Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ κκ ΧΡ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, ΣΠ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ κ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς είχε, σήμερα, συνάντηση, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.


Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο επικεφαλής της Γραμματείας Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Γιάννης Μανώλης.

Μετά τη συνάντηση, έκαναν δηλώσεις ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος:

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση συνεχίζει να διαβουλεύεται, με την απουσία, όμως, των κοινωνικών εταίρων, όπως είπε και η ΑΔΕΔΥ. Συνεχίζει να αδρανεί, συνεχίζει να μεταφέρει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, για την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους κερδοσκόπους, στους αξιολογικούς οίκους.

Για τίποτα δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση!! Και όμως! Πέντε μήνες μετά, τα μόνα μέτρα που έχει λάβει είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των έμμεσων φόρων, στα ποτά, τα τσιγάρα και τα καύσιμα και της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Κανένα άλλο μέτρο. Όλα τα άλλα μέτρα, απλά ανακοινώνονται. Δεν υλοποιούνται και μεταβάλλονται συνεχώς προς το δυσμενέστερο. Όπως είναι η εισοδηματική πολιτική, την οποία έθιξε και η ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε, συνεπώς, για μια ακόμη φορά, την κυβέρνηση να αφήσει την ακατάσχετη μετρολογία, να λάβει μέτρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές της, με τις αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε τονίσει. Γιατί οι αντοχές και οι ανοχές της Ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία εισήγηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, που μιλάει και για πάγωμα των συντάξεων.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω ότι το έθιξα αυτό. Η ακατάσχετη μετρολογία δεν έχει όριο. Σας θυμίζω ότι στην εισοδηματική πολιτική, στα μέσα Ιανουαρίου, 14-15 Ιανουαρίου, όταν κατατέθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, ότι για μισθούς μέχρι 2.000€ θα υπάρξει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και θα υπάρχει και προοδευτική μείωση των επιδομάτων. Δεκαπέντε ημέρες μετά, στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός και στις διαρροές για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι θα υπάρχει γενικό πάγωμα των μισθών και οριζόντια μείωση των επιδομάτων κατά 10%.

Φαίνεται, από διαρροές, ότι όλα όσα έλεγαν, αλλάζουν προς το δυσμενέστερο. Επιτέλους, η κυβέρνηση ας πράξει όπως πρέπει. Και, ταυτόχρονα, ας εμπλουτίσει τις πολιτικές της, με τις 23 αναπτυξιακές ανάσες, που έχουμε προτείνει.

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Ενημερώσαμε τον κ. Σαμαρά για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο Δημόσιο, ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και για την προσέγγισή μας για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τονίσαμε, από την πλευρά μας, πως ό,τι είναι καλό για την απασχόληση, για τη σύνταξη και για το μισθό, είναι καλό για την οικονομία, είναι καλό για τη χώρα, είναι αυτό που δημιουργεί έξοδο από την κρίση. Ό,τι είναι κακό και σε βάρος της απασχόλησης, του μισθού και της σύνταξης, μας βυθίζει στην πτώση του βιοτικού επιπέδου και στην ύφεση. Το πρόβλημα είναι η ύφεση. Και από αυτή πρέπει να βγούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Για αυτό, λοιπόν, για τα καλά που πιστεύουμε εμείς, θα συνεχίσουμε με νέους, καλούς, μαζικούς και δυναμικούς αγώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν η κυβέρνηση πάρει κάποια μέτρα σήμερα, πάντα σε συνεργασία με τον κ. Όλι Ρεν και τα μέτρα αυτά είναι εις βάρος των εργασιακών κεκτημένων, πως θα αντιδράσετε; Δηλαδή, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για εσάς; Είναι ο 14ος μισθός, είναι το πάγωμα των αυξήσεων; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή; Γιατί έρχονται μέτρα.

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Ο 14Ος μισθός αποτελεί μια ιστορική και θεμελιώδη κατάκτηση. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδρασή μας. Τώρα, στα υπόλοιπα θέματα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Παρακολουθούμε το περιβάλλον, είναι πολύ επιβαρημένο σε ό,τι αφορά τα σενάρια, αλλά θα περιμένουμε και το «δια ταύτα». Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αύριο, θα εκτιμήσει, μετά την επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου, τις εξελίξεις και θα κάνει και εκτιμήσεις και …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμερίζεστε την άποψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι όλα αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα φέρουν ύφεση και αναπτυξιακό γονάτισμα;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Θα είναι εκτός του δικού μου πεδίου να υπεισέρχομαι στις πολιτικές θέσεις και την πολιτική κριτική μεταξύ των κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια εισήγηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού που μιλάει για πάγωμα και των συντάξεων. Το σχόλιό σας γι’ αυτό;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Νομίζω ότι είναι μέσα στα σενάρια τα οποία, προφανώς, και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. Γιατί, ήδη, οι συντάξεις είναι χαμηλές και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο Δημόσιο φροντίσανε και τα επιδόματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, μαζί με τα μέτρα που η κυβέρνηση προωθεί σε συνεργασία - όλοι λένε - και καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, η αγορά χρειάζεται αναπτυξιακά μέτρα; Ή χρειάζεται μόνο περιορισμός των δαπανών, όπως προωθείται, με μια σειρά μέτρων, από την κυβέρνηση;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων και περικοπή, μέσα από αξιολόγηση, των δαπανών. Εάν το μόνο το οποίο κατατίθεται στο τραπέζι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, εκ των πραγμάτων το ψαλίδι θα οδηγηθεί εκεί. Αλλά, από την άλλη μεριά, ήδη, η πτώση και ο αντίκτυπος στον οικονομικό κύκλο είναι μεγάλος και πριν εφαρμοστούν τα μέτρα. Γιατί τα μέτρα ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί. Θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν μετά τον Απρίλη-Μάη. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ένα «σοκ» όταν αυτά, ως διεργασία και διάχυση και στην οικονομία και στην κοινωνία θα εφαρμοσθούν…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς, δεν φοβάστε ότι η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε ανεργία;

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Κοιτάξτε! Είναι γνωστό ότι, την ώρα της κρίσης, πέρα από την όποια αξιολόγηση των δαπανών, η οποία δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο σε στενές δημοσιονομικές πολιτικές, χρειάζεται γενικότερη οικονομική προσέγγιση. Τα αναπτυξιακά έργα, η υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής, η υποστήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και –επιτρέψτε μου να πω- η συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων, αν όχι στην επεξεργασία και τη λήψη των μέτρων, στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αντίκτυπου. Γιατί, π.χ., γίνονται περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κανείς δεν έχει εκτιμήσει ότι χρειάστηκε αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιπτώσεις και να επιβαρύνει το κλίμα. Είναι πράγματα τα οποία θα έλεγα έπρεπε, πρέπει να λειτουργήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην κατάργηση του 14ου μισθού και …..

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Απάντησα. Θα είναι ανάλογη η αντίδρασή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: