Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Εβδομάδα καθοριστικών αποφάσεων για την οικονομία σηματοδοτεί η επισκεψη του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στην Αθήνα, με τους ελεγκτές να έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα ως 4,5 δισ. ευρώ.

Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις για να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών».

Στο φάκελο του, έχει το πόρισμα των ελεγκτών, οι οποίοι πρότειναν: περαιτέρω δραστική περικοπή κρατικών δαπανών, με κατάργηση του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας (του 14ου μισθού) και «ψαλίδισμα» κονδυλίων 1,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Τις εκτιμήσεις αυτές θα "αξιοποιήσει" ο Φινλανδός Επίτροπος στις συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Η άποψη που προβάλλεται από τις Βρυξέλλες -και την ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση- είναι ότι η χώρα έχει την τελευταία ευκαιρία για να επιχειρήσει «διάσωση με δικά της μέσα» και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.


Στις 11 το πρωί συγκαλείται το υπουργικό Συμβούλιο.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανού Μ. Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και γεύμα στο Μαξίμου, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, "θέλουν" έως την Τετάρτη να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς εκτιμάται, ότι οι τελικές αποφάσεις για την οικονομία ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και "ζυγίζεται" ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα πάρει σάρκα και οστά την Παρσκευή στο Βερολίνο. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το επικρατέστερο, όμως, αυτού σενάριο, είναι να ανακοινωθεί με ποιά μορφή οι γερμανικές τράπεζες θα καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής χρηματοδότησης, αλλά και με ποιούς όρους.

"Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα "δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο" και ότι υπάρχουν προτάσεις για την ελληνική κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Όλι Ρεν

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 16.30 διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα σκληρά μέτρα που θα συναποφασίζονται εκείνη την ώρα, κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν με τον Ανδρέα Λοβέρδο», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δικτύου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Όλι Ρεν και ο υπουργός Εργασίας θα συζητήσουν για την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απελευθέρωση των απολύσεων».

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπογραμμίζει:

«Αντιστεκόμαστε στις σχεδιαζόμενες περικοπές. Αγωνιζόμαστε για:

- να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα
- να ακυρωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας
- να ανατραπεί το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Να δημιουργηθεί Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας με πρωτοβουλία των πολιτών και των ελλήνων της διασποράς, προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Από το 2011 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη δηλώνει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Δεν πιστεύει ότι θα περικοπεί ο 14ος μισθός και τονίζει ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, αποτελεί η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Από.....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: