Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Βύρων Πολύδωρας: "Βοηθός λογιστή της τρόικας ο Στουρνάρας"

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


Ο πρώην υπουργός μιλά στα "Παραπολιτικά"

Στον Γιώργο Κατσίγιαννη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

 «Συνεννόηση των πολιτικών δυνάµεων µε σκοπό τη συγκρότηση οικουµενικής κυβέρνησης» προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θεωρώντας ότι δεν µπορεί να συνεχιστεί άλλο το παιχνίδι του εκβιασµού ανάµεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, µε θύµα τον ελληνικό λαό.

Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» µε αφορµή την ερώτηση-φωτιά που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονοµικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, το ιστορικό στέλεχος της Νέας ∆ηµοκρατίας αφήνει να εννοηθεί πως λύσεις υπάρχουν για να µην πληρώσει ο λαός το µάρµαρο, αλλά η έως τώρα πολιτική που ακολουθείται είναι σε λάθος κατεύθυνση.

«Στα ερωτήµατα που θέτω κρύβονται και οι απαντήσεις. Εγώ κοιτάζω τον πόνο του κόσµου. ∆εν γίνοµαι βοηθός λογιστηρίου της τρόικα. Να γίνει ο Στουρνάρας», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Εδώ πεθαίνει ένας λαός. Τον καθιστάς ανέστιο, περιπλανώµενο. Με ποιο δικαίωµα; Το δικαίωµα της φτώχειας; Ε, τότε, τι εταίρος είσαι; Και αν µε πεθάνεις, τι θα κερδίσεις; Και ως κράτος και κατ’ επέκταση ως τρόικα. ∆ηλαδή, όταν εξοντώσουν έναν λαό, θα οικονοµήσουν οι τροϊκανοί δανειστές; Πότε έγινε αυτό στην Ιστορία;».

Στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας από τη στιγµή που οι δανειστές είναι εκείνοι που βάζουν τα λεφτά για τη χρηµατοδότηση της ελληνικής οικονοµίας, ο κ. Πολύδωρας δεν δείχνει να συµµερίζεται την άποψη αυτή:
«Εγώ πράττω ανάλογα κατά συνείδηση και µε µια σκέψη την οποία διατυπώνω στην ερώτησή µου και θέλω απαντήσεις. Εάν µου πεις ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις, θα σου πω ότι είσαι ανίκανος να τις βγάλεις τις απαντήσεις».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι υπάρχουν λύσεις, φέρνοντας ως παράδειγµα την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Ενας κύριος µες στη λίστα Λαγκάρντ έχει καταθέσει 500 εκατοµµύρια. Οταν η είσπραξη από τα αγροτικά, λένε, χωρίς να µου έχουν φέρει µελέτες, είναι 300. Ελεος. ∆εν δείχνω τίποτα; ∆εν προτείνω τίποτα; 6.500 offshore είναι ανέλεγκτες», υπογραµµίζει.

Στο ερώτηµα ποια στάση θα κρατήσει ο ίδιος στη Βουλή όταν έρθουν κρίσιµα νοµοσχέδια προς ψήφιση, επαναλαµβάνει τη θέση του ότι «εγώ δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση, αλλά να διορθωθεί», ωστόσο επισηµαίνει µε νόηµα ότι αυτά µπορεί να ψηφιστούν χωρίς τη δική του ψήφο από τη στιγµή που µια νοµοθετική πρωτοβουλία περνάει κατά πλειοψηφία επί των παρόντων.

Οταν δε καλείται να σχολιάσει το θρίλερ που διαδραµατίζεται πριν από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή και µετατρέπεται σε κλίµα εκφοβισµού προς τους βουλευτές, ο κ. Πολύδωρας δεν κρύβει την ενόχλησή του. «Αντί για έµπνευση, υπάρχει εκβιασµός. Εκβιάζει η τρόικα την κυβέρνηση, η κυβέρνηση εκβιάζει τους βουλευτές, όλοι µαζί εκβιάζουν τον λαό. ∆εν είναι πολιτική αυτό. Αναιρεθείσα πολιτική είναι», τονίζει µεταξύ άλλων, ενώ εξόχως αποκαλυπτική είναι η συνέχεια της συνοµιλίας µας.

 Ο πρωθυπουργός όµως και οι βουλευτές δεν οφείλουν να αντισταθούν απέναντι στην τρόικα;

Ναι, οφείλουν, αλλά δεν βλέπω καµιά αντίσταση. Υπάρχει ρητορεία περί αντιστάσεως και ρητορεία περί διαπραγµατεύσεως. Μάλιστα, βλέπω και διάφορες διακυµάνσεις. Τη µία εβδοµάδα να έχουµε εµπόλεµη διαπραγµάτευση και ύστερα από λίγο να λέει ο Σαµαράς «δεν έχουµε πόλεµο, αλλά διαπραγµάτευση. Πολιτισµένη και ευγενική». Ας σταθεροποιηθούν σε ένα σηµείο.

Πιστεύετε ότι ένας πρωθυπουργός ή µια κυβέρνηση που εκβιάζεται έχει τη δυνατότητα να βγάλει τη χώρα από την κρίση;

∆εν θέλω να απαντήσω σε αυτό. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να οργανωθεί η µεγάλη συνεννόηση, για να κάνουµε άµυνα στην τρόικα. Ας αρχίσουµε µε ένα οµόφωνο ψήφισµα της Βουλής. Να το στείλουµε σε όλες τις Βουλές της Ευρώπης και του κόσµου. Οτι ένας λαός βρίσκεται στα όριά του. Ενας λαός πεθαίνει. Μια οικονοµία και µια κοινωνία αντιµετωπίζει ανθρωπιστική κρίση.

 Ναι, αλλά ούτε από την κυβέρνηση βλέπουµε να αναλαµβάνεται µια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ και τα κόµµατα το ένα πηγαίνει από εδώ και το άλλο από εκεί. 

∆εν θέλω να κάνω τον σοφό Σολοµώντα και να κρίνω τις επιλογές όλων. Λέω τι πρέπει να γίνει δεοντολογικά. Γιατί δηλαδή θα παραιτηθούµε από το δέον. Από το τι πρέπει να γίνει.

 Αυτό θα µπορούσε να γίνει µε πρωτοβουλία του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας; Να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς;

Βεβαίως. Ή µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ή οι πολιτικοί αρχηγοί µόνοι τους. Να εκδοθεί ένα ψήφισµα διαµαρτυρίας και ενηµέρωσης.

Με αφορµή τη θέση σας για το ψήφισµα, πιστεύετε ότι θα µπορούσε να είναι πρόδροµος της συγκρότησης οικουµενικής κυβέρνησης µε τη συµµετοχή όλων των κοµµάτων; 

Οχι µόνο µε τα κόµµατα, αλλά και τις ελεύθερες προσωπικότητες και τα ελεύθερα πνεύµατα. Υπάρχει η διαπίστωση ότι είµαστε σε βαθιά κρίση. Η βαθιά κρίση αντιµετωπίζεται όχι µόνο από υπερκοµµατική κυβέρνηση, αλλά από οικουµενική κυβέρνηση και πάντως, πριν φτάσουµε ως εκεί, από συνεννόηση της Βουλής.

 Κατά καιρούς έχετε υποστεί λοιδορία για τις θέσεις σας και έχετε απειληθεί µε διαγραφή. Σας ανησυχεί µήπως αυτή τη φορά κάποιοι επινοήσουν εχθρούς για να επιβάλουν πειθαρχικές ποινές σε όσους εναντιώνονται; 

Τότε δεν θα έχουν πέσει από τους βουλευτές, θα έχουν πέσει µόνοι τους. Τότε θα ισοδυναµεί µε παραίτησή τους. Μπορεί να διαγράψουν, αλλά θα έχουν τόσο άδικο. Εγώ δεν φοβάµαι πάντως. Γιατί κάθε φορά που µπαίνει αυτό το θέµα, εγώ λέω ότι δεν µε ενδιαφέρει. ∆εν είναι στις προθέσεις µου να κοιτάω, να είµαι ένας άφωνος νοµιµόφρων. Είναι στις προθέσεις µου να είµαι ένας χρήσιµος, βουλευόµενος βουλευτής. Βουλευόµενος και όχι βολεµένος.

Τελικά, τις κυβερνήσεις τις ρίχνουν οι βουλευτές ή ο λαός;

Τις κυβερνήσεις τις ρίχνει η ανικανότητά τους.
 Και τις δοξάζει η ικανότητά τους.

Από .....  parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: