Αναρτήθηκε από......
energoipoliteskv.blogspot.com
Τι ειπώθηκε για τα blogs σε ημερίδα για το Διαδίκτυο
"Το ηλεκτρονικό έγκλημα και η μετάλλαξή του από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό". Αυτός ήταν ο τίτλος της ημερίδας που έγινε χθες, Δευτέρα, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών (φωτογραφία). Ομιλητές ήταν οι υπαστυνόμοι: Ευθύμιος Λύσσαρης, Αλέξανδρος Φιλιππίδης, Ελένη Καρατάσιου, Δημήτρης Μικρούλης και ο διευθυντής Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας Μάνος Σφακιανάκης.
Ένα από τα θέματα στα οποία έγινε αναφορά ήταν η πορνογραφία ανηλίκων μέσω του Διαδικτύου. Όσον αφορά τους δράστες ή "αρπακτικά" όπως αλλιώς χαρακτηρίστηκαν, είναι συνήθως άτομα υπεράνω υποψίας, ακόμα και συγγενείς των παιδιών. Η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται, δηλαδή μπορεί να...
είναι από βρέφη μέχρι και άτομα 17 χρονών. Ένα άλλο θέμα ήταν τα οικονομικά εγκλήματα μέσω του Διαδικτύου. Οι μορφές οικονομικής απάτης είναι το phisisng, το pharming, τα spam και scam emails, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ο διαδικτυακός τζόγος. Επίσης, αναφορά έγινε στα ηλεκτρονικά ίχνη και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βρούμε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του Μ. Σφακιανάκη, ο οποίος είπε ότι πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς το Διαδίκτυο, απλώς πρέπει να μάθουμε τους κανόνες πλοήγησης. Ακόμα, πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί για τα παιδιά.
Τόνισε ότι για τα εγκλήματα στο Διαδίκτυο εφαρμόζεται ο κοινός Ποινικός Κώδικας.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005 όλο το Διαδίκτυο είναι απόρρητο και κατ' εξαίρεση για ορισμένα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα, αίρεται το απόρρητο.
Ο Μ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στις γνωμοδοτήσεις 9 και 12 του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται θέμα απορρήτου. Η ΑΔΑΕ όμως, η αρχή διασφάλισης απορρήτου των επικοινωνιών, με την σειρά της εξέδωσε γνωμοδότηση αναφέροντας πως κάθετι στο Διαδίκτυο είναι απόρρητο.
Σε αυτό το σημείο ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τόνισε πως οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται με την γνωμοδότηση του εισαγγελέα αλλά με εκείνη της Ανεξάρτητης Αρχής.
Σχετικά με τα blogs, αφού ο κ. Σφακιανάκης έδωσε τον ορισμό τους και τα χαρακτήρισε ως διαδικτυακά ημερολόγια είπε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 120.000. Η αστυνομία θέλει να κλείσει πολλά από αυτά, αλλά δεν μπορεί, επειδή η νομοθεσία δεν την αφήνει, αφού η συκοφαντική δυσφήμηση στην Αμερική, όπου βρίσκονται οι αρμόδιες εταιρείες που έχουν τα στοιχεία των χρηστών, δεν τιμωρείται.
Ο Ηλεκτρονικός
Από........ press.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου