photo Mενέλαος Μυρίλλας-Fosphotos

"Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να  αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. 

Δεν έχει σημασία σήμερα. Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. 

 Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Μία  έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. 

Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός.

Το παραπάνω απόσπασπα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Όστιν του Τέξας, προβλημάτισε πολλούς. Το θεώρησαν ως κατάθεση όπλων χωρίς να έχει προηγηθεί η μάχη για την τιμή τους. Παρότι και στο παρελθόν είχε εκφράσει «χαμηλόφωνα» αντίστοιχες απόψεις, μια τέτοια παραδοχή από τις ΗΠΑ δίνει επιχειρήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά αφήνει κι ένα μεγάλο κενό για τους σκληροπυρηνικούς υπερασπιστές της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή.

 Σ΄αυτή την κατεύθυνση εκτός από το συγκρότημα Κουρή και το  Σχέδιο  Β΄ του Αλέκου Αλαβάνου, κινείται και πολύ γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος και κύρος διαθέτει και επιχειρήματα ως προς το σχετικό εγχείρημα.

Μάλιστα ο καθηγητής δέχεται το τελευταίο διάστημα πολλές προσκλήσεις για συναντήσεις με επιχειρηματίες που επιδιώκουν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη. Στο πρόσωπό του βλέπουν έναν δεινό πολιτικό ηγέτη ο οποίος θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη και των συντηρητικών κεντρών ψηφοφόρων.

Είναι οι ίδιοι ψηφοφόροι τους οποίους επιχειρεί να γοητεύσει (και να καθησυχάσει) κι ο Αλέξης Τσίπρας με την προτροπή να τον επιλέξουν μια και δεν πρόκειται η χώρα να εξέλθει από την Ευρωζώνη (και) με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας διαβεβαιώνει τόσο ο Αλέξης όσο και ο Δραγασάκης.

Προφανώς ο Τσίπρας διαπιστώνει πως όσους ψήφους είχε να πάρει από τον χώρο της Αριστεράς τους κέρδισε και για να γίνει κυβέρνηση πρέπει να πείσει και τους κεντρώους. Στόχος του είναι πλέον οι νοικοκυραίοι οι οποίοι εξαιτίας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων τρώνε κατακέφαλα ένα φόρο κατοχής. Οι συντηρητικοί νυκοκοιραίοι είναι εν δυνάμει τα καλύτερα πελατάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το λόμπι της δραχμής το όνομα του καθηγητή όταν αποκαλυφθεί θα προκαλέσει αίσθηση.

Από ........  kourdistoportocali