Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι πιέζουν για το νέο "Σχέδιο Ανάν", πλην της Μόσχας

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Μια "ανεξήγητη" σπουδή, με εξαίρεση τη Ρωσία, επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, με αφορμή το "κοινό ανακοινωθέν" Αναστασιάδη - Έρογλου...

O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε τη συμφωνία των «δύο ηγετών», Αναστασιάδη και Έρογλου, στο νησί για το «σημαντικό ανακοινωθέν», καλωσορίζει το «πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» που πρότεινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συγχαίρει τον «εποικοδομητικό ρόλο» των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας και ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εργαστούν για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο «ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατόν».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλωσόρισε επίσης από την πλευρά του το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, συγχαίροντάς τους για την «πολιτική ηγεσία» που έχουν επιδείξει.

Κοινή γραπτή δήλωση εξέδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στην οποία αναφέρεται ότι Η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος.

Την ίδια ώρα, με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Eκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις αναφέρει πως «το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει την πλήρη στήριξή του στους ηγέτες αμφότερων των κοινοτήτων και στην πρόσφατη πρόοδο που έχουν σημειώσει με τη συμφωνία σε μια κοινή διακήρυξη».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών, που θα χαράξει το δρόμο για την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών λύσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει την πλήρη στήριξή του στη διαδικασία λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε με δήλωσή του τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών, με σκοπό την επανένωση της Κύπρου.


Ο κ. Κάμερον ανέφερε πως «η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».
«Η συμφωνία παρέχει μία πραγματική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μία διαρκής και συνολική λύση και συγχαίρω τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δρ. Έρογλου για το θάρρος που έχουν επιδείξει, συμφωνώντας στην επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.

Η δήλωσή του καταλήγει: «Ο συνεχιζόμενος πραγματισμός τους και η προθυμία να βρουν μία λύση θα είναι ζωτικής σημασίας τους επόμενους μήνες, για να διασφαλιστεί ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως όλους τους Κυπρίους στον κοινό τους στόχο για μία ενωμένη και ευημερούσα νήσο».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι «Η Τουρκία θέλει οι δύο πλευρές να φθάσουν το συντομότερο δυνατόν στο στόχο της δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της νέας εταιρικής σχέσης που θα δημιουργήσουν τα δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, στο πλαίσιο που περιγράφει το κοινό ανακοινωθέν των δυο ηγετών».
Ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, που επιτρέπει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

O κ. Ντολ τονίζει ότι, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η επανενωμένη Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια.

«Οι αναφορές αυτές διασφαλίζουν τη συνέχεια της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ και το κοινό ανακοινωθέν διασφαλίζει επίσης το σεβασμό προς τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ» αναφέρει.
 
Η αντίδραση-κεραυνός της Μόσχας
Η Μόσχα είναι αντίθετη σε χρονοδιαγράμματα και «συνταγές διευθέτησης» στις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ειδική ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, με την οποία χαιρετίζεται η «σημαντική απόφαση» των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου.

«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για τις συνομιλίες, οι οποίες, κατά την πεποίθησή μας, πρέπει να είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό «με τους εταίρους στο ΣΑ του ΟΗΕ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές».

Η ρωσική διπλωματία ευελπιστεί επίσης ότι «κατά τη διάρκεια του επικείμενου διαλόγου και οι δύο πλευρές θα στοχεύουν στην επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των διακοινοτικών συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια πραγματική σταθερή διευθέτηση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Από ........  epikaira



Δεν υπάρχουν σχόλια: