Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Tι αλλάζει στις πανελλαδικές για τους υποψήφιους Ειδικών Κατηγοριών .

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Απόφαση με την οποία αλλάζουν οι διαδικασίες συμμετοχής των υποψηφίων Ειδικών Κατηγοριών για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα , εξέδωσε το υπ. Παιδείας την οποία παρουσιάζει το esos.gr.

Ειδικότερα με τη νέα απόφαση τροποποιούνται και συμπληρώνονται η υπ αριθ. Φ.151/20049/Β6 (ΦΕΚ 272- Β/1.3.2007)

Υπουργική Απόφαση «Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση αποφοίτων Β/θμιας εκπ/σης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες……», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως ακολούθως:

1) Η περίπτωση α της παραγράφου 3 του άρθρου 1 συμπληρώνεται ως ακολούθως:
«Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να
διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θα πρέπει ο γονέας να ασκεί μόνιμα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα της αλλοδαπής ή να είναι υπάλληλος του Ελληνικού κράτους, αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε διεθνή οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Η ανωτέρω διάταξη ισχύει για εισαγωγή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011 -2012 και εφεξής.

2) Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 1 προστίθεται εδάφιο ε ως ακολούθως:
«ε) *εν γίνονται δεκτές οι περιπτώσεις υποψηφίων που κατά το ίδιο σχολικό ή
ημερολογιακό έτος έχουν φοιτήσει σε δύο τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

3) Το εδάφιο γ της παραγράφου 7 του άρθρου 1 συμπληρώνεται ως ακολούθως: «Στις ίδιες διατάξεις υπάγονται και οι πτυχιούχοι Β’ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που επιλέγονται στο ίδιο ποσοστό εισακτέων των ημερησίων ΤΕΕ. Για την επιλογή τους γίνεται αναγωγή της συνολικής τους βαθμολογίας στην αντίστοιχη συνολική βαθμολογία των ημερησίων ΤΕΕ»

4) Το εδάφιο δ της παραγράφου 7 του άρθρου 1, όπως προστέθηκε με την
παράγραφο 3 της αριθμ. Φ.151/34623/Β6 (ΦΕΚ 636-Β/6.4.2009) Υπουργικής
Απόφασης, συμπληρώνεται ως ακολούθως: «Στις ίδιες διατάξεις υπάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) που επιλέγονται στο ίδιο ποσοστό εισακτέων των ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ομάδα Α’). Για την επιλογή τους γίνεται αναγωγή της συνολικής τους βαθμολογίας στην αντίστοιχη συνολική βαθμολογία των ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α’)».

5) Το εδάφιο α της παραγράφου 11 του άρθρου 1, όπως προστέθηκε με την
παράγραφο 5 της αριθμ. Φ.151/34623/Β6 (ΦΕΚ 636-Β/6.4.2009) Υπουργικής
Απόφασης, αντικαθίσταται ως ακολούθως: «α. Οι υπαγόμενοι στις κατηγορίες των παραγράφων 1 και 2 κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Α’ ομάδα) ή πτυχίου Β’ Κύκλου Τ.Ε.Ε. έχουν δικαίωμα επιλογής σε σχολές Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ κατά τον πρώτο χρόνο αποφοίτησής τους. Ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους, έχουν δικαίωμα επιλογής και σε τμήματα των Πανεπιστημίων. »

6) Στο τέλος του άρθρου 1 προστίθεται παράγραφος 12 που έχει ως ακολούθως: «12.
Στις περιπτώσεις των παραγράφων 3, 4Α, 4Β δεν υπάγονται υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει τα ο απολυτήριο του ξένου λυκείου δια αλληλογραφίας»

7) Η περίπτωση i του εδαφίου δ της παραγράφου Α1 του άρθρου 3, όπως
συμπληρώθηκε με την παράγραφο 12 της αριθμ. Φ.151/34623/Β6 (ΦΕΚ 636-
Β/6.4.2009) Υπουργικής Απόφασης, συμπληρώνεται ως ακολούθως: «Σε
περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή θανάτου του ενός εκ των δύο γονέων η μόνιμη κατοικία ανατρέχει στο γονέα που διαμένει στο εξωτερικό ανεξάρτητα από την καταγωγή του.»

8) Η περίπτωση i του εδαφίου στ της παραγράφου Α1 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «i. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από δήμο της χώρας μας από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων είναι ελληνικής καταγωγής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ελληνική καταγωγή τουλάχιστον του ενός εκ των δύο γονέων.»

9) Στο τέλος της παραγρ. Α1 του άρθρου 3, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει,
προστίθεται εδάφιο vii, ως ακολούθως: «vii) Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το λύκειο.»

10) Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 8, όπως τροποποιήθηκε με την παράγ. 25 της αριθμ. Φ.151/34623/Β6 (ΦΕΚ 636-Β/6.4.2009) Υπουργικής Απόφασης, προστίθεται η εξής περίοδος: «Οι ομογενείς υπότροφοι στην περίπτωση που κρίνουν ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα για παρακολούθηση στο τμήμα εισαγωγής τους, μπορούν κατά τον πρώτο χρόνο εισαγωγής τους να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και εφόσον αποκτήσουν την σχετική βεβαίωση εγγράφονται το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος.»

11) Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 9 προστίθεται η εξής περίοδος: «Στην επταμελή (7) επιτροπή ένα (1) τουλάχιστον μέλος προέρχεται από τη */νση Οργάνωσης και *ιεξ. Εξετάσεων και ένα (1) από τη */νση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ESOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: