Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το καυτό 15νθήμερο της κυβέρνησης: «αγκάθια» πλειστηριασμοί, προϋπολογισμός, ακίνητα

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Μετά τα εύσημα του Βερολίνου για την ελληνική προσπάθεια η κυβέρνηση Σαμαρά επιστρέφει στην σκληρή εσωτερική πραγματικότητα με τον πρωθυπουργό να φέρεται αποφασισμένος να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα πριν από τις 9 Δεκεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να επιδοθούν σε ένα αγώνα ταχύτητας ώστε με την άφιξη της τρόικας στις 2/12 και μέχρι τις 9/12 να έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα με πρώτο και καλύτερο στην ατζέντα το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε τρεις φορές στην ανάγκη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, με τον Αντώνη Σαμαρά να συναινεί στην ανάγκη…«να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε».


Καυτό δεκαπενθήμερο

Οι επόμενες μέρες θα δοκιμάσουν και πάλι την κυβερνητική συνοχή καθώς οι ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014 και για τον φόρο ακινήτων δεν αποκλείεται να κρύβουν εκπλήξεις, ενώ η συζήτηση που έχει ανοίξει για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από 1/1/2014 λειτουργεί ήδη ως…προσάναμμα για την σφοδρή αντιπαράθεση που θα υπάρξει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο,

Παράλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο να αδυνατεί να λύσει το γόρδιο δεσμό, τους αγρότες να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ μετά από αρκετό καιρό και τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά.

…αισιοδοξία στο Μαξίμου

Παρ’ όλες τις δυσκολίες ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις εξελίξεις ποντάροντας στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα τη ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω απομείωση του χρέους και στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της αισιοδοξίας δεν βλέπει «ατύχημα» και αν αυτό υπάρξει ο πρωθυπουργός αποκάλυψε από το Βερολίνο ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο…«διαρροών» από τη κυβερνητική πλειοψηφία «υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», εννοώντας από τη δεξαμενή των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που πρόσφατα έγιναν και κοινοβουλευτική ομάδα.

Μεγάλο αγκάθι οι πλειστηριασμοί

Το μείζον θέμα πάντως για την κυβέρνηση που θα κρίνει τη συνοχή της και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, καθώς:

- η βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αναφέρθηκε στον κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο
- την ίδια ώρα 29 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Ι. Τζαμτζή με ερώτηση τους στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, προτείνουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη δυνατότητα εξαγοράς τους από τους οφειλέτες στο ίδιο ποσοστό με αυτό που θα πωλούνταν τα κόκκινα δάνεια, σε ξένα funds
- ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη η αντιπολίτευση προτείνουν παράταση της απαγόρευσης για 1 χρόνο τουλάχιστον και
- ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα ΠόλΤόμσεν μιλώντας στην κυριακάτικη Καθημερινή σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών», αλλά όπως λέει «ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους».

ΠΑΣΟΚ – Εθνική συνεννόηση

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μετρά τις πληγές του με βάση τις δημοσκοπήσεις και να αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» και όλοι αναμένουν εναγωνίως την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο όπως λένε στην Κουμουνδούρου των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά βάζοντας στο στόχαστρο τον Ε. Βενιζέλο.

Πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης με γραπτή του δήλωση στην εφημερίδα Παρασκήνιο παρά τις έντονες επιφυλάξεις του για την ακολουθούμενη πολιτική με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς…στηρίζει τον Ε. Βενιζέλο και την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι προφανές ότι ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την τρόικα που επιμένει πεισματικά σε αδιανόητες επιλογές. Βρισκόμαστε σε μια ακόμη μάχη χαρακωμάτων. Πρέπει να επιμείνουμε στα τέσσερα όχι που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μισθούς και συντάξεις, φόρο ακινήτων, ομαδικές απολύσεις και πλειστηριασμούς.

Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τελικά αυτό τον κάβο φθάνουμε αισίως στην κρίσιμη απόφαση που θα σημαδέψει συνολικά την πορεία μας: Τι θα κάνουμε με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου; Εκεί είναι η ώρα της αλήθειας.

Αυτή τη φορά την απόφαση δεν μπορεί να την πάρουν ένα ή δυο κόμματα. Επιβάλλεται εθνική συνεννόηση».

Και προσθέτει «δυστυχώς η εικόνα της πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών φέρνει μελαγχολικές σκέψεις στον εμβρόντητο πολίτη. Οι διχαστικές πρακτικές συνεχίζονται αμείωτες και επιτείνουν την πολιτική κρίση. Κι όμως, αυτά τα δυο βήματα δεν κρίνουν απλά την τόσο αναγκαία πολιτική σταθερότητα.

Κρίνουν ευρύτερα την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά ο τόπος. Αυτή τη φορά κανένας αντιπερισπασμός δεν μπορεί να επισκιάσει το πατριωτικό χρέος του καθένα μας και την ευθύνη κομμάτων και πολιτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Από ......  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: