Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Την ώρα που το σπίτι μας καίγεται, δεν τραγουδάμε

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com


Επειτα από μία μακρά περίοδο αλλεπάλληλων αλλαγών στον σχεδιασμό της, η
Αυτήν την εβδομάδα -εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθεί και επίσημα η εισοδηματική πολιτική του 2010. Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από την Κομισιόν να περικόψει σημαντικά το κονδύλι για τη μισθοδοσία, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να ζητάει επίμονα την κατάργηση του 14ου μισθού. Στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μια πλευρά, να συνετισθεί με τις υποδείξεις των Βρυξελλών και, από την άλλη, να μην προχωρήσει σε ένα τόσο αντικοινωνικό μέτρο όπως η κατάργηση ενός μισθού.
Τα
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), η κυβέρνηση βρίσκεται στην ανάγκη να πάρει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για να επιτύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 10 δισ. ή 4% του ΑΕΠ φέτος. Η ανάγκη λήψης νέων μέτρων προκύπτει από το γεγονός ότι το ΠΣΑ βασίστηκε σε αισιόδοξες προβλέψεις τόσο για το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Για να σημειωθεί ανάκαμψη δεν αρκούν τα μέτρα λιτότητας. Αφαίρεση χρήματος από την αγορά σημαίνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα για το κράτος. Ο ΦΠΑ μπορεί να αυξηθεί κατά δύο μονάδες, όμως, αν ο τζίρος μειωθεί, τότε δεν θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Αυτό που χρειάζεται, παράλληλα, είναι κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε αναπτυξιακούς τομείς και μέτρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις. Και τα δυο δεν είναι καθόλου εύκολα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ποτέ δεν ήταν απλώς θέμα λογιστικής ή συσσώρευσης μερικών δισ. ευρώ με μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

H αντίληψη της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα, καθώς η

Eίναι καιρός να δώσει δείγματα γραφής πως χωρίς εργαλεία ουσιαστικής ή και εναλλακτικής άσκησης οικονομικής πολιτικής δεν θα υπάρξει ιατρικό για την ανάταξη της χώρας.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο αναπτυξιακός νόμος να καρκινοβατεί στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο και η εφαρμογή του να αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Δεν γίνεται η φορολογική πολιτική να βραδυπορεί με

Όσο για τις πιο δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή στην προσέλκυση νέων επενδυτών, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Αυτά είναι τα εργαλεία ανάπτυξης που τόση ανάγκη έχει ο τόπος και τα οποία, στην πράξη, μπορούν να
«ώρα μηδέν» για την εισοδηματική πολιτική του 2010 έφτασε. Οι έξωθεν πιέσεις προς την κυβέρνηση την έχουν αναγκάσει να μετατρέψει τις προεκλογικές και μετέπειτα κυβερνητικές δεσμεύσεις της για παροχή αύξησης φέτος σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που θα καλύπτει τον πληθωρισμό, σε σημαντικές μειώσεις των επιδομάτων και ενδεχομένως στην απώλεια του 14ου μισθού ή του μισού ενός μισθού.«χέρια» του οικονομικού επιτελείου όμως είναι «δεμένα». Η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα να περικόψει κατά μέσο όρο τους ονομαστικούς μισθούς περίπου κατά 7%. Με την ανακοίνωση της συνολικής μείωσης των επιδομάτων κατά 10% και του «παγώματος» των αυξήσεων, οι ονομαστικοί μισθοί υπολογίζεται ότι μειώνονται κατά 2,5 - 3% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα στο σκέλος της μισθοδοσίας.«ώρα μηδέν» πλησιάζει.«κόψε ράψε» εξαγγελιών, που καθυστερούν την έγκρισή της από τη Bουλή. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται κουβέντα για τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.«υποκαταστήσουν» τις σκληρές φοροεισπρακτικές πολιτικές και για τα άλλα δύο χρόνια που έρχονται

Από....taseis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: