Αναρτήθηκε από...energoipoliteskv.blogspot.com
"Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε με απόντες τους επικεφαλής του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ως επί το πλείστον επικεντρώθηκε στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με έμφαση στις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές.
Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και είναι γνωστοί οι λόγοι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Ο ίδιος ζήτησε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα.
Πρότεινε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους, την αλλαγή του "πόθεν έσχες" των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι "εδώ που φτάσαμε οι δανειστές επέβαλαν τους όρους. Πολλοί αμφιβάλουν ότι δεν θα τα καταφέρουμε- θα τους διαψεύσουμε". Αναλυτικά οι δηλώσεις Παπούλια
Παπανδρέου: Αφήνουμε πίσω την Ελλάδα του χθες
"Ζήτησα τη σημερινή συνάντηση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή παρουσία του και τη συμβολή του στις συζητήσεις μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές, είπε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: "Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον του λαού και της πατρίδας".
"Πρώτα όμως έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε", τόνισε, προσθέτοντας ότι "δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας γιατί με τις θυσίες του ελληνικού λαού από τη μια μεριά, αλλά και τον αγώνα που κάναμε στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης και προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της".
Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "και πάλι δικαιωθήκαμε με τις αποφάσεις που πήραμε και την Παρασκευή και χθες, καθώς λέγαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών σε αυτό.
Συμπλήρωσε ότι "αυτός ο μηχανισμός μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές" και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητήσαμε σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και το οποίο, όμως, απαιτεί να είναι παρόντα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες".
"Είναι κρίμα που η κ. Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν σήμερα απόντες, εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για μια Ελλάδα διαφορετική που αξίζει στον Ελληνισμό", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σαμαράς: Σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση
"Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατέθεσε σειρά προτάσεων. Αναλυτικά
Καρατζαφέρης: Οικουμενική συνεννόηση
Σε σύντομη δήλωσή του, ο Γ. Καρατζαφέρης είπε πως "ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα" και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν "πέρα απο τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων και έχω την αίσθηση πως όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν". "Θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ερωτηθείς "τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδή κάποιοι να πάνε φυλακή"ο Γ. Καρατζαφέρης επισήμανε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα. Στο ερώτημα αν ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι "ζήτησα οικουμενική συνεννόηση".
Στο Συμβούλιο εκλήθη και συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρείχε ενημέρωση για τις οικονομικές εξελίξεις. Ενδεικτική είναι η πρώτη φράση του πρωθυπουργού, πριν από την επίσημη έναρξη του Συμβουλίου, ότι "αντίπαλός μας είναι οι αγορές".
Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια διήρκησε συνολικά δύο ώρες.
Απείχαν ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ χαρακτηρίζει "πανηγύρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ" τη σύσκεψη και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι "κατακρεουργείται ό,τι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό". Αναλυτικά
Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αριστεράς, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι θα ήταν κορυφαίο λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία. Αναλυτικά
Ανανεωτική Πτέρυγα: Σοβαρό λάθος η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΝ στη σύσκεψη
Από....nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου