Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σάλος από το δημοσίευμα της «Welt»: «Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου»

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Μεγάλο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» καλεί με τον τίτλο «Κύριε Schäuble, μιλήστε για τα δάνεια πολέμου» την γερμανική κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
Το κομμάτι παραθέτει πολλές λεπτομέρειες από το ιστορικό και τις εξελίξεις της υπόθεσης. Γίνεται αναφορά στον διαχρονικό ρόλο του Μανώλη Γλέζου αλλά και την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ομόνοια του ελληνικού λαού γύρω από την προβολή της σχετικής απαίτησης, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχετικό άρθρο:
«Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσιή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει.»
Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και έδειχνε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακουμπά στο μάγουλο τον Μανώλη Γλέζο, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει υπε' αριθμόν ένα εθνικό ήρωα της Ελλάδας.
Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, οπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.
Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες. Αλλά, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: Η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό γερμανική κατοχή και για αναγκαστική «πίστωση» του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.
 Ρεκόρ σχολίων
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών άρθρων της ιστοσελίδας της εφημερίδας και ότι ήδη αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 210 σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά όμως καλούν την κυρία Μέρκελ και την κυβέρνηση να μην πληρώσουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.
Αρκετοί μάλιστα από τους σχολιαστές αμφισβητούν το ύψος της οφειλής αυτής και αναρωτιούνται αν υπήρχαν ποτέ τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα
Πιο συγκεκριμένα:
Τα περισσότερα σχόλια των αναγνωστών δείχνουν την αγανάκτηση του μέσου γερμανόφωνου αναγνώστη για τις απαιτήσεις της Ελλάδας έπειτα από περίπου επτά δεκαετίες καθώς και για τον χρόνο και τρόπο που η χώρα μας εκφράζει ένα τέτοιο αίτημα. «Δεν πρόκειται απλώς να ασχοληθώ ποτέ ξανά με την Ελλάδα. Ούτε για διακοπές δεν αξίζει να πάει κάποιος σε αυτή τη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας αναγνώστης, ενώ άλλο σχόλιο υποστηρίζει πως 160 δισεκατομμύρια ευρώ δεν κοστίζει ούτε ολόκληρη η Ελλάδα. «Αρχίζω να σιχαίνομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της» αναφέρει άλλος αναγνώστης, ενώ τα περισσότερα σχόλια φέρεται να προέρχονται από γερμανόφωνους που δεν έζησαν την περίοδο του ναζισμού και αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο ένα κράτος –μέλος της Ε.Ε ζητεί κάτι τέτοιο από έναν εταίρο του.
Διαβάστε επίσης

Γλέζος: Εθνικό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις μιλούν και τα αμερικανικά ΜΜΕ
Γερμανικό έγγραφο - φωτιά αναγνωρίζει τις γερμανικές αποζημιώσεις

Από  .........   spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια: