Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σε βαρύ κλίμα κόβουν-ράβουν τα μέτρα οι τρεις αρχηγοί Πηγή: Σε βαρύ κλίμα κόβουν-ράβουν τα μέτρα οι τρεις αρχηγοί

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε μπρα-ντε-φερ με την τρόικα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο των 11,8 δισ. Για πρώτη φορά υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Αντώνης Μανιτάκης, που πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ, απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν υιοθετηθούν οι απαιτήσεις των ελεγκτών για απολύσεις.
Σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στην οποία ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει και για τις επαφές του με τον Μάριο Ντράγκι. Το κλίμα αναμένεται εκρηκτικό αφού τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος απειλούν ότι δεν θα συμφωνήσουν με οριζόντιες περικοπές και απολύσεις.
Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το απόγευμα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές του στη Φραγκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στη συνάντησή του με τον ιταλό τραπεζίτη ο Πρωθυπουργός έθεσε απερίφραστα το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει επισήμως στην προσεχή Σϋνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε την αλλαγή του κλίματος στους κόλπους της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα.

Βαρύ κλίμα στο εσωτερικό
Στο εσωτερικό μέτωπο, κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν νέα αναβολή στις τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων 11,8 δισ. αφού συνεχίζεται η διελκυστίνδα με τους ελεγκτές της τρόικας που επιμένουν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και απορρίπτουν τα εναλλακτικά σενάρια της κυβέρνησης.
Υπουργοί που διαπραγματεύονται με την τρόικα αναφέρουν ότι οι ελεγκτές επιμένουν στις απολύσεις και απορρίπτουν την πρόταση για πρόγραμμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων, διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας. Οι εν λόγω υπουργοί αναφέρουν, μάλιστα, ότι η τρόικα επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση για λόγους «συμβολικούς» ώστε να τιμωρηθεί η Ελλάδα και να γίνει παράδειγμα για άλλες απείθαρχες χώρες.
Η τρόικα επιμένει κυρίως για τις οργανικές θέσεις που θα αδειάσουν με τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και ζητάει απολύσεις 15.000 υπαλλήλων ως το τέλος 2012. Οπως εξήγησαν οι ελεγκτές στους συνομιλητές τους είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν θετική έκθεση και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ αν το πακέτο των μέτρων συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Απειλή παραίτησης
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απορρίπτει το σενάριο των απολύσεων και επιμένει ότι θα πείσει την τρόικα οι 150.000 υπάλληλοι ως το 2015 και οι 15.000 υπάλληλοι ως το τέλος του έτους μπορεί να φύγουν από το Δημόσιο με τη φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων. «Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μερικές φορές ξεπερνιέται» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου και επιμένουν ότι ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει θέση στο υπουργείο αν οι προτάσεις του δεν γίνουν δεκτές και η τρόικα επιμείνει στο σενάριο των απολύσεων.
Ανατροπές στα εργασιακά
Προτάσεις-σοκ για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις έκανε χθες η τρόικα στη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Η τρόικα ζητάει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζόμενους ευέλικτα ωράρια απασχόλησης και απαιτεί να αυξηθούν οι ημέρες εργασίας σε 6 αντί για 5 που είναι σήμερα. Για τις αποζημιώσεις (οι οποίες μειώθηκαν ήδη κατά 50% με νόμο του 2010) η τρόικα θέτει ενστάσεις για τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων αλλά και για το ποσό της αποζημίωσης.
Το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων με την τρόικα και ο κ. Βρούτσης αρκέστηκε να πει ότι «η συζήτηση συνεχίζεται».

Ανησυχία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα νέα μέτρα, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα λέγοντας ότι «αν μας αντιμετωπίσουν ως το μαύρο πρόβατο και μας αφήσουν να συρόμαστε, χωρίς ωστόσο να μας θέσουν εκτός ευρωζώνης, αυτό θα είναι πολύ άδικο για τη χώρα».
Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η τρόικα δύσκολα θα δεχθεί μέτρα που θα αφορούν περικοπές από τη λειτουργία του κράτους και τόνισε ότι τα υπουργεία θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους ώστε να γίνουν δεκτές για την αποτελεσματικότητά τους.

Από .......   iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: