Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Οι αστειότητες του ΥΠΟΙΚ για τις υπέρογκες αμοιβές της διοίκηση του ΤΧΣ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Προκαλεί η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας το κοινό αίσθημα. Και προσβάλει την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών «δικαιολογώντας» ότι έχουν υποστεί μείωση κατά 30% οι αδικαιολόγητα υψηλά αμοιβές της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Γράφει: Ρόη Χάικου

Η αποκάλυψη της FMVoice.gr την Παρασκευή (Προκαλεί ο Στουρνάρας: 215.000 ευρώ οι ετήσιες αποδοχές της Α. Σακελλαρίου στο ΤΧΣ) με το επίσημο ΦΕΚ που φέρει την υπογραφή του κ. Στουρνάρα καταδεικνύει ότι τις θυσίες στην χώρα τις επωμίζονται οι πολλοί και αδύναμοι και ότι με τις ευλογίες του υπάρχουν ακόμη golden boys & girls.
Αμοιβές που υπερβαίνουν τον μισθό τόσο του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργου Προβόπουλου, με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν ο πρώτος έχει γνώση των αποφάσεων που υπογράφουν οι υπουργοί του και αν συμφωνεί με αυτές.
Προκλητικές οι αμοιβές του πρώην προέδρου του Ταμείου κ. Τάκη Θωμόπουλου, προκλητικές και της νέας διοίκησης. Το πρόβλημα δεν έγκειται στα πρόσωπα, τα στελέχη που αναλαμβάνουν το ΤΧΣ πιθανώς να δικαιούνται περισσότερα χρήματα για να φέρουν σε πέρας την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Το πρόβλημα είναι οι νοοτροπίες που παραμένουν στην πολιτική σκηνή και οι αστείες δικαιολογίες αντί του θάρρους να δικαιολογήσει κανείς το… θράσος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της FMVoice.gr έλεγαν ότι οι αποδοχές του απερχόμενου προέδρου Π. Θωμόπουλου άγγιζαν τα 300.000 ευρώ ετησίως λόγω των συμμετοχών του σε Επιτροπές, ενώ της κυρίας Σακελλαρίου δεν προβλέπουν bonus και έξτρα. Και προσέθεταν ότι «έγινε μια εξοικονόμηση χρημάτων με τις αλλαγές των προσώπων». Έτσι, αντί να κοστίζει 1 εκατ. ευρώ η… μισθοδοσία της διοίκησης του ΤΧΣ, πέφτει στις 785.000 ευρώ ετησίως!
Έτεροι αστείοι ισχυρισμοί από πλευράς ΥΠΟΙΚ είναι τα περί «αυξημένων αρμοδιοτήτων, αυστηρής εποπτείας της κ. Σακελλαρίου επί των πάντων, καθώς θα εργάζεται από το πρωί έως το βράδυ…». Αντιλαμβάνεται κανείς – ιδιαίτερα αν έχει γνώση του ιδιωτικού τομέα – ότι ουδείς manager που σέβεται τον εαυτό του και τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση του εγείρει ζητήματα ωραρίου… Αυτοί οι ισχυρισμοί από «κύκλους του υπουργείου» εκθέτουν όχι μόνο το ΥΠΟΙΚ αλλά και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ΤΧΣ, και θα κληθούν να «διαπραγματευθούν» με την τρόικα και τις ελληνικές τράπεζες. Πολύ περισσότερο εάν θα πρέπει να σταθούν απέναντι στους Έλληνες τραπεζίτες ζητώντας τους να περικόψουν τις αμοιβές τους...
Οι 215.000 ευρώ ετησίως της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ, οι 185.000 του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Κολλιόπουλου, οι 165.000 ευρώ του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής Γάγαλη κοκ. παραμένουν πρόκληση σε μια χώρα που βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας, που βάλλεται από την ύφεση, που δεν παρέχεται ρευστότητα στον επιχειρηματικό κόσμο να «ανασάνει» και που στους γέροντες κόβονται 30 ή 50 ευρώ από τις πενιχρές συντάξεις για το καλό της πατρίδας…
Ακόμη πιο φαιδροί είναι οι ισχυρισμοί ότι «εγκρίθηκαν από την τρόικα για να προσελκυθούν στελέχη κύρους». Διότι τότε εγείρεται το ερώτημα εντέλει γιατί χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να διοριστεί η νέα διοίκηση του ΤΧΣ, ενώ είχαν προεπιλεγεί τα πρόσωπα. Και πολύ περισσότερο ποιοι είχαν προκριθεί στην τελική φάση της διαδικασίας που «έτρεξε» ιδιωτική εταιρεία head hunters και πώς έγινε η τελική επιλογή. Πολύ δε, περισσότερο όταν τα δύο βασικά στελέχη που αναλαμβάνουν το ΤΧΣ απασχολούνταν στο πολύπαθο ΤΤ και τα Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα, οπότε εγείρεται έτερο ερώτημα για το ποιες ήταν οι αμοιβές τους στις προηγούμενες εργασίες τους και πόσο υψηλότερες έπρεπε να είναι στο Ταμείο για να δελεαστούν να αναλάβουν...
Κι όμως, ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτός που στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, μετά το πρώτο κύμα κατακραυγής για τις αμοιβές του ΤΧΣ, δήλωνε στη Βουλή ότι «όντως, (πρέπει) να δούμε ότι οι αμοιβές αυτές συνάδουν με το κλίμα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία». Οι 300.000 ευρώ του κ. Θωμόπουλου ήταν υπέρογκες, οι 215.000 ευρώ ή οι 185.000 ευρώ μάλλον συνάδουν με το κλίμα…
Τα στοιχεία δε, για την μισθοδοσία του ΤΧΣ είχε προσκομίσει στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι ο κ. Θωμόπουλος ως πρόεδρος του ΤΧΣ λάμβανε 21.000 ευρώ το μήνα και ο πρώτος αντιπρόεδρος 15.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: