Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Βουλή : Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Ψηφίστηκε χτες το βράδυ, στο Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και την πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο και αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επιτρέπει την αλλαγή χρήσης γης.
«Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

«Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε«. Στην Ελλάδα όμως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια δικαίου: ο επενδυτής έχει απέναντί του την Πολεοδομία, το Δασαρχείο, τη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, υπουργεία, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές προσεγγίσεις…» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση προωθεί επίσης μια ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία ο κάθε πολίτης θα γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της καθώς και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο. Η πλατφόρμα θα ονομάζεται «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση».

Οξεία ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε: «Το μεγάλο «ψητό» είναι τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, όπου με την επίκληση έκτακτων περιστάσεων και αναγκών, μπορεί να έρθουν ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (…) Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει το πού θα μπαίνουν οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, σε τι εμβαδό και σε τι χιλιομετρικές αποστάσεις; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαίσιο που να ορίζει αν υπάρχει χωρητικότητα, αν υπάρχουν οι διαθέσιμες δυνατότητες, αν μπορούν να επιβιώσουν οι τοπικές αγορές και αν θέλουμε να υπάρχουν οι συνοικίες; Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ούτε η γνώμη των κατοίκων, ούτε σώματα ή ευρύτερα όργανα που να μπορούν να αποτρέψουν αυθαιρεσίες. Μόνο το επενδυτικό συμφέρον – το συμφέρον της κερδοσκοπίας».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση των ΑΝΕΛ. Η Ραχήλ Μακρή τόνισε: «Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;». Και συνέχισε: «Μας λέτε πως το θέλει η τρόικα. Μα δεν έχουμε βγει στις αγορές; Δεν έχουμε πλεόνασμα; Δεν είχατε πει μέσω του πρωθυπουργού σας πως το Μνημόνιο τέλειωσε; Ή μήπως δεν έχουν τελειώσει τα μνημόνια και όλα τα υπόλοιπα που λέγατε προεκλογικά ήταν απλά ψέματα;». Χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικές» ορισμένες διατάξεις που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.


Αντιδράσεις υπήρχαν επίσης και από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Από ... .. crashonline 

Δεν υπάρχουν σχόλια: