Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Διαφωνία με την τρόικα για ομαδικές απολύσεις, πλειστηριασμούς ακινήτων και απεργίες

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com



Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, λόκ-άουτ, καθώς και πλειστηριασμοί ακινήτων αποτελούν τα σημεία τριβής ή και αντιπαράθεσης με την τρόικα στο Παρίσι.

Η ομάδα των υπουργών που μετέβη στο Παρίσι και η τρόικα δεν κατάφεραν να βρουν κοινά πεδία συνεννόησης και συμβιβασμού και τώρα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών έρθουν στην Αθήνα.

Οι τροϊκανοί κατά τη συνάντηση της Τρίτης εγκάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση και για την πρόοδο που έγινε στις διαρθρωτικές αλλαγές θεωρώντας πως αυτή είναι κατώτερη των συμφωνηθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά τα εργασιακά οι επικεφαλής της τρόικας επέμειναν κατά κύριο λόγο στην απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων παρότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί . Επίσης ζήτησαν να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος με λήψη αποφάσεων για απεργίες από το 50,1% του συνόλου των εργαζομένων και θέσπιση του λοκ άουτ.

Για τους πλειστηριασμούς κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν κάνουν πίσω από την θέση τους να μειωθεί η τιμή εκκίνησης στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου όταν σήμερα η τιμή εκκίνησης είναι ίση με την αντικειμενική. Η ελληνική πλευρά διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί την πρόταση της τρόικας Πρότεινε εκ νέου συμβιβασμό στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας.

Πιο αναλυτικά στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας εξετάστηκαν τα ακόλουθα θέματα:

- Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επανέφερε το θέμα της απελευθέρωσης τους με νόμο, που θα περάσει από τη Βουλή. Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), όπου θα αξιολογούνται οι πρόσφατες αλλαγές.

Σημειώνεται πως την άνοιξη η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις πέρασε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και δεν απαιτείται πλέον η έγκριση του υπουργού (ήδη υπήρξε μία πρώτη απόφαση).

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμεί νέες παρεμβάσεις και ζητά να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να αξιολογηθούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις.

- Συνδικαλιστικός νόμος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να αλλάξει ο λεγόμενος συνδικαλιστικό νόμος, ο οποίος ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων (π.χ. τρόπος λήψης απόφασης για απεργία, χρηματοδότηση συνδικάτων, άδειες σε συνδικαλιστές, λοκ άουτ). Η ελληνική πλευρά θέλει να βγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης το λοκ άουτ επισημαίνοντας πως δεν ισχύει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ μία σειρά άλλων θεμάτων θα μπορούσαν να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υπάρξει τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή. Συγκεκριμένα στο τέλος του μήνα θα κληθούν στη Γενεύη για διάλογο οι κοινωνικοί εταίροι για να τοποθετηθούν σε μία σειρά θεμάτων.


- Ασφαλιστικό. Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και τα οικονομικά του συστήματος είναι τα δύο βασικά θέματα στις συζητήσεις με την τρόικα η οποία θεωρεί ότι το υπουργείο καθυστερεί.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών <υπέρ- ταμείων> για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με το ΝΑΤ να διατηρεί χωριστό ρόλο). Στο ΙΚΑ θα <μεταφερθούν> όλοι οι μισθωτοί - και οι δημόσιοι υπάλληλοι- ενώ θα δημιουργηθούν χωριστοί λογαριασμοί για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις “δεξαμενές” από τις οποίες θα προκύψουν οι 6.500 υποχρεωτικές αποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του 2014 και το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από τις 11 το πρωί της τετάρτης έως αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια , Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου , Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και των συμβούλων του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου.

Από .......  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: