Aπό τον Χάρη Φλουδόπουλο

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, το περίφημο συνέδριο της ένωσης αμερικανών γεωλόγων AAPG Regional, στο οποίο παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι εξελίξεις γύρω από τις γεωλογικές έρευνες της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον του συνεδρίου που διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας (παραδοσιακά φιλοξενείτο στην Κωνσταντινούπολη) επικεντρώνεται σε δύο κομβικά ζητήματα σε σχέση με τις προοπτικές της αγοράς υδρογονανθράκων.

Κατ΄ αρχάς η νορβηγική εταιρεία PGS, που θα παραστεί στο συνέδριο με δύο εκπροσώπους, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα τεχνικά στοιχεία για τις έρευνες που διεξήγαγε σε Ιόνιο και Κρήτη. Θυμίζουμε ότι οι πρώτες ενδεικτικές σεισμικές γραμμές δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέδρια της Βαρκελώνης και του Λονδίνου, ενώ αύριο αναμένεται να παρουσιαστούν νέα στοιχεία.

Το γεγονός μάλιστα ότι στο συνέδριο της AAPG θα δώσουν το "παρών" σημαντικές εταιρείες όπως η Noble Energy που ήδη δραστηριοποιείται στο Ισραήλ και την Κύπρο, μαρτυρά το ενδιαφέρον  για τις ανακοινώσεις των Νορβηγών. Πρέπει να διευκρινιστεί πάντως ότι ούτε στο συνέδριο της Αθήνας, δε θα δοθούν πλήρη στοιχεία από την PGS, παρά μόνο «φωτογραφίες» δεδομένων, με στόχο να προσελκυθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές του συνολικού πακέτου της έρευνας που έχει κόστος κοντά στα 6 εκατομμύρια δολάρια.

Το δεύτερο κομβικό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το συνέδριο είναι οι προοπτικές στην περιοχή για μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες και ειδικότερα για το περίφημο shale gas. Μάλιστα στο συνέδριο θα παραστούν ως ομιλητές εκπρόσωποι της τουρκικής Anna Energji και της αμερικανικής Chevron, με θέμα τόσο τα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου της Τουρκίας (που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και έχουν εντοπιστεί τόσο στην Ανατολία όσο και στην Ανατολική Θράκη) όσο και τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής.

Πάντως στο συνέδριο σε επίπεδο ομιλητών, έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που θα μιλήσουν για τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής: το "παρών" θα δώσουν μεταξύ άλλων Shell, Chevron, Noble Energy, OMV, PGS, Circle Oil, San Leon Energy, TPAO αλλά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.



Πηγή:www.capital.gr