Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για το σκάνδαλο στο ΤΤ

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Στην Τουρκία η δικογραφία για την έκδοση του Φιλιππίδη – Πότε επιστρέφει στην Ελλάδα από τις φυλακές-κόλαση

Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των απολογιών για το μεγάλο σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ),  με τον φερόμενο ως βασικό «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης Άγγελο Φιλιππίδη να παραμένει ακόμη κρατούμενος σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύλληψή του σε ξενοδοχείο της Πόλης, βάση εντάλματος που εξέδωσαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Πρώτος στο γραφείο του ανακριτή κατά τη διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη προσέρχεται σήμερα, προκειμένου να απολογηθεί για τρεις κακουργηματικές κατηγορίες ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ Μάριος Βαρότσης, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του.
Ο Μ.Βαρότσης θα κληθεί να αντικρούσει τις βαριές κατηγορίες της απάτη, της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μετά την απολογία του ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου, δηλαδή για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Αύριο, Τρίτη, ο ανακριτής αναμένεται να λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα φρουρούμενος με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ιατρικό κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, νέα ώθηση στην ανάκριση αναμένεται να δώσει η απολογία στον ανακριτή του Άγγελου Φιλιππίδη. Για την έκδοσή του στην Ελλάδα οι τουρκικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει να λάβουν γνώση της  δικογραφίας και των κατηγοριών που ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΤΤ αντιμετωπίζει. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να αποσταλούν σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις τουρκικές αρχές και έτσι, εκτός απροόπτου, να ανοίξει ο δρόμος για την παράδοσή του στην Ελλάδα και την εμφάνιση του Αγγ. Φιλιππίδη στον ανακριτή.

Η μη εμφάνιση πάντως του πρώην πρόεδρου του ΤΤ στον ανακριτή ενώ είχε ενημερωθεί ότι είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του και οι ταυτόχρονες τηλεφωνικές συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ήταν στοιχεία που οδήγησαν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν και στην έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή του.

Με την στάση του αυτή ο Αγγ.Φιλιππίδης επιβάρυνε και άλλο τη θέση του, σημείωναν δικαστικές πηγές. Αυτό που όφειλε να πράξει, ανάφεραν οι ίδιες πηγές, ήταν να εμφανιστεί αμέσως ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί και όχι να «απολογείται» στα κανάλια από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως ο ίδιος έλεγε στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Το «πάρτυ» με τα εκατομμύρια των δανείων που κάποιοι λάμβαναν από το ΤΤ, χωρίς να έχουν επιστρέψει όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ, αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κ. Πόπη Παπανδρέου.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι επιχειρηματίες, επί των ημερών του Αγγ. Φιλιππίδη, δανειοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ που όμως ποτέ δεν επέστρεψαν πίσω.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Τα εμπλεκόμενα πρώην, πλέον, στελέχη του ΤΤ αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για στη χορήγηση των δανείων και την  μετέπειτα χρήση τους, οι δε επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς ότι τα δάνεια του είναι όλα νόμιμα.

Οι λογαριασμοί και οι κατηγορούμενοι
Η ανάκριση που ξεκινάει τώρα για την υπόθεση αναμένεται να εστιάσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα, ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Αγγλία, Κύπρο, Λιβερία και Ελβετία ώστε να εντοπιστούν οι διαδρομές του χρήματος με απώτερο στόχο αυτό να επιστραφεί πίσω στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πορισματική αναφορά της κ. Παπανδρέου στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου, οι κατηγορούμενοι για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο, είναι οι εξής:

-Για απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ είναι οι: Άγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Αντώνιος Καμινάρης, Γεώργιος Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Φωτεινή Κρέστα, Διονύσης Γκολφινόπουλος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Χάρης Σιγανός, Γεώργιος Ξιφαράς, Δημήτριος Κυπαρίσης, Αναστασία Σακελλαρίου, Περικλής Χανάκης, Παναγιώτα Μπέζα, Χρήστος Μαρούσος, Ιωάννης Τσαγδής, Σπυρίδων Παντελιάς, Λυδία Κεκρίδου, Αθανάσιος Χασάπης και Ιωάννης Λεβαντίδης.

- Οι επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα για άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα).
-Επιπλέον οι κατηγορούμενοι Μάριος Βαρότσης και Παναγιώτα Μπέζα κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα. Αμεση συνέργεια στην απιστία και στο ξέπλυμα οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Περικλής Λίβας (μόνο για την απιστία).

-Απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για ζημιά που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ οι Άγγελος Φιλιππίδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Ιωάννης Ρόρρης, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Μάριος Βαρότσης.

-Επιπλέον ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς για άμεση συνέργεια στην απιστία και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: