Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Που πήγαν 2 δισεκατομμύρια "χαρτιά" των τραπεζών;

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

Το πλαγιοκαθοδικό κανάλι τάσης του τραπεζικού δείκτη


Πηγή γραφήματος: dekites.net


Του Βασίλη Γεώργα

Πάνω από 1,92 δισεκατομμύρια μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν αλλάξει χέρια μέσα στο συναλλακτικό ντελίριο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο τραπεζικός κλάδος έχει σχεδόν τετραπλασιάσει την αξία του (+311%) και αποτιμάται πλέον πάνω από τα 4,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο, όχι τόσο σε επίπεδο χρηματιστηριακών αποδόσεων όσο σε διακίνηση «χαρτιών», καθώς ουδέποτε στην ιστορία είχαν γίνει τόσο μεγάλες συναλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και εκ των πραγμάτων ανοίγει την πόρτα σε πολυποίκιλα σενάρια για την ανάδειξη νέων μεγαλομετόχων στις ελληνικές τράπεζες.

Μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής κατά την οποία ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφτασε τα 245,5 εκατ. τεμάχια, τα 179,5 εκατ. αφορούσαν σε τραπεζικές μετοχές (άλλα 42,29 εκατ. τεμάχια συνολικής αξίας 72,45 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στο δικαίωμα της Alpha) οι οποίες παραμένουν ακόμη στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος παρότι πολλοί αναλυτές χτυπούν «καμπανάκι» επισημαίνοντας ότι πλέον το ρίσκο των τοποθετήσεων είναι πολύ υψηλό, τόσο λόγω των «ακριβών» αποτιμήσεων που διαμορφώνονται όσο και της ακατάπαυστης ανοδικής κίνησης του τελευταίου μήνα που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπεραγορασμένες συνθήκες. Μένει να φανεί η διατήρηση της δυναμικής των τραπεζών, σε μια αγορά που δείχνει όλα τα σημάδια μιας bull market που πλέον κινείται με ορμή προς τη ζώνη 1.156-1.240 μονάδων.

Τεχνικά η τρέχουσα ανοδική κίνηση στον τραπεζικό δείκτη θα μπορούσε να εκπνεύσει στα τρέχοντα επίπεδα των 340-350 μονάδων που αποτελεί το 78% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά των 411 μονάδων του Οκτωβρίου 2012. Διαφορετικά πάνω από εκεί θα έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες στον κλάδο για την πανηγυρική επιστροφή του στις 400-411 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εφόσον ο κλάδος καταφέρει στο επόμενο διάστημα να ξεπεράσει τις 350 μονάδες που σηματοδοτούν την έξοδο του τραπεζικού δείκτη από το μακροχρόνιο πλαγιοκαθοδικό κανάλι με αφετηρία τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2012, θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιστροφή της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης του.

Στην Εθνική Τράπεζα που με αφετηρία την ιστορική συνεδρίαση της 8ης Απριλίου, κατέγραφε μέχρι χθες κέρδη 403% από τα χαμηλά της (κεφαλαιοποίηση 2,244 δισ. ευρώ), έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 404,7 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 33% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μετοχή δείχνει να έχει ακόμη αξιόλογα περιθώρια ανόδου μέχρι να προσεγγίσει περιοχές σημαντικών αντιστάσεων που εντοπίζονται στα 2,03 και 2,50 ευρώ.

Στην Alpha Βank η αποτίμηση της οποίας διαμορφώνεται στα 1,341 δισ. ευρώ έχοντας ενισχυθεί πάνω από 208%, ο όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα 610 εκατ. τεμάχια και αντιστοιχεί στο 26% των μετοχών της αν υπολογιστούν οι 2,3 δισ. μετοχές που διαθέτει, ή σε πάνω από 43% αν ο υπολογισμός γίνει με τις 1,4 δισ. μετοχές. Το ενδιαφέρον για τη μετοχή έχει πλέον μετατοπιστεί στην έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου που την Παρασκευή έκλεισαν με πτώση 34,28% στα 1,86 ευρώ και συναλλαγές 42,293 εκατ. δικαιωμάτων αξίας 70 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κινείται «κόντρα» από τον υπόλοιπο κλάδο τουλάχιστον εδώ και δύο συνεδριάσεις (απώλειες περίπου 10%) κάτι που σημαίνει πως εάν η Alpha αποτελεί σηματωρό καθώς ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, το μήνυμα που εκπέμπει είναι πως η εισαγωγή των δικαιωμάτων ενδέχεται να αποτελεί και το προσωρινό σημείο τερματισμού στο ράλι των τραπεζών.

Στην Πειραιώς έχουν διακινηθεί 747 εκατομμύρια τίτλοι που αντιστοιχούν στο 71,6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Μόνο την Παρασκευή άλλαξε χέρια το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η μετοχή ενισχύεται κατά 436% από τα χαμηλά της 8ης Απριλίου (0,122 ευρώ) και έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία 747 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις κορυφές που είχε δημιουργήσει στο παρελθόν μεταξύ 0,81 έως 0,85 ευρώ και μένει να αποδειχθεί αν μετά τις ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις και τον όγκο ρεκόρ της Παρασκευής, το ντελίριο των αγοραστών θα μπορέσει να την οδηγήσει υψηλότερα.

Στην Eurobank οι συναλλαγές και οι αποδόσεις έχουν επίσης χτυπήσει κόκκινο. Έχουν αλλάξει χέρια 93,1 εκατ. μετοχές δηλαδή το 110% των μετοχών της που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (η Εθνική ελέγχει το 85%) ενώ η αξία της τράπεζας έχει εκτιναχθεί 524% υψηλότερα και διαμορφώνεται σήμερα στα 362 εκατ. ευρώ, με την τιμή να φτάνει προχθές στην πρώτη σημαντική της αντίσταση των 0,75 ευρώ.

Είναι προφανές πως αν και πολύ μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας αφορά σε βραχυπρόθεσμο trading από τα hedge funds, ότι η επόμενη ημέρα των αυξήσεων κεφαλαίου θα αναδείξει σε αρκετές περιπτώσεις νέους βασικούς στις τράπεζες, την ταυτότητα των οποίων προς το παρόν μπορούν να ανιχνεύσουν ή να γνωρίζουν μόνο οι διοικήσεις και οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι τους ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει πρόσβαση στα στοιχεία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός έλεγχος των συναλλαγών.

Η ανάδειξη τους θα γίνεται σταδιακά μέσα από τις «εσωτερικές» αυξήσεις κεφαλαίου που θα διενεργούνται μέσω της εξάσκησης των warrants, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την επενδυτική στάση που θα κρατήσουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ, σαρώνοντας την προσφορά.

Είναι πάντως ενδεικτική η άποψη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Ν. Καραμούζη (σ.σ. της μόνης συστημικής που ανακεφαλαιοποιείται απευθείας από το ΤΧΣ) ο οποίος αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο Λονδίνο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και των συγχωνεύσεων στις τράπεζες «θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ενδιαφέροντος ακόμη και στρατηγικού χαρακτήρα από διεθνείς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες».

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις αιτίες των εκρηκτικών συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, από το ότι γίνεται χειραγώγηση μέσω «φίλιων» κωδικών ώστε να ανέβουν οι μέσες τιμές και να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για όσους συμμετάσχουν στις αυξήσεις, μέχρι ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σαρώνουν ό,τι πωλείται για λογαριασμό των επόμενων «ιδιοκτητών» των ελληνικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένοι λόγοι έχουν επιδράσει καταλυτικά στο μεγάλο ράλι των τραπεζικών μετοχών και στην εκτίναξη της συναλλακτικής τους δραστηριότητας:

- Ο πρώτος είναι ότι και οι τρεις συστημικές τράπεζες που θα απευθυνθούν στην αγορά για να συγκεντρώσουν κεφάλαια βρήκαν πρόθυμους μετόχους να καλύψουν το 12% αντί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό δεν εκδίδονται Cocos ενώ μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των warrants που θα εκδοθούν, αντί 9 ανά μετοχή σε 7,33 ανά μετοχή. Αυτό συνεπάγεται έκδοση λιγότερων μετοχών στο μέλλον και άρα αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ για τους μετόχους.

- Ο δεύτερος έχει να κάνει με την σκληρή αναδοχή που εξασφάλισαν για τις αυξήσεις κεφαλαίου η Πειραιώς (Deutsche Bank, η Goldman Sachs, Bank of America, Barclays οι ανάδοχοι) και η Alpha Bank (JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole) που δημιούργησε τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα πετύχουν.

- Ο τρίτος συνδέεται με τον τρόπο που τελικά επελέγη για την προσαρμογή των τιμών των μετοχών κατά την αποκοπή του δικαιώματος. Οι τιμές προσαρμόζονται σαν να εκδίδονται δικαιώματα για το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου και όχι μόνο για το 10-12%, ενώ για τον υπολογισμό τους λαμβάνεται ως βάση ότι ο κάτοχος δικαιωμάτων δικαιούται warrants, ενώ στην πράξη warrants θα λάβει όποιος ασκήσει τελικά τα δικαιώματα.

- Ένας πολύ σημαντικός λόγος επίσης είναι το γεγονός ότι όπως είναι δομημένη η λογική των αυξήσεων, όσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή της μετοχής τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η θεωρητική υπεραξία από τα warrants για τους μετόχους. 


Από .......  Capital


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: