Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε "junk" (ΒΒ+) υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P


Αναρτήθηκε από...
energoipoliteskv.blogspot.com






Δημοσιεύθηκε: 18:20 - 27/04/10
Τελ. Ενημ.: 18:51 - 27/04/10

Σε επίπεδα "junk" υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P, σε ΒΒ+ από BBB+ , διατηρώντας αρνητικό outlook.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των δυσκολιών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική πορεία.

Οι επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης μειώνονται λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών, τη στιγμή που οι πιέσεις για σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής εντείνονται, αναφέρει ο οίκος.

Η S&P προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει σχεδόν στάσιμο έως το 2016.

Παράλληλα, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και στο 131% του ΑΕΠ το 2011.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη μείωσης του ελλείμματος για το 2010. "Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η δυναμική της κρίσης εμπιστοσύνης έχει εγείρει αβεβαιότητες τόσο για την ικανότητα της κυβέρνησης για γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όσο και για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης.

Υποβαθμίζει και τις τράπεζες

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η S&P, εν συνεχεία υποβάθμισης για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, η S&P υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε ΒΒ+ από ΒΒΒ+, ενώ υποβαθμίζει τις συστάσεις για Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank σε ΒΒ από ΒΒΒ.

Πως σχολιάζει το Υπουργείο Οικονομικών


Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη. Οι σημερινές εξελίξεις είναι δε μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δις για άλλο ένα εξάμηνο παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πλαίσιο των πολιτικών και της χρηματοδότησης προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές τις υποχρεώσεις.

Από.....Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: