Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΣΟΚ με τροϊκανό τελεσίγραφο: «Απολύστε 20.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του 2014!»

 Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



11 Απριλίου 2013 | 08:24

Δεν κάνει πίσω η Τρόικα όσον αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων τις οποίες θεωρεί μάλιστα προαπαιτούμενο για να δοθεί η δόση.
Μάλιστα οι απολύσεις δεν έχουν μείνει απλά στις συζητήσεις αλλά όπως φαίνεται οι Τροϊκανοί έχουν συγκεκριμένο πλάνο και έχουν καταλήξει σε ορισμένο αριθμό απολύσεων.
Συγκεκριμένα με βάση "μυστικό" έγγραφο συζητήσεων κυβέρνησης-Τρόικας που έχει διαρρεύσει μέχρι τα τέλη του 2014 θα πρέπει να έχουν απολυθεί 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν να ανατρέψουν την κατάσταση στο ... «τρίτο ημίχρονο» των διαπραγματεύσεων, σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου του α΄τριμήνου. Ο κ.Στουρνάρας θα έχει νέα σύσκεψη με την Τρόικα στις 11.30, μετά θα φύγει και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή και από Δευτέρα θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ό,τι απέμεινε ανοικτό. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πάντως και στο μεσοδιάστημα, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρα.

10 Απριλίου 2013 | 18:51
Στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, μετά και από τη σημερινή εξάωρη συνάντηση, μετέβη  ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα επαναληφθεί στις 8.30 απόψε. Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου «έχουμε ανταλλάξει στοιχεία που πρέπει να τα αξιολογήσουν και οι δύο πλευρές». Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα...γιατί υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 13 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και άλλων Κεντρικών Τραπεζών. Το βασικό «αγκάθι» παραμένει το Δημόσιο, καθώς η Τρόικα αναμένει τις διευκρινίσεις του Αντώνη Μανιτάκη, ενώ πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η απαίτηση για 5.500 απολύσεις εντός του 2013, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης. Σε εκκρεμότητα είναι, όμως και ο νέος Φόρος Ακινήτων και συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, καθώς όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, «η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο».
Αντιθέτως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία για τις ρυθμίσεις οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ρύθμιση δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές οφειλές (έως 31/12/2012) θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 δόσεις. Η κυβέρνηση από τη μια δεν δέχεται ότι υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα, αλλά από την άλλη υπάρχουν κάποια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που μιλάνε για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Στουρνάρας:Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup την Παρασκευή», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την εκταμίευση της δόσης.
Δεν υπάρχει εμπλοκή λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ - «Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση όταν επιστρέψουμε από το Eurogroup», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ερωτηθείς για τη φημολογία περί εμπλοκής στις συζητήσεις, απάντησε: «όχι, δεν υπάρχει εμπλοκή. Εδώ είμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα». Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα, αναμένοντας την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή, στο Δουβλίνο.
Σας υπενθυμίζουμε: Χωρίς αποτελέσματα θα μεταβεί αύριο στο Euroroup ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, αφού στη σημερινή σύκεψη με τους Τροικανούς, το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο αλλά και η επιβολή του νέου φόρου στη ΔΕΗ που παραμένουν ανοιχτά και δύσκολα θα κλείσουν. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να τελειώνει το θέμα με τις απολύσεις, αφού όπως αφήνουν συνεργάτες του να εννοηθεί, έχει παρατραβήξει. Αναφορικά με το θέμα του Δημοσίου, η τρόικα πιέζει για γρήγορη λύση με άμεση απομάκρυνση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο ο αριθμός παραμένει θολός. Στους 1.000 που έχουν ήδη τεθεί σε αργία ενδεχομένως να προστεθούν 1.000 ακόμη, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια. Επιπρόσθετα, όμως, η τρόικα φέρεται να ζητάει την απομάκρυνση μέχρι το τέλος του έτους άλλων 5.500 υπαλλήλων του Δημοσίου. Για το ειδικό τέλος ακινήτων, η τρόικα δεν είναι αρνητική στην λύση της ελληνικής πλευράς ωστόσο επισημαίνεται ότι η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή της και ακόμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι η συμφωνία για 48 δόσεις είναι κοντά και μάλιστα δίχως αναδρομική ισχύ.
Έμειναν με τις αγκαλιές...
agkalia
Το θέμα με τις απολύσεις των επίορκων και όχι μόνο, έχει πάρει διαστάσεις θρίλερ. Οι δύο υπουργοί Στουρνάρας και Μανιτάκης βγήκαν από τη σύσκεψη, αγκαλιάστηκαν και ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λίγο πριν επιστρέψει στη σύσκεψη με την Τρόικα.
«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης για την ουσία της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κύκλους της ΔΗΜΑΡ, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για αποχώρηση από το Δημόσιο των δύο χιλιάδων επιόρκων καθώς και άλλων 5.000 μέχρι το τέλος του έτους. Η Τρόικα από την πλευρά της ζητά να προχωρήσουν οι απολύσεις και δηλώνει ότι δεν είναι δικό της θέμα αν υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν διενέξεις μεταξύ τους.
Στο Μανιτάκη ο Κουβέλης
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στα γραφεία του κόμματος έχει αυτήν την ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συζήτηση που έγινε χθες με την τρόικα σχετικά με την κινητικότητα στο δημόσιο. Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την Τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 Διαβάστε επίσης:
Λύση για τους επίορκους ψάχνει η Κυβέρνηση
ΣΟΚ στην κυβέρνηση: Μεγαλώνει επικίνδυνα η μαύρη "τρύπα" στα έσοδα!
Επιμένει στις απολύσεις η τρόικα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: