Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αλυσίδα λουκέτων στην εστίαση λόγω ΦΠΑ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Εκλεισαν 4.500 μικρά και μεγάλα καταστήματα σε δύο χρόνια και χάθηκαν 35.000 θέσεις εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης την τελευταία διετία.

Τα περιορισμένα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και η αύξηση των τιμών εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 23% οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό το φαγητό εκτός σπιτιού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και το 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς και προβλέπεται ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα παρέμβαση της κυβέρνησης με μείωση του ΦΠΑ τα λουκέτα θα ξεπεράσουν τις 6.000 και θα χαθούν περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας.

Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ την άνοιξη του 2012 έδειξε ότι οι Ελληνες έχουν μειώσει τις δαπάνες για εξόδους και εστιατόρια κατά 88% κατά μέσο όρο. Ακόμη και τα σαββατοκύριακα που οι περισσότεροι τα έχουν συνδυάσει με έξοδο για καφέ και φαγητό η κίνηση εμφανίζεται περιορισμένη κατά 50%.

Μόνο το 2011, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της Hellastat η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο του κλάδου ξεπέρασε το 20%, με τις αλυσίδες πίτσας να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 30%.

Από .....  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: