Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αντίδοτο η οικονομία στη «σκόνη» Μπαλτάκου

Αναρτήθηκε από ......   energoipoliteskv.blogspot.com



Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά την παρέμβαση Σαμαρά και παρά τα όποια πυροτεχνήματα των χρυσαυγιτών περί νέων αποκαλύψεων το θέμα Μπαλτάκου κλείνει κάπου εδώ για την κυβέρνηση, αν και σήμερα η επικαιρότητα θα έχει αρκετή «δόση» ίντριγκας αφού ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης καταθέτει, ως μάρτυρας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η καταγραφή της συνομιλίας του στο επίμαχο βίντεο με τον Κασιδιάρη.

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν πρόκειται να μπει σε κίνδυνο ούτε από τα παιχνίδια της Χρυσής Αυγής ούτε από τις τάσεις εσωστρέφειας που έδειξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά από κάποια «φίλια» πυρά που αντηλλάγησαν στη Βουλή κυρίως με πρωτοβουλία των «πράσινων» στελεχών.

Σίμος Κεδίκογλου: Οποιος δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, φεύγει

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να κάνει «ροντέο» την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού στήριξε ολόθερμα τον κ. Σαμαρά έριξε τους τόνους με τον Γ. Παπανδρέου, σε μία εμφανή προσπάθεια να μην αναζωπυρώσει ένα «μέτωπο» που μπορεί να κοστίσει στην κυβερνητική συνοχή.

Το Μαξίμου σχεδιάζει στροφή στα θέματα της οικονομίας ενόψει της επικείμενης άφιξης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή όπου θα μπει η τελική σφραγίδα για την έναρξη του Αναπτυξιακού Ταμείου για την Ελλάδα εντός του Απριλίου.

Αυτό, ωστόσο, που «καίει» όσο τίποτα άλλο την Αθήνα είναι να πάρει μια σαφή δεσμευτική δήλωση, έστω και πίσω από τις κλειστές πόρτες, για το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου έχουν λόγους να χαμογελούν για την υπόθεση Μπαλτάκου και δεν το κρύβουν.

Μετά το άδοξο τέλος της πρότασης μομφής που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Στουρνάρα, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα έψαχναν κάτι που θα μπορούσε να δώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ευκαιρία να ακυρώσει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης.

Η περίπτωση Μπαλτάκου, όπως περιμένουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συντηρηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως επιχείρημα αιχμής για το σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης και πλέον όλοι στην Κουμουνδούρου έχουν πάρει «γραμμή» να μιλούν για «ευθύνες Σαμαρά» και όχι για «ευθύνες Μπαλτάκου».

Η λεπτή γραμμή των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή τριβή με τα κυβερνητικά στελέχη είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Ήδη Σαμαράς και Βενιζέλος ταυτίζουν ευθέως την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα με τη θεωρία των χρυσαυγιτών περί «πολιτικών διώξεων».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αυτή η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει πολιτικά και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος αν κληθεί να υπογράψει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, την οποία θα έχουν φέρει στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ. του Π. Καμμένου -που ήταν το μοναδικό κόμμα το οποίο κράτησε διαφορετική στάση στην επιτροπή δεοντολογίας για την άρση ασυλίας και των υπόλοιπων βουλευτών της Χ.Α., δηλώνοντας «παρών» και ζητώντας να δοθεί το δικαίωμα της επιστολής ψήφου στους προφυλακισμένους βουλευτές της οργάνωσης.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης επιστρέφει την Τρίτη από τη Λιθουανία και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα βάλει μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή λίγο πριν από την άφιξη Μέρκελ.

Η Βουλή την Παρασκευή διακόπτει τις εργασίες της για το Πάσχα και δεν αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι πριν από τις 24 Απριλίου.

Τυπικά η πρόταση μπορεί να συζητηθεί έως τις 3 Μαΐου, δηλαδή τριάντα ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της.

Αναταράξεις από την υπόθεση Μπαλτάκου

Από  ......  Real

Δεν υπάρχουν σχόλια: