Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τι λένε στην Κομισιόν για την επίσπευση εξόδου στις αγορές από την Αθήνα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com



Του Γιάννη Αγγέλη


Με τα spreads στα ελληνικά ομόλογα να πλησιάζουν το 6,6% οι ιδέες για ταχύτερη επιστροφή στις αγορές έχουν πυκνώσει. Όμως στις αρμόδιες  υπηρεσίες της Κομισιόν οι επιφυλάξεις κινούνται σε πολλά επίπεδα. Στέλεχος της Κομισιόν σχολιάζοντας στο Capital.gr τις σχετικές διεργασίες που έχουν δρομολογηθεί τελευταία και το πραγματικά ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και ξένων funds, επισήμανε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στον εξωτερικό δανεισμό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι αφενός ο χρόνος έκδοσης που θα πρέπει να σηματοδοτεί την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και αφετέρου η διάρκεια και το κόστος των πρώτων εκδόσεων.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η έκδοση τίτλων ακόμα και σήμερα θα ήταν δυνατή αλλά θα είχε δύο μειονεκτήματα.

Οι εκδόσεις αυτές υπό τις τρέχουσες συνθήκες  δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε διάρκεια τα δύο ή τρία το πολύ χρόνια και με επιτόκια τα οποία θα επιβάρυναν μεσοπρόθεσμα την εξυπηρέτηση του χρέους σε επίπεδα μη συμβατά με τους στόχους του προγράμματος.

Αφετέρου η βελτίωση του κλίματος που θα προκαλούσαν κάποιες τέτοιες εκδόσεις θα ήταν υπό αμφισβήτηση αν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους.

Παρ’ όλα αυτά όπως παραδέχονται δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το έντονο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες που έχει διαμορφωθεί και εκφράζεται με εκτεταμένο τρόπο. Και το οποίο θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε επιμέρους προβλήματα μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Με άλλα λόγια η κινητοποίηση φορέων της αγοράς ομολόγων γύρω από το ενδεχόμενο επίσπευσης της έκδοσης ελληνικών ομολόγων έχει υποχρεώσει και την Κομισιόν να ασχοληθεί με το θέμα σε επίπεδο τεχνικό, αλλά οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται φαίνεται να παραμένουν ισχυρές για τους προαναφερόμενους λόγους.

Από ........  capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: