Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η κυβέρνηση κατηγορείται για τερτίπια και κουκούλωμα στη λίστα Λαγκάρντ

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com


Ξεκινάει σήμερα στις 10 το πρωί 17 Ιανουαρίου η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή όσων πολιτικών προσώπων ευθύνονται για τη λίστα Λαγκάρντ. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν να διενεργηθούν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όσες και οι προτάσεις παραπομπής που έχουν κατατεθεί και να στηθούν επτά κάλπες, βάσει του αριθμού των προσώπων και των τριών προτάσεων αθροιστικά.
Συγκεκριμένα, η εκδοχή που προκρίθηκε και θα τεθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής με την έναρξη της συνεδρίασης στις 10.00 το πρωί είναι να γίνουν διαδοχικές ψηφοφορίες με την εξής σειρά: η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον παραπεμπόμενο πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή, δηλαδή οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφού ανακοινωθεί και αυτό το αποτέλεσμα θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που επιδιώκουν να παραπέμψουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την στήριξη της «Χρυσής Αυγής» δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
Μακρές διαβουλεύσεις
Το θέμα για τον τρόπο που θα στηθούν οι κάλπες συζητούσε πό το μεσημέρι της Τετάρτης η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Αρχικά οι πληροφορίες έφεραν ως επικρατέστερη την λύση των τριών καλπών, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων για την προανακριτική επιτροπή, με τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, με τα ονόματα και τα υπό διερεύνηση αδικήματα των πολιτικών προσώπων υπό παραπομπή, δίχως μάλιστα να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες.
Μάλιστα, πληροφορίες έφεραν τους βουλευτές των τριών κομμάτων να προσανατολίζονται στην αποχώρησή τους μετά την ψηφοφορία επί της δικής τους κοινής πρότασης ώστε αφ' ενός να αποφευχθούν τυχόν διαρροές και αφ' ετέρου να διαχωρίσουν με τον τρόπο αυτό την θέση τους από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Αργότερα, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για αποχώρηση» μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «θέμα αποχώρησης της ΝΔ δεν υπάρχει». Την τελική της στάση θα καθορίσει η ΔΗΜΑΡ μια ώρα πριν την έναρξη της Ολομέλειας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Διάβημα Τσίπρα προς Μεϊμαράκη
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την διαφωνία του για την διαδικασία που επελέγη και την οποία αποδίδει ευθέως στον ΠΑΣΟΚ. Έτσι, με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, τον οποίο επισκέφθηκαν οι κκ. Τσίπρας, Δραγασάκης, Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης, διατύπωσαν τη διαφωνία τους προειδοποιώντας ότι προκύπτουν κίνδυνοι όσον αφορά την διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να στηθούν επτά κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών».
Επίθεση Τσίπρα στον Σαμαρά
Όπως επισημαίνεται μάλιστα «αναδεικνύεται η πρόθεση της κυβέρνησης και του κ. Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου». «Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει στην συνεδρίαση της Βουλής, η οποία αναμένεται θυελλώδης.
Σε καυστική ανακοίνωσή του, που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το γραφείο τύπου του κόμματος, αναφέρεται ότι «τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μια πολυεπίπεδη κυβερνητική επίθεση αντιπερισπασμού, συνεπικουρούμενη από μερίδα των ΜΜΕ.
Στόχος, η συγκάλυψη των καταστροφικών κοινωνικών επιπτώσεων από την πολιτική των μνημονίων, η υλοποίηση των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση, επενδύει παράλληλα σε στρατηγική έντασης και στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την αξιοποίηση των τυφλών πράξεων βίας και τρομοκρατίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει για μία ακόμη φορά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτική εκτροπή». Η τακτική αυτή καταδεικνύει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει, με κάθε κόστος για την κοινωνία, τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις επιταγές του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ στοχεύει στη συγκράτηση των κυβερνητικών διαρροών και στο κουκούλωμα της υπόθεσης, που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς».
Αντιδράσεις και από το ΚΚΕ
Σημειώνεται ότι έντονα αντιδρά και το ΚΚΕ το οποίο επισημαίνει ότι αν δεν στηθούν τέσσερις κάλπες, αυτό «θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα». Έτσι, ο Περισσός εμμένει στην πρότασή του για τέσσερις κάλπες, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κ.Ο. του κόμματος, το Προεδρείο της Βουλής πρέπει «έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του» και το κάθε κόμμα ξεχωριστά «να μην συμπράξει σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση», η οποία, όπως υποστηρίζεται, «αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας».
Περίσκεψη στη ΔΗΜΑΡ
Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρίσκει τελικά σύμφωνη και τη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για παραπομπή μόνον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και να παραμείνουν εντός του κοινοβουλίου στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Την τελική απόφαση για τη στάση των βουλευτών του κόμματος θα λάβει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ αποσαφηνίζουν ότι το κόμμα δεν θα αποχωρήσει από την αίθουσα του κοινοβουλίου όπως φέρεται ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν έρθουν προς ψήφιση οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Χρυσής Αυγής-ΑΝΕΛ για παραπομπή των Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Από ..... iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: