Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία και μάλιστα για όλα τα ανοικτά ζητήματα έως το EUROGROUP της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς παρά τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου προς όλα τα υπουργεία για ένταση των προσπαθειών τους στις διαπραγματεύσεις, η πλευρά της Τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη σε πολλά θέματα, όπως αυτό των μέτρων του υπουργείου Εργασίας που έχουν υποεκτιμηθεί.

Επιπλέον, το ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα σύγκλιση για το «κενό» του 2014- παρά το ότι κατατίθεται ο Προϋπολογισμός τη Πέμπτη- καθιστά σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε συνεννόηση για το 2015.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει περίπου 150 εκατ. ευρώ για τη πλήρη κάλυψη της «τρύπας» στο νέο φόρο ακινήτων (άλλα 250 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΠΔΕ), ενώ περίπου 230 εκατ. ευρώ είναι και η διαφορά των δύο πλευρών από το «πακέτο» Βρούτση.

Χαώδης είναι διαφορά (περίπου 600 εκατ. ευρώ) επί των εκτιμώμενων εσόδων που θα φέρει αυτομάτως η ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ δύσπιστη παραμένει η Τρόικα και απέναντι στην εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για 100 εκατ. ευρώ από τη πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, καθώς και για τη δυνατότητα περαιτέρω περικοπών στα υπουργεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και έως τώρα η Τρόικα δεν έχει ζητήσει "σκληρά" μέτρα για τη κάλυψη του "κενού", δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει η Αθήνα, μοιραία η Τρόικα θα ρίξει στο τραπέζι προτάσεις για επώδυνες περικοπές.

Όπως σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό, καθώς τα πρώτα... ζόρια δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Ιανουάριο (λήξεις 1,9 δισ ευρώ), αλλά πολιτικό, καθώς όπως επεσήμανε και ο επικεφαλής του EUROGROUP στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, η Ελλάδα δεν πρέπει να στείλει αρνητικό μήνυμα, δεν πρέπει να επιτρέψει να καλλιεργηθεί κλίμα αβεβαιότητας. Ωστόσο, από την άλλη μεριά η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε απαιτήσεις της Τρόικας που χαρακτηρίζονται παράλογες, με τη λήψη πολλαπλάσιων των αναγκαίων μέτρων, που αφενός θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης αφετέρου θα δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Α. Σαμαράς, γνωρίζοντας, πάντως, ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει παραπέμψει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν στη Τρόικα, αποφεύγοντας την απευθείας πολιτική διαπραγμάτευση. Είναι ενδεικτικό ότι λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αξιωματούχοι από το Βερολίνο- μεταξύ των οποίων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- έστειλαν μήνυμα... συμπαράστασης στην ελληνική πλευρά αλλά μόνο υπό τον όρο της εφαρμογής του Προγράμματος.

Από ........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: