Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Έτοιμο από το Σεπτέμβριο είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια, το οποίο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών στην ιστοσελίδα, στηρίζεται στην Προγραμματική Συμφωνία των τριών. Ήδη, μετά και την εντολή Σαμαρά, αναμένεται να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατάθεσή του, έπειτα από την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο Ραγκούση.
Όπως είχε πει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ημερίδα του ΕΒΕΑ, «το νέο πλαίσιο θα πάρει την τελική μορφή μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει την έγκριση των αρχηγών της συγκυβέρνησης και ελεγχθεί από όλα τα κόμματα της Βουλής. Θα στηρίζεται «σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές, όπως στον σεβασμό των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδας, στη διακρίβωση του γνήσιου δεσμού του ενδιαφερομένου αλλοδαπού να πολιτογραφηθεί προς την ελληνική δημοκρατία, στον εξορθολογισμό του απαιτούμενου χρόνου μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην επικράτεια της χώρας, στην εξατομίκευση της κρίσης για την απόκτηση της ιθαγένειας, και στη μέριμνα για τους ομογενείς».»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο νέο νομικό πλαίσιο για την ιθαγένεια, θα προβλέπονται πέντε αλλαγές:
- Διπλασιασμός του χρόνου νόμιμης – μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα στα 10 χρόνια (αντί πέντε που όριζε ο νόμος Ραγκούση) ώστε το παιδί που γεννιέται εδώ να λαμβάνει αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα.
- Υποχρεωτική φοίτηση του αλλοδαπού σε ελληνικό σχολείο 9 έτη αντί 6 που ισχύει σήμερα (ταυτίζεται με την 9ετή υποχρεωτική φοίτηση των ελλήνων πολιτών αλλά και την ισοκράτειο ρήση ότι «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας»).
Χαρακτηριστικά είχε πει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr: «Η νέα αυτή προοδευτική και συνθετική διάσταση που εμείς εισηγούμεθα, είναι να μπορεί να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια ο μετέχων του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας. Και μετέχων κατά τεκμήριο του  ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας είναι αυτός που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα ή έχει πετύχει με το κλασικό σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων την εισαγωγή του στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα»
-Αύξηση στα 10 χρόνια της μόνιμης – νόμιμης διαμονής στη χώρα για να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος αίτηση πολιτογράφησης (σήμερα είναι 7).
- Χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί του αλλοδαπού που θα γεννηθεί στην Ελλάδα, όχι αμέσως αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
- Επιπλέον, χορήγηση της ιθαγένειας σε ξένους πολίτες που επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά εντός της ελληνικής επικράτειας (συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκτός αυτής, όπως, για παράδειγμα, στην Αυστραλία).
Και δημιουργία τρικομματικής επιτροπής
Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αποφασίσθηκε η δημιουργία τρικομματικής επιτροπής η οποία θα συζητήσει τις αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια.

Από .......  aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια: