Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Άσμουσεν σε Τσίπρα: Καταπολεμήστε τον φασισμό

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com

Αμετακίνητος από τη θέση περί απρόσκοπτης εφαρμογής του μνημονίου εμφανίστηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο. Ωστόσο, υπήρξε σύμπλευση στις θέσεις τους ως προς την ανάγκη ευθείας ρήξης με τη Χρυσή Αυγή.
              Διάγγελμα Σαμαρά μετά την διεθνή κατακραυγή. Αποστάσεις από Λαζαρίδη.

«Την ώρα που στην Αθήνα κύκλοι της ΝΔ προωθούν τη θεωρία των δύο άκρων, στην Ευρώπη μπαίνει ανοιχτά το θέμα της καταπολέμησης του φασισμού», αναφέρει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα ενός γενναίου «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ να αρκείται στη διαβεβαίωση ότι εφόσον υλοποιηθεί με επιτυχία το μνημόνιο και επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενδεχομένως να διερευνηθεί η προοπτική λήψης μέτρων όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν από τη συνάντηση ότι ο Άσμουσεν δεν έδωσε σαφή απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει τη θεμελιακή διαφωνία του με την επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης στην ελληνική οικονομία.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα, με μεγαλύτερη συμμετοχή των υψηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικράτησε καλό κλίμα στη συνάντηση, στην οποία η πλευρά Άσμουσεν επέδειξε διερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός φάνηκε να προβληματίζεται με το ενδεχόμενο συμμετοχής του πολιτικού του χώρου σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα της Άγκελας Μέρκελ, υπό την έννοια της δυσκολίας εξεύρεσης κοινού τόπου σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφάνηκε η ανησυχία του για τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Από ..... tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: