Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Το μπρα ντε φερ με τους δικαστικούς έφερε νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Το ορθάνοιχτο μέτωπο που φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης έχει βάλει «δύσκολα» στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, καθώς, οι συνεχόμενες αποφάσεις στου Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απειλούν με εκτροχιασμό μόνο το πλεόνασμα, αλλά δημιουργούν και εστίες έντασης εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα χτυπήματα των δικαστών ήταν αλλεπάλληλα, καθώς το ΣτΕ δικαίωσε με μια σειρά αποφάσεων όλους τους ένστολους, στρατιωτικούς, λιμενικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, απόστρατους και εν ενεργεία για τις περικοπές των μισθών τους που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012 και κατ ' επιταγήν του νόμου 4093/12 κρίνοντας τες ως αντισυνταγματικές.

Η δεύτερη βόμβα ήρθε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου τις περικοπές στους μισθούς των συνταξιούχων δικαστών από 1η Αυγούστου του 2012 υποχρεώνοντας το ΥΠΟΙΚ να επιστρέψει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους.
Επιπλέον αυτή η απόφαση θα αποτελέσει «πιλότο», όπως εκτιμούν νομικοί, και για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων όπως των ενστόλων, διπλωματών διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ και άλλων.

Αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται πως το «τσουνάμι» των ειδικών μισθολογίων μόλις αρχίζει, το οικονομικό επιτελείο και κατ ΄επέκταση το Μαξίμου αγωνιούν για το ρήγμα που μπορούν να επιφέρουν τέτοια «πλήγματα» στον δημοσιονομικό προγραμματισμό και τη «μαύρη τρύπα» που μπορεί να δημιουργηθεί.
Εκείνο, φυσικά, που προβληματίζει εντόνως είναι το ενδεχόμενο να πρέπει η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα για να κλείσει τα κενά, καθώς, αυτή είναι και η δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην Τρόικα. Αλλωστε, σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις το κόστος θα είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ίσως και δισ., τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθούν.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων για πολλά ζητήματα, με κεντρικό το θέμα των καθαριστριών.
Ως πρώτη γραμμή άμυνας, το υπουργείο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι για ολόκληρες κοινωνικές -επαγγελματικές ομάδες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η τροπολογία που έφερε αμηχανία και γύρισε μπούμερανγκ
Ως απάντηση στις συνεχόμενες δικαστικές αποφάσεις η κυβέρνηση έδωσε την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη και η οποία καταργεί τις περικοπές στους μισθούς δικαστικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, προκαλώντας, ωστόσο, μεγάλες αντιδράσεις.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, για να «καλοπιάσει» τους δικαστικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους πίεζαν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση, ικανοποίησε μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, επιστρέφοντας τις αποδοχές τους στα επίπεδα του 2012, κάτι που δημιούργησε άσχημες εντυπώσεις.
Παράλληλα, εξαιτίας των χειρισμών αυτών, δεν άργησε να έρθει και η αντίδραση «εκ των έσω», καθώς, ήδη επικρατεί αναστάτωση στο εσωτερικό των κομμάτων, ενώ πέντε «γαλάζιοι» βουλευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία εάν δεν αποκατασταθούν, παράλληλα, οι αποδοχές και για τους ένστολους.

Εν μέσω αναταραχής τα προαπαιτούμενα
Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει μήνυμα συνέπειας στους εταίρους και για το λόγο αυτό, εκτός από τη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης, προσπαθεί να ικανοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς τα προαπαιτούμενα για τη δόση.
Ηδη το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ παίρνει τον δρόμο της Βουλής, ενώ, ταυτόχρονα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το χωροταξικό. Σε λίγες ημέρες θα κλείσει και το θέμα της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων, αναμένεται η ψήφιση του δασικού νομοσχεδίου και η προώθηση του νέου νόμου για το «πολιτικό χρήμα», ενώ εκκρεμεί το ζήτημα με τη διάταξη που αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.


Από .........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: