Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε και τις κύριες ελληνικές τράπεζες

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Ένα μόλις 24ωρο από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και παρά τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και τους επικεφαλής της ΕΕ, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν φαίνεται να πτοείται και προχώρησε στην υποβάθμιση και των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.


Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2.

Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η Moody's τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία προχώρησε χθες.

Χτύπημα και από την ΕΚΤ


Πληγμα δέχονται όμως οι ελληνικές τράπεζες και από την αποφαση της ΕΚΤ να επιβάλει πρόσθετη περικοπή 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως ενέχυρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δανείονται 5% λιγότερο από την αξία των ομολόγων. «Δεν πρόκειται για εξαίρεση για την Ελλάδα [το επιπλέον haircut 5%]…είναι εφαρμογή ενός κανονισμού της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2008.» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντίδραση Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο

"Αδικαιολογητη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργος την κινηση της Μοοdys, σημειώνοντας την αντίδραση και των ευρωπαίων ηγετών. Αναμένεται να θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Έντονες επικρίσεις

Νωρίτερα ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης δέχθηκε έντονες επικρίσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο επίτροπος Ρεν χαρακτήρισε "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Moody's. Ταυτόχρονα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε την "παράλογη" υποβάθμιση, λέγοντας ότι οι αγορές "θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο". Διαβάστε περισσότερα

Τι λέει αναλύτρια της Moody's για την απόφαση


Κορυφαία αναλύτρια του οίκου Moody's υπεραμύνθηκε της απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες, από A3 σε Ba1, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τρίτη.

Ερωτηθείσα για την υποβάθμιση - που πάρθηκε μια ημέρα νωρίτερα - παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ίδιας εταιρείας αναφέρεται σε απομάκρυνση της πιθανότητας πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, η κ. Σάρα Κάρλσον, ως κύρια αναλύτρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, επισήμανε: "Οι αξιολογήσεις αλλάζουν όταν πιστεύουμε ότι αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Η πιθανότητα πτώχευσης που σχετίζεται με το Βa 1 είναι μικρή - ιστορικά, είναι γύρω στο 7% με ορίζοντα πέντε ετών".

"Η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν πιστεύω ότι (η απόφαση) επαναφέρει τον κίνδυνο γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός" προσθέτει.

Ελληνικές αντιδράσεις

Το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Moody's σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση: "Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας".

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, επισημαίνοντας πως είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας.

Πυρά εξαπέλυσε ο ΛΑΟΣ. "Η Moody's, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες αξιολόγησης, είναι όργανα που εξυπηρετούν το Διεθνές κεφάλαιο", τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Από.....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: