Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 4 Οκτωβρίου

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση του, συνδέονται με την πρόκληση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ επιτέθηκε ξανά εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι βαρύνουσα σημασία στην απόφασή του έπαιξε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της οποίας επρόκειτο μέσα σε λίγους μήνες να εκβιάσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή.

«Έλαβα την απόφαση με αίσθημα ευθύνης, με ένα και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου», δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την καθιερωμένη σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. «Ήταν μια δική σας απόφαση που νομίζω ότι κατατείνει στο συμφέρον του τόπου», απάντησε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός επέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, προτείνει ως ημερομηνία εκλογών την 4η Οκτωβρίου του 2009 και σύγκληση της νέας Βουλής σε σύνοδο την 14η Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

To Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί τη Δευτέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινά επισήμως από τη Δευτέρα.

Στις 11:00 συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα συγκροτούν από σήμερα την επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, παρακάμπτοντας έτσι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Το γεγονός αυτό φανερώνει, μεταξύ άλλων, και την απόφαση του Πρωθυπουργού να παρακάμψει ορισμένα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό το κομματικό όργανο.

"Βόμβες" Λιάπη

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του βουλευτή της ΝΔ και εξαδέλφου του Κ. Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές για λόγους πολιτικής δεοντολογίας, όπως είπε.

Δηλώσεις

Λευτέρης Ζαγορίτης

"Σύσσωμη η ΝΔ με ηγέτη τον Κ. Καραμανλή, έναν υπεύθυνο πολιτικό ηγέτη, θα δώσει κρίσιμη μάχη που θα είναι νικηφόρα" δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης.

Αναφερόμενος στην πρόθεση Λιάπη να μην συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Ζαγορίτης σημείωσε ότι "όλοι οι βουλευτές είναι στις θέσεις τους, κοντά στον κόσμο και δίνουν τη μάχη, όπως και όλα τα στελέχη της ΝΔ, είτε συμμετέχουν είτε όχι". "Ο Μ. Λιάπης είναι ένα σημαντικό στέλεχος της παράταξης, με προσφορά και τον τιμούμε" δήλωσε.

Αντώνης Σαμαράς

"Την ώρα του προβληματισμού είχα άποψη και μάλιστα διαφορετική. Τώρα, την ώρα της μάχης, είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

ΠΑΣΟΚ

"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που ελπίζουμε να μας εμπιστευθεί ο πολίτης", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι το Κίνημα δεν θα ακολουθήσει την ΝΔ σε τυχόν επιχείρηση "τεχνητής πόλωσης και λασπολογίας",ενώ "προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να κλείσει διευθετήσεις και να προχωρήσει σε πελατειακές μετατάξεις, καθώς δεν έχει την νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο".

"Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΝΔ αν επιχειρήσει πόλωση θα το κάνει "γιατί δεν έχει να επιδείξει έργο και θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών". "Εμείς θα σταθούμε με τις προτάσεις μας" πρόσθεσε.

Βάσω Παπανδρέου

"Είπε ο κ. Καραμανλής ότι κάνει εκλογές για τρεις λόγους: Ο ένας είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, ο δεύτερος η μείωση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο τρίτος οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά τα είχε πει το 2004 και το 2007. Το ερώτημα είναι, 5,5 χρόνια τι έκανε; Τώρα τα είδε; Δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας χθες" δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "χρειάζονται διαφανείς κανόνες, οι οποίοι ωστόσο να δημιουργούν αίσθημα δικαίου στην κοινωνία".

Χρήστος Παπουτσής

"Έχω την αίσθηση ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα για τη χώρα πέρα από την υπεύθυνη απόφαση του Πρωθυπουργού να παραιτηθεί η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Νομίζω ότι ο λαός είναι εκείνος ο οποίος θα κρίνει τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θέλω και εγώ να ευχηθώ ο λαός να κρίνει όλους εξ υμών δίκαια, με βάση το έργο μας, την παρουσία μας, τη συνέπεια μας, τις αξίες, τα ιδανικά και τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων μας" δήλωσε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Παπουτσής.

Από Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: