Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

To ελληνικό σχέδιο για το επόμενο εξάμηνο

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


του Χρήστου Κίτσιου
 
Το κλειδί του καλού κλίματος και το «σαφάρι» των επενδύσεων. Ορόσημα η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, η ιδιωτικοποίηση Eurobank και οι αποκρατικοποιήσεις. Πώς οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό. Το σήμα από Βερολίνο και η τρόικα. 
 
«Παράθυρο» έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα δοκιμαστεί η ελληνική «συνταγή» για την ανάταξη της οικονομίας και θα κριθεί αν η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο, ζητά η κυβέρνηση από Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και η συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ κατέδειξε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής ως και το ορόσημο των Ευρωεκλογών, το Μάιο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς προέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να ξεπερασθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις Αθήνας και Τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2014-16 και τον τρόπο κάλυψής του.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το Βερολίνο πολιτική στήριξη στο ελληνικό αίτημα να προωθηθούν τώρα μεταρρυθμίσεις και μέτρα περαιτέρω εξορθολογισμού του Δημοσίου και να επανεξετασθεί η ανάγκη πρόσθετων μέτρων τον Απρίλιο, όταν πλέον θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της Eurostat για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για αίτημα, που έτυχε της έμμεσης, αλλά σαφούς στήριξης από πλευράς Μέρκελ, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, παραπέμποντας στην αναφορά της καγκελαρίου «δεν έχει σημασία εάν είναι ένα, μισό ή ενάμιση το κενό».
Οι ίδιοι βέβαια διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση καλείται να κλείσει άμεσα (σ.σ. τον Δεκέμβριο) τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς, η αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί η εκταμίευση της δόσης.
Στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο χρόνος δουλεύει, προς το παρόν, υπέρ της Ελλάδας.

Πρώτον γιατί εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού θα ενέχουν εκπλήξεις, που αφενός θα επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για μικρότερο δημοσιονομικό κενό, αφετέρου θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αποφυγής μιας νέας δανειακής σύμβασης και επομένως νέου Μνημονίου.

Δεύτερον, διότι εκτιμούν ότι η ανάταξη της οικονομίας μπορεί να είναι ταχύτερη αν λείψει το βάρος των νέων μέτρων και αξιοποιηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για δρομολόγηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κομβικούς κλάδους, όπως οι υποδομές και ο τουρισμός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 5,3% το 2014, οι οποίες θα καλύψουν τη μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων αποδέχεται και η τρόικα, με βάση όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κ. Π. Τόμσεν, χωρίς, όμως, να έχει επέλθει συμφωνία, ούτε για το ύψος των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ούτε και για τις επιμέρους δράσεις.

Ανακοινώνονται οι νέες συμβάσεις για τους οδικούς άξονες

Ορόσημα στην ελληνική συνταγή είναι η επανεκκίνηση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Eurobank, οι εμβληματικές συμφωνίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και η ταχύτερη πώληση των τραπεζών.
Η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη είναι θέμα ημερών να ψηφισθούν οι νέες συμβάσεις. Οι τράπεζες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις έχουν ήδη υπογράψει και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσουν να κατατίθενται τμηματικά στη Βουλή προς ψήφιση.
Η επανεκκίνηση των έργων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις κατασκευαστικές και ολόκληρο το κλάδο της οικοδομής και θα συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στο εγχείρημα ανάταξης της οικονομίας καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 20 νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και πολύ περισσότερες σε συγγενείς κλάδους.

Οι προσδοκίες για ένα ηχηρό deal στον Αστέρα

Υψηλές προσδοκίες διαμορφώνονται στην κυβέρνηση και για μια επιτυχημένη πώληση της Αστήρ Παλάς. Μετά από μια ιδιαίτερα θετική σεζόν για τον τουρισμό και με τις ξένες επενδύσεις να επανακάμπτουν σε ακίνητα (Fairfax- Eurobank Properties, Πανγαία- INVEL) υπάρχει η αισιοδοξία ότι η πώληση του Αστέρα θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές.

Με δεδομένο ότι το ειδικό χωροταξικό επιτρέπει την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, εφόσον κατεδαφιστούν υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, οι προσφορές που θα κατατεθούν θα αφορούν περισσότερο στην οικιστική ανάπτυξη στο Μικρό Καβούρι παρά στην αγορά και διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με την κινητικότητα που επιδεικνύουν κάποια από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για την εξαγορά και της παρακείμενης έκτασης που κατέχει η Εκκλησία, δημιουργούν την αισιοδοξία για πώληση, που πέρα από το υψηλό τίμημα, θα αποτελέσει και ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία project οικιστικής ανάπτυξης των επόμενων ετών, στρώνοντας το δρόμο για το μεγάλο «φιλέτο» του Ελληνικού.

Γιατί είναι ορόσημο η ιδιωτικοποίηση της Eurobank...

Ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας κίνηση θα ήταν η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Μετά το πράσινο φως που άναψε η τρόικα, το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης θα διενεργηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν anchor investors και η αγορά ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λειτουργήσει ως εγγυητής κάλυψης.
Αν η αύξηση είναι επιτυχής και η Eurobank αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οφέλη για την κυβέρνηση θα είναι πολλαπλά. Η Eurobank θα αποτελέσει την πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιορισθεί κάτω του 60% ενώ το Ταμείο θα διατηρήσει αλώβητο το κεφαλαιακό του απόθεμα ύψους 11,5 δις ευρώ.

...και πως ανοίγει δρόμο για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Ταυτόχρονα, η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Eurobank, σε συνδυασμό με την άνετη, όπως όλα δείχνουν κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, και τις νέες φορολογικές διευκολύνσεις που εξετάζονται εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η κυβέρνηση θα εξετάσει, σε συνεργασία με την Τρόικα, το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για ταχύτερη εξάσκηση των warrants και επομένως ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ακόμη και αν αυτό σηματοδοτήσει ότι το Ταμείο θα εισπράξει τελικώς λιγότερα από όσα έβαλε.

Η παραπάνω κίνηση, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ευρύτερης λύσης για την Ελλάδα, η οποία θα στοχεύει στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού, με υπάρχοντες πόρους και στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους. Αντίστοιχου τύπου λύση είναι και το ενδεχόμενο μερικής αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών.

Η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα σημάνει και την ολοκλήρωση του βασικού έργου του ΤΧΣ, η λειτουργία του οποίου θα πρέπει να επαναξιολογηθεί όπως ορίζει το τελευταίο Μνημόνιο.

Από ... ......   euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: