Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ικανοποίηση αλλά και «καμπανάκι» από την τρόικα

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και ΔΝΤ) με σκοπό τον έλεγχο της οικονομίας μας. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σήμερα στις Βρυξέλλες ποια είναι η πρώτη αποτίμηση, από τις κοινοτικές υπηρεσίες, των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής αρωγής, απάντησε ότι η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα και ότι το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με βάση τα πρώτα υπάρχοντα στοιχεία η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τους εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με την πηγές του υπουργού υπάρχουν και από τις δυο πλευρές η αισιοδοξία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από ότι περιγράφεται στο μνημόνιο (πλην 2,4%).

Ωστόσο οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι τρέχει ήδη με πάνω από 5%.

Αργότερα οι εκπρόσωποι της τρόικας αφού θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργού Οικονομίας, θα έχουν συναντήσεις και στην Τράπεζα της Ελλάδος και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Μεθαύριο, Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικας θα επισκεφθούν και πάλι την Τράπεζα της Ελλάδος και τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

«Σήμερα, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είμαστε σε θέση να μπορούμε βάσει στοιχείων ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει και τις αποφάσεις που πήραμε, βλέπουμε το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει, άρα δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα".

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και η οικονομική κρίση που έπληξε την ευάλωτη οικονομία της χώρας μας, έφερε αντιμέτωπους με τον κακό εαυτό της χώρας του παρελθόντος" και πρόσθεσε ότι “κληθήκαμε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες αλλά και ζωτικής σημασίας κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις".

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε στιγμή να λάβει αυτές τις αποφάσεις, "αψηφώντας αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε πολιτικό κόστος, μπροστά στις προκλήσεις και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε".

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ανοίγει κρίσιμα ζητήματα και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που έχουν σχέση με το κράτος, τη διοίκηση και την οικονομία, "που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλώς κρύψει κάτω από το χαλί".

Για το εάν είναι πλασματική η μείωση του ελλείμματος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένα πάγωμα στον ΦΠΑ ως προς την επιστροφή του.

"Δεν μπορούμε όμως χωρίς έλεγχο να επιστρέφουμε το ΦΠΑ, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, όσον αφορά στις δημόσιες επενδύσεις βάσει του οποίου και προχωράει.

Ερωτηθείς σχετικά με τα έσοδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινο διάστημα.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι του το κράτος ήταν ανενεργά, ότι είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμούς για τον έλεγχο και την είσπραξη των εισοδημάτων, κατόπιν διερεύνησής τους.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του τριμελούς κλιμακίου,ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα κάνει τις επαφές που έχει δρομολογήσει, με σκοπό να συντάξει ενδιάμεση έκθεση για το πού βρισκόμαστε και εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

"Εμείς έχουμε να προβάλλουμε ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και σε κάποιες περιπτώσεις ότι βρισκόμαστε και πιο πάνω από αυτούς, άρα πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα επιβεβαιώνει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το οποίο έχουμε δεσμευτεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι αυτό», τονίζει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημ. «Realnews», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και προσθέτει πως «παρότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Από....reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: