Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Κινδυνεύουν τα μισά σπίτια των Ελλήνων

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Την εκτίμηση ότι τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το 40% μέχρι το τέλος του 2013, ενώ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω της βαθειάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, διατυπώνει η Moody's χαρακτηρίζοντας «credit negative» τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Για αυτό το θέμα που καίει τους μισούς Έλληνες, η Κυβέρνση, η οποία πανηγυρίζει από το πρωί για την συμφωνία με την Τρόικα, δεν αποφάσισε το παραμικρό. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να διαλυθεί, ή ότι οι φήμες που λένε ότι ξένες εταιρείες θα αναλάβουν τα στεγαστικά δάνεια με απότερο σκοπό την πώλησή τους είναι... αληθινές.
Το κόλπο για να πάρουν κοψοχρονιά τα σπίτια
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η τρόικα γνώριζε για τα γερμανικά funds που έχουν έρθει στην Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν δάνεια και ασκούσε πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο να μη δώσει νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών (για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι η παράταση αυτή ισχύει μέχρι τέλος του έτους και δεν ανακοινωθεί κάτι για το 2014....
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά.
Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.
Στόχος τους είναι η απομόχλευση, δηλαδή να κλείσει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δάνεια και στις καταθέσεις. Και θα επιδιώξουν ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 90% με 100%, αντί του 122% που είναι σήμερα.
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.
Φυσικά οι νέοι αγοραστές... δανείων δεν θα εξετάζουν αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, άρρωστος ή τον όποιο λόγο που δεν μπορεί να πληρώσει και θα απαιτούν άμεση εξόφληση. Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να αντεπεξέλθει θα του προτείνουν ρύθμιση πιο ευνοϊκή, αλλά θα είναι τόσο μεγάλο το παραπάνω πόσο, που ποτέ το σπίτι δεν θα καταλήξει στα χέρια του δανειολήπτη....
Τι αναφέρει η έκθεση της Moody's:
Σύμφωνα με το Credit Outlook του οίκου, αν και τα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2012 έδειχναν αύξηση 36,4% των ονομαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,6% του συνόλου του δανεισμού, ο οίκος θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των επισφαλών δανείων διότι εξαιρούν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περίπου το 5% των συνολικών δανείων έχει ήδη αναδιαρθρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αναφέρεται πως μόνο για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια αντιστοιχούσαν σε ποσοστό υψηλότερο του 7% των μεικτών στεγαστικών δανείων. Συνεπώς, η Moody's εκτιμά πως το εύρος των συνολικών προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των αναδιαρθρωμένων, θα είναι πιο κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Βασικότεροι λόγοι για την επιδείνωση της ποιότητας των assets εξακολουθούν να είναι
1) η πιεσμένη εγχώρια ζήτηση,
2) η περιορισμένη ρευστότητα και η απομόχλευση του κλάδου,
3) η αύξηση της ανεργίας και
4) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο πιέζουν τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε βελτίωση των όρων ή και σε «κούρεμα» των χρεών.
Τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε υψηλότερες πιστωτικές απώλειες, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν να πιέζουν αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, σχολιάζει η Moody's. Η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει επίσης πως η συνολική πρόβλεψη για την πιστωτική απώλεια του συστήματος την τριετία 2012-2014 ανέρχεται σε περίπου 34,8 δισ. ευρώ (ή περίπου 17,1% των συνολικών δανείων) υπό το «αρνητικό σενάριο», που στην ουσία όμως είναι η τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ελληνική οικονομία, οι προβλεπόμενες αυτές πιστωτικές απώλειες, σε συνδυασμό με τα πιεσμένα προ-προβλέψεων έσοδα των τραπεζών (περίπου 3 δισ. ευρώ το 2012), θα τις καταστήσουν ζημιογόνες το 2013 αλλά και το 2014.
Αν και οι τράπεζες έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι οι προβλέψεις το 2012, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της κάλυψης των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 48,1% το 2012, από 57,8% το 2011. Στο τρέχον περιβάλλον, η χαμηλότερη κάλυψη των προβλέψεων είναι "credit negative" καθώς εκθέτει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών σε απρόβλεπτες απώλειες δανείων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κεφαλαιακή τους βάση αποκαθίσταται από το ΤΧΣ.

Από .......   spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια: