Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η αλήθεια για το χρηματιστηριακό πάρτι

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Το κλίμα στην αγορά αλλάζει, προς μεγάλη απογοήτευση όλων εκείνων που είχαν επενδύσει ποικιλοτρόπως στην χρεοκοπία της χώρας. Φαίνεται και από το Χρηματιστήριο, το οποίο «καλπάζει» εδώ και μήνες. Πάντα οι αγορές προειδοποιούν. Και για το καλό και για το κακό. Έτσι δεν συνέβη πριν ξεσπάσει η θύελλα; Και τώρα στέλνουν μήνυμα. Σαν να λένε στους ανεμοδαρμένους  ότι στο βάθος υπάρχει ξηρά.

Κάποιοι λένε ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου τους προκαλεί, επειδή αυτή δεν θεραπεύει τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και αναξιοπαθούντες. Θα ήταν πιο ειλικρινές να μας πουν ότι δεν συμπαθούν τις χρηματιστηριακές αγορές και ότι θα ήθελαν να δουν τα χρηματιστήρια να αναστέλλουν την λειτουργία τους. Αλλά το να τους «προκαλεί» η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών είναι επιχείρημα για μικρά παιδιά.

Αυτό που ίσως ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια εξόδου από την κρίση. Υπάρχουν σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Η πιθανότητα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση τους κάνει να αισθάνονται ότι θα χάσουν άλλη μία «ιστορική ευκαιρία» για να μας επιβάλλουν αυτά που έχουν στο κεφάλι τους, σε σχέση με το πώς πρέπει να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε.

Η χειρότερη στιγμή για το χρηματιστήριο, πάντως, ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Όταν και υπήρξε ο φόβος να επικρατήσουν απόψεις που θα μας έφερναν πολύ κοντά στη διεθνή απομόνωση. Όσο απομακρυνόμασταν από αυτό το ενδεχόμενο, τόσο η χρηματιστηριακή αγορά επικροτούσε. Μέχρι που φτάσαμε με αρκετές δυσκολίες στο σήμερα.

Η αλήθεια είναι η εξής: Η αγορά είχε υποχωρήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα τιμών και τώρα προσπαθεί να βρει ένα πιο αντιπροσωπευτικό σημείο ισορροπίας. Περί αυτού πρόκειται! Αν βγούμε, όμως, από την κρίση, τότε η σημερινή άνοδος θα φαντάζει πολύ μικρή σε σχέση με αυτό που μπορεί να συμβεί. Κι αν αποτύχουμε στον στόχο μας, τότε η άνοδος αυτή, όπως και πολλά άλλα πράγματα, θα αποδειχτεί ανούσια.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Το ζητούμενο δεν είναι το Χρηματιστήριο. Αυτό απλά είναι ο καθρέπτης των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία: Μία κοινωνία που προσπαθεί να πιαστεί από το σωσίβιο της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα καταφέρει να ανέβει στο πλοίο και θα σωθεί. Με άλλα λόγια, αυτή την φορά υπάρχει τουλάχιστον ένα σωσίβιο, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει κανείς στην φωτιά, δίπλα στον καπετάνιο και να λέει την ιστορία του σαν παραμύθι πίνοντας ζεστό τσάι. Το καλό πάντως είναι ότι αν τα καταφέρει να σωθεί και έχει και μετοχές, τότε θα είναι ένας πλούσιος πρώην ναυαγός!

Θανάσης Μαυρίδης 


Από ........  Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: