Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η κυβέρνηση αναζητάει παροχές 700 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα για να πάει στις ευρωεκλογές

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Παροχές της τάξης των 700 εκατ. ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, διανέμοντας ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή μετρημένο με τον τρόπο που θέλει η τρόικα και το Μνημόνιο, θα είναι μεγαλύτερο των 812 εκατ. ευρώ που εκτιμάτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσό θα φτάσει τα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ περίπου. Με δεδομένα ότι:
1. ο στόχος για φέτος ήταν μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα και
2. το Μνημόνιο επιτρέπει τη διανομή του 70% του υπερβάλλοντος του στόχου πλεονάσματος
η κυβέρνηση μπορεί να κάνει παροχές 700 εκατ. ευρώ περίπου, όταν η Eurostat επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου, ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα τη σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικομικών έλεγε ότι η δέσμευση ισχύει στο ακέραιο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ωστόσο, η τρόικα βλέπει με επιφυλάξεις τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ειδικά εάν πρόκειται για παροχές μόνιμου κι όχι εφάπαξ χαρακτήρα (π.χ. μια αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στους ένστολους). Κι αυτό γιατί το υπερβάλλον πλεόνασμα μιας χρονιάς δεν εγγυάται την επίτευξή του και τα επόμενα έτη. Πολλώ δε μάλλον όταν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα γίνονται όλο και πιο φιλόδοξοι χρόνο με τον χρόνο. Ετσι, από 0% του ΑΕΠ το 2013 διαμορφώνεται στο 1,5% φέτος, στο 3% το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Ωστόσο, επιδιώκοντας προφανή πολιτικά οφέλη εν όψει των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διανομή του πλεονάσματος . Ετσι, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμφωνήσει με την τρόικα.

Από .........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: