Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Οι Αμερικανοί αγοράζουν αδίστακτα Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Αποφασισμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επενδυτές είτε είναι θεσμικοί είτε private equities είτε ακόμα και ιδιώτες και τοποθετούν δισεκατομμύρια στο Χρηματιστήριο, σε ομόλογα, κρατικά και επιχειρηματικά, δανείζουν επιχειρήσεις, αγοράζουν ακίνητα και ποντάρουν αδίστακτα σε μεγάλο οικονομικό -και γεωπολιτικό- comeback της χώρας.

Εμφανίζονται έτσι ταυτόχρονα να αψηφούν και το, εκτιμώμενο στην Ευρώπη ως υψηλό, πολιτικό ρίσκο και δείχνουν να προεξοφλούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Ευρωπαίοι δανειστές της χώρας θα διευθετήσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους καθώς έχουν κάθε συμφέρον προς τούτο.

Θεωρούν ότι η γεωπολιτική θέση της χώρα αναβαθμίζεται ταχύτατα εξαιτίας της ευρύτερης και βαθιάς πολιτικής αναταραχής στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Συρία, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Διακρίνουν σημαντικότατες ευκαιρίες στην ανάδειξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιφερείας ως βιώσιμη εναλλακτική ενεργειακή πηγή της Ευρώπης. Παρατηρούν δε με ψυχραιμία που συχνά απουσιάζει μεταξύ των εγχώριων πολιτικών και οικονομικών παρατηρητών τα σταθερά βήματα που πιστοποιούν όλα τα παραπάνω: Τα κεφάλαια που εισρέουν από την Ευρώπη στον προϋπολογισμό, την επιλογή της Ελλάδας ως χώρα όδευσης νέων αγωγών υδρογονανθράκων, την μεγάλη αύξηση της ανταγωνιστικότητας του υψηλής κατάρτισης εγχωρίου εργατικού δυναμικού, την εισαγωγή φιλικών στις επενδύσεις νομοθετικών πλαισίων όπως αυτά για τις ΑΕΑΑΠ και τα εισηγμένα επενδυτικά οχήματα, την αναβάθμιση της χώρας ως πύλη των εκ της Ασίας εισαγωγών στην Ευρώπη, την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, το μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων των διεθνών οικονομικών ΜΜΕ όπως του Forbes και του Economist κ.ο.κ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμερικανικά, έχουν εισρεύσει στην ελληνική κεφαλαιαγορά και τις επιχειρήσεις το τελευταίο 18μηνο. Ενέργεια, ναυτιλία, ακίνητα, τράπεζες, τουρισμός, κατασκευές και εξωστρεφείς όμιλοι δείχνουν να τους μαγνητίζουν.
Μέρα με τη μέρα το έργο γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε όποιον παρακολουθεί την αλληλουχία των γεγονότων που άρχισαν να ξεδιπλώνονται μετά την άνοιξη οπότε και ύστερα από σειρά συναντήσεων με Έλληνες επιχειρηματίες σε road show στο Λονδίνο την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη αλλά και με τον πρωθυπουργό στα δυο του ταξίδια στις ΗΠΑ όπως και στην Αθήνα ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ανόδου σε μετοχές και ομόλογα. Παράλληλα εκδηλωνόταν συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, άρχισε να ανεβαίνει πάλι το χρηματιστήριο και λίγο αργότερα ήρθαν νέες μεγάλες επενδύσεις.
Third Point, Fairfax, Baupost και York Capital
Όπως της Third Point (με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 13 δισ. δολ.) αρχικά στην Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη και αργότερα στην Energean Oil & Gas των Ρήγα/Τοπούζογλου που μόλις χθες σφράγισε και συμφωνία αξίας 500 εκατ. ευρώ με την British Petroleum για αγορά της παραγωγής του Πρίνου.

Όπως και της Fairfax (που διαθέτει ενεργητικό της τάξης των 32 δισ. ευρώ) στον όμιλο Μυτιληναίου στην Eurobank Properties ή της York Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 14,4 δισ. δολ) αρχικά στην Costamare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και ύστερα στην ΓΕΚ Τέρνα, αργότερα την Πανγαία και τώρα στα warrants της Πειραιώς.

Με την προσοχή στραμμένη συνεχώς και στην Ελλάδα παραμένει και το Baupost Group του Seth Klarman το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 29,4 δισ. δολ. και έχει μπει μεταξύ άλλων και στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ ενώ θα ελέγχει το 10,34% της Πειραιώς εάν ασκήσει τα warrants που κατέχει.
Goldman Sachs, Fidelity και JP Morgan
Την Ελλάδα φλερτάρουν όμως και πολλοί άλλοι όπως η Goldman Sachs που φέρεται να εξετάζει μεγάλη συμμετοχή της στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Geniki Bank ή η JP Morgan που χθες ξεκίνησε και πάλι την κάλυψη των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών των δυο μάλιστα με σύσταση «αγορά». Αυτό, τρεις μήνες μετά από τη συνάντηση του επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα μέσα του φθινοπώρου σε κλειστή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.
Το ρόστερ εκείνου του τραπεζιού συμπλήρωναν μεταξύ άλλων και οι John Carlson της Fidelity Investments, ο Nick Raley της Blue Crest Capital, ο Mark Vezinsky της Eagle Vale Capital, ο Ignor Ragosky της Emso partners, θυγατρικής της Citigroup που δραστηριοποιείται στα ομόλογα,, ο Bryan Higgins της King Street Capital, ο Hary Harant της NWI Management , η Sara Zervos της Openhaimer, ο James Vallone της Wellington Managment και ο David Martin της BTG Punctual.

BlackRock και Blackstone
Σε άλλη κλειστή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Α. Σαμαράς είδε τον επικεφαλής της Goldman Sachs, Loyd Blackfein αλλά και τον πρόεδρο της BlackRock, Lary Fink. Οι δυο οίκοι αθροιστικά διαχειρίζονται ή συμβουλεύουν κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην ίδια συνάντηση παρών ήταν και ο John Paulson και άλλα μεγάλα hedge funds όπως το Canyon Capital Partners, το Centerbridge Partners και το Blackstone Group.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το Blackstone με 210 δισ. δολ. υπο διαχείριση συγκρότησε κοινοπραξία 700 εκατ. δολ. με την ελληνική ναυτιλιακή Eletson συμφερόντων των οικογενειών Κερτσικώφ, Καρασταμάτη και Χατζηελευθεριάδη ενώ πιο μετά ανακοινώθηκε πως εξαγοράζει μέρος των δραστηριοτήτων της ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας mobile marketing, Velti.

Λιγότερο γνωστό αλλά σαφέστατα υπερδραστήριο στην Ελλάδα είναι και το Oaktree Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 77,1 δισ. δολ). Αρχικά μπήκε στην ελληνικού management ναυτιλιακή Genmar με περισσότερα από 200 εκατ. δολ. και μετά από ένα περίπου χρόνο προχώρησε σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές OceanBulk και Star Bulk για την δημιουργία στόλου ποντοπόρων το τίμημα εξαγοράς του οποίου ενδέχεται να ανέλθει προοπτικά έως και το 1,3 δισ. δολ. Με την ίδια χρονική ακολουθία που υιοθετούν και άλλοι ομόλογοί του το Oaktree φέτος το καλοκαίρι πέρασε από τα data rooms των Proton Bank και ΤΤ και πηγές αναφέρουν πως δεν στόχευε τόσο στην εξαγορά αυτών κάθε αυτών αλλά άδραξε την ευκαιρία να εξετάσει το ενεργητικό δυο τραπεζών που πιθανολογείτο έντονα ότι θα εντάσσονταν στην Eurobank όπως και τελικά έγινε.

Οι ροές σε αριθμούς
Σε αυτό το περιβάλλον οι ροές κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, μετοχές και άμεσες ξένες επενδύσεις από τον περασμένο Ιούλιο εως σήμερα τα οποία υπολογίζεται από καλά ενημερωμένους παράγοντες της αγοράς ότι ξεπερνούν σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με άλλες πιο αισιόδοξες τα 10 δισ.

Κατά προσέγγιση τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορούν τις καθαρές εισροές από το εξωτερικό στο ελληνικό χρηματιστήριο (2,33 δισ. εκ των οποίων το 2013) συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και άλλα 3 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι αφορούν τις τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που άρχισαν να γίνονται στα επίπεδα του 20% ή και χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας των τίτλων και συνεχίζουν ακόμα τώρα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 50%. Στα 6 αυτά δισ. προστίθενται κεφάλαια της τάξης των άλλων δυο δισ. ευρώ περίπου που αφορούν κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα που εκδόθηκαν το τελευταίο 18μηνο όπως των ΟΤΕ, Τιταν, ΕΛΠΕ, Frigoglass, Intralot, S&B, Emma Delta και άλλων όπως και σε συμμετοχές όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.
Η «μανία» με την Ευρώπη
Η ελκυστικότητα των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτείται τόσο από τις προσδοκίες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και τις χαμηλές τιμές στις οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να αποκτηθούν αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία όσο και από την ευρύτερη διεθνή τάση των ροών κεφαλαίου. Το Bloomberg υπολογίζει οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη εν γένει έχουν ενεργητικό ύψους πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσο και αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, μάταια ή ακόμα και κυνικά στους χειμαζόμενους από την κρίση για πέμπτη συνεχομένη χρονιά Έλληνες αξίζει να κρατήσει κανείς ότι συμφέροντα αυτού του εκτοπίσματος θέλουν την χώρα να πετύχει. Και στο βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας -έστω και με το… αζημίωτο- το κάνουν και είναι λογικό να αναμένει κανείς πως θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Από ......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: