση στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε βαθιά ύφεση βρέθηκε και το γ΄ τρίμηνο του 2011 η ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ μειώθηκε και άλλο κατά -5%, με αποτέλεσμα στο τέλος του 9μηνου η πτώση να ανέρχεται στο 6,9% (-8,3% το α΄ τρίμηνο, -7,4% το β΄ τρίμηνο και -5% το γ΄ τρίμηνο).
Διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι για το σύνολο του τρέχοντος έτους η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα αγγίξει το επίπεδο του 6%, ενώ η αρνητική πορεία του ΑΕΠ θα συνεχισθεί και το 2012.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, προκύπτει ότι η κύρια αιτία για την ύφεση είναι η συρρίκνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης (λόγω της συνεχιζόμενης σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής- μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης).
Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2010, ενώ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% (η ιδιωτική κατανάλωση περιορίσθηκε περαιτέρω κατά 5,5% και η δημόσια κατανάλωση κατά 5,1%).
Στον αντίποδα, σημαντική μείωση κατά 71,4% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, αύξηση 3,2% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,4%). Ενώ, μείωση 4,3%, παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 11,4%).
Από ....... Newsit