Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα η απάντηση στον “χρησμό” του Μ. Draghi

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Draghi δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ήταν αναμενόμενες, εκτός ίσως από ένα σημείο. Ενώ χαρακτήρισε την υπάρχουσα ρευστότητα ως υπερβολική, εντούτοις δήλωσε ότι παρ΄ όλα αυτά αν χρειασθεί η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει. Αν η ρευστότητα είναι υπερβολική γιατί να χρειασθεί "ετοιμότητα για δράση"; Και μάλιστα με επιτόκια που θα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που μπορεί να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο (παραδέχθηκε ότι έγινε και πάλι συζήτηση για περαιτέρω μείωσή τους κάτω από το 0,5%).

Η απάντηση δεν βρίσκεται στην Ευρωζώνη, ούτε στις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2014 (η ΕΚΤ χαμήλωσε τις προσδοκίες ανάκαμψης). Βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση από τα οποία σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θα διαφανούν τα περιθώρια της FED να αρχίσει ή όχι μέσα στον Σεπτέμβριο το αναποδογύρισμα της νομισματικής πολιτικής της.

Η "στροφή" αυτή απασχολεί τις κεντρικές τράπεζες σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη καθώς από την πολιτική της FED (και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας εδώ και μερικούς μήνες) "τρέφεται" εδώ και μερικά χρόνια το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με δεκάδες δισ. δολ. ρευστότητας.

Ο κ. Draghi έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών μέχρι στιγμής για το πως θα πρέπει να συνεργασθούν απέναντι σ΄ αυτή την στροφή που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες υπερ-αντιδράσεις στις αγορές κεφαλαίου. Είπε όμως οτι αυτό το Σαββατοκύριακο στην Βασιλεία οι κεντρικοί τραπεζίτες στην συνάντηση της BIS μπορούν να έχουν την ευκαιρία αυτή... Άντε να δούμε τι θα δούμε.

Όσο για την Ελλάδα για άλλη μια φορά ο κ. Draghi ήταν σαφής: νέα βοήθεια, νέο μνημόνιο. Έτσι για να μη υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Αυτό είναι βέβαιο ότι στεναχώρησε τον παλιό του γνώριμο τον κ. Στουρνάρα, αλλά έτσι είναι αυτά, άλλο η δουλειά, άλλο η φιλία...    


Από ......  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: