Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Οι .......... πονηροί και οι φιλόδοξοι των Δημοτικών Εκλογών

Αναρτήθηκε από ......... energoipoliteskv.blogspot.com






Εστάλη στο Blog απο αναγνώστη

Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Σκούφιας –  23/3/2019

Με τον ν. 4555/ 2018 – (ΦΕΚ 133 Α’/19.7.2018) – «Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» καθιερώθηκε ως εκλογικό σύστημα η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνουν στις 26.5.2019.

Η εφαρμογή της Απλής Αναλογικής έχει ως στόχο:
Το Δημοτικό Συμβούλιο-ΔΣ να αποκτήσει υπόσταση και περιεχόμενο, αντί του διεκπεραιωτικού μέχρι τώρα ρόλου του δηλ. να δώσει ρόλο και φωνή σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.
Να μπει τέλος στο διακοσμητικό ρόλο της Αντιπολίτευσης.
Να βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες της Διοίκησης ή τουλάχιστον να περιορίσει κατά πολύ τη διαφθορά, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και τη ρεμούλα [κομμένες οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες και στα έργα … κομμένες και οι μίζες]




Με άλλα λόγια :
ü  Να φέρει τη διαφάνεια, τη συζήτηση με επιχειρήματα  και φυσικά τη συναίνεση
ü  Να δώσει αξία στο ΔΣ-Δημοτικό Συμβούλιο και να μην έχει «τζάμπα μαγκιές» ή καφενειακού επιπέδου αντιπαραθέσεις που υποβίβαζαν το ΔΣ.
ü  Οι Δήμαρχοι να εξαρτώνται από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλιώς δεν θα μπορούν να περνάνε τις αποφάσεις που επιθυμούν στο ΔΣ και ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος θα «μετρά» και δεν θα είναι ο «αυλικός» και το «υποχείριο» του Δημάρχου!

Το προηγούμενο εκλογικό σύστημα :
ü  Αλλοίωνε τις Διοικήσεις των Δήμων και παραχάρασσε  τη θέληση των πολιτών, «κλέβοντας» τις ψήφους των δημοτών…
ü  Η αντιπολίτευση ήταν ανίσχυρη και η Διοίκηση το απόλυτο αφεντικό στο Δήμο, που έκανε ότι «γούσταρε» και δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν [ σε κανέναν; ]
ü  Ήταν κομμένο και ραμμένο για να προωθεί τη λαμογιά και την αυθαιρεσία [ η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακηρύσσεται κάθε χρόνο σε πρωταθλήτρια της  διαφθοράς ].
ü   
Η διεξαγωγή των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ με το εκλογικό σύστημα της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ … άνοιξε την «όρεξη» και έτσι στο Δήμο μας «κατεβαίνουν» 6 υποψήφιοι [ΣΥΚΙΩΤΗΣ, ΜΠΕΛΛΟΣ, ΤΣΩΜΟΣ, ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΔΙΩΤΗΣ] για την διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου. Οι δημότες  υποδέχονται με χαμόγελο τις ανακοινώσεις … Χαμόγελο αισιοδοξίας, συμπάθειας, συμπόνιας, ενίοτε και… καχυποψίας. Γιατί οι δημότες ξέρουν και το “who is who” των υποψηφίων αλλά και το πολιτικό μέγεθος του καθενός.
Η απόσταση φυσικά του θέλω από το μπορώ, είναι αρκετά σημαντική γιατί ένα έγκυρο ψηφοδέλτιο χρειάζεται έναν στη κεφαλή αλλά χρειάζεται και συνεπείς ακολούθους. Και στο δικό μας Δήμο πρέπει να έχει τουλάχιστον 27 υποψηφίους [11 από ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ + 9 από ΜΩΛΟ + 7 από ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και με αναλογία ανδρών/γυναικών  60/40  ή  αντίστροφα]
Άρα, το έργο μας ως ΠΟΛΙΤΕΣ στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο. Η απόφαση στην κάλπη ενδεχομένως να είναι πολύ πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά. Γιατί μπορεί με την ψήφο μας: … να νομιμοποιήσουμε συμπεριφορές πρωτόγνωρες …  να ενισχύσουμε συμφέροντα εν αγνοία μας …  να μην επιτρέψουμε να γίνει κανένα σοβαρό έργο …  να χαθούν 4 χρόνια για τον τόπο μας…
Θα ακούσουμε υποσχέσεις και υπερβολές. Κάθε επιλογή ενέχει κινδύνους.
Μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες απογοητεύσεις. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι, να ευελπιστούμε, χωρίς να εθελοτυφλούμε. 
Μπορούμε όμως να πάψουμε να αμφιβάλλουμε; ΟΧΙ, αλλά …
Μπορούμε να περιορίσουμε τις αμφιβολίες μας, αν  αν μαυρίσουμε τους «Μαυρογιαλούρους»  που θα προσπαθήσουν να μας κουλαντρίσουν με μισόλογα και υποσχέσεις και περί  «ταμπακιέρας»  ουδέν και … αν ψηφίσουμε αυτούς που θα μας ξεκαθαρίσουν: Πότε και με Ποιο τρόπο θα δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας.
ΚΑΙ ας μην ξεχνάμε: 
1.    Ότι σπείρουμε, θα θερίσουμε και
2.    Ότι η ζήτηση σήμερα δεν είναι για προσωπικότητες αλλά για ρόλους. Έχει περάσει η εποχή του ηρωϊκού Αχιλλέα και είμαστε στην εποχή του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: